ΥΠΕΣ: Μπορούμε να διακόψουμε άμεσα το συμβόλαιο για το ΧΥΤΥ Κόσιης

Σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα μπορούμε να προχωρήσουμε στην άμεση διακοπή του συμβολαίου με την εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΥ Κόσιης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Χάσικος προέδρευσε το πρωί ευρείας σύσκεψης για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και των μελών του Συμβουλίου Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος είπε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης -αστυνομικές ανακρίσεις, συλλήψεις – “και της ομολογίας από πλευράς των διευθυντών του εργοστασίου ότι έχουν δωροδοκήσει λειτουργούς και άλλους, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από του να ζητήσουμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά πόσον μπορούμε να προβούμε σε άμεσο τερματισμό του συμβολαίου”.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με γραπτή του γνωμάτευση – η οποία ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα – αποφάσισε ότι “μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεση διακοπή/τερματισμό του συμβολαίου. Γι΄ αυτό και καλέσαμε σήμερα τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Διαχείρισης του εργοστασίου αλλά και τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων για να συζητήσουμε πώς και με ποιους τρόπους θα προχωρήσουμε στην άμεση διακοπή του συμβολαίου”.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι είναι ένα θέμα το δικαίωμα της διακοπής του συμβολαίου και άλλο θέμα πώς συνεχίζει η λειτουργία του εργοστασίου “έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε ακραία φαινόμενα όπου δεν θα έχουμε ουσιαστικά διαχείριση των σκουπιδιών για τις περιοχές και κοινότητες της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου” .

“Επίσης να πω ότι έχουμε και το άλλο μεγάλο θέμα των σκουπιδιών που θα πρέπει αντί να πηγαίνουν στο Κοτσιάτη να πηγαίνουν στην Κόσιη λόγω του μεγάλου προβλήματος που έχουμε με το Κοτσιάτη”.

Όλα αυτά ήταν αντικείμενο συζήτησης/διαβούλευσης στη σημερινή σύσκεψη, είπε ο κ. Χάσικος για να προσθέσει ότι η Διαχειριστική Επιτροπή η οποία ως γνωστό στελεχώνεται από τους δημάρχους της περιοχής, αλλά και εκπροσώπους των κοινοτήτων, εξέφρασαν σήμερα κάποιους προβληματισμούς”. Όπως είπε, σύμφωνα με το νόμο “αυτοί είναι που πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση”.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι “την Πέμπτη, η ώρα 12, θα συνέλθουμε ξανά με την ίδια σύνθεση για να προχωρήσουμε με τα περαιτέρω”.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Διαχειριστική Επιτροπή μπορεί ή θέλει να αναλάβει τη διαχείριση, ο κ. Χάσικος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα “να θέλει η όχι η Διαχειριστική Επιτροπή. Το λέει ο νόμος. Το κατά πόσο μπορεί να το κάμει από μόνη της, σας λέω αναντίλεκτα ότι δεν μπορεί”.

“Να πω επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν θα απέχει από αυτή τη διαδικασία”, είπε και πρόσθεσε ότι τόσο το Υπουργείο Γεωργίας που είναι το αρμόδιο Υπουργείο σήμερα αλλά και το Υπουργείο των Εσωτερικών θα έρθουν αρωγοί και θα βοηθήσουν. “Δεν θα αφεθούν οι άνθρωποι αυτοί, το Συμβούλιο αυτό, από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτή την κρίση”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ανατεθεί η διαχείριση σε κάποιον άλλο ιδιώτη, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι η διαχείριση (από το Συμβούλιο) θα είναι προσωρινή. Θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσει το Συμβούλιο να προκηρύξει προσφορές για ανάληψη της διαχείρισης από μόνιμο (ιδιώτη) εργολάβο».

ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά