Τελικά γιατί απεργούν οι νοσηλευτές;

Εδώ 15 ημέρες οι νοσηλευτές, μέλη της ΠΑΣΥΝΟ απεργούν. Ποια είναι όμως τα αιτήματα τους και πού ακριβώς βρίκσεται το πρόβλημα.  Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONline συγκέντρωσε εννέα βασικές ερωτήσεις γύρω από την απεργία τους και όχι μόνο και σας παρουσιάζει τις απαντήσεις. 

1. Γιατί απεργούν τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ και τι διεκδικούν;

Η ΠΑΣΥΝΟ ζητά να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξη των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας, την αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων των νοσηλευτών, και σε κατοπινό στάδιο και εντός χρονοδιαγραμμάτων την οικονομική αναβάθμιση των κλιμάκων τους. Ζητά επίσης, λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με την έναρξη αποπαγοποίησης των 185 (157 γενικής νοσηλευτικής και 28 ψυχικής υγείας) θέσεων μόνιμου διορισμού, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπρόσθετα ζητά πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σαφείς διευκρινίσεις για την άμεση μετατροπή και αντικατάσταση των συμβολαίων των εκτάκτων νοσηλευτών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας και εγγυήσεις αναφορικά με τους όρους εργοδότησης τους καθώς επίσης και τον άμεσο τερματισμό της παράνομης αποκοπής του 10% στα συμβόλαια των εκτάκτων μετά την παρέλευση των 24 μηνών.

2. Ποια είναι η ΠΑΣΥΝΟ, πότε δημιουργήθηκε, πόσα μέλη αριθμεί και σε τι διαφέρει από την ΠΑΣΥΔΥ;
Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών είναι νόμιμη και εγγεγραμμένη συντεχνία από το 1993. Αποτελείται και εκπροσωπεί μόνο νοσηλευτές, έχοντας σκοπό να εξυπηρετεί και να προασπίζεται τα συμφέροντά τους. Στις 7 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας της συντεχνίας με την οποία πάρθηκε η απόφαση για επ’ αόριστον απεργία, τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ αριθμούσαν 1613. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πέραν των 200 νοσηλευτών έχουν εγγραφεί το τελευταίο δεκαήμερο στη συντεχνία. Η ΠΑΣΥΔΥ, είναι η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων η οποία εκπροσωπεί μεταξύ άλλων κλάδων και νοσηλευτές. Ωστόσο, δεν συμμετέχει στην απεργία, εκτιμά ότι στον παρόντα χρόνο δεν είναι δυνατή η προώθηση των υπό αναφορά αιτημάτων πριν από την 31.12.2017.
 
3. Πόσους νοσηλευτές εργοδοτεί συνολικά το δημόσιο;
Το δημόσιο εργοδοτεί κατά μέσο όρο 3.000 νοσηλευτές εκ των οποίων περίπου το 50% απεργεί αυτή τη στιγμή.

4. Ποιο θα είναι το κόστος εάν οι νοσηλευτές πληρώνονται βάσει της κλίμακας Α8;
Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι, ικανοποίηση του αιτήματος αναβάθμισης του νοσηλευτικού κλάδου, με βάση τη μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη, συνεπάγεται, κατά μέσο όρο, πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €33 εκατομμυρίων. Ήτοι, η μέση μακροπρόθεσμη ετήσια δαπάνη θα αυξηθεί από €113 εκ. σε €146 εκ. ετησίως (αύξηση 29%). Η υπό αναφορά εκτίμηση της δαπάνης θα αυξηθεί περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη η πρόσθετη δαπάνη που θα προκύψει από την καταβολή αυξημένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων / φιλοδωρήματος εκτάκτων. Η αύξηση θα είναι σταδιακή. Με βάση τις υφιστάμενες μισθοδοσίες του επηρεαζόμενου προσωπικού, η πρόσθετη δαπάνη κατά το πρώτο έτος της αναβάθμισης εκτιμάται κατά προσέγγιση περίπου στα €4 εκατομμύρια. Το δεύτερο έτος της αναβάθμισης η πρόσθετη δαπάνη θα ανέλθει περίπου σε €8 εκ. (€4 και €4 εκ.). Μακροχρόνια, θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε €33 εκατομμύρια ετησίως.

5. Πόσα παίρνει σήμερα ένας νοσηλευτής στο δημόσιο;
Η κλίμακα εισδοχής των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η Α5 με Α7, κλίμα η οποία διαθέτει δώδεκα σκαλιά ανέλιξης. Η μέση ακαθάριστη δαπάνη, δηλαδή όταν φτάσεις στο μέσω της συγκεκριμένης κλίμακας, είναι περίπου 2.500 ευρώ. Σήμερα 377 νοσηλευτές βρίσκονται στην κλίμακα Α9 και αμείβονται με ακαθάριστο μισθό 3.146 ευρώ, ενώ 128 βρίσκονται στην Α10 με μισθό 3.404 ευρώ. Στην Α11 είναι 30 νοσηλευτές, με μισθό πέραν των 4 χιλιάδων ευρώ, στη Α12 είναι 13 νοσηλευτές με μισθό πέραν των 4.500 ευρώ, ενώ στην Α15 βρίσκεται ένας νοσηλευτής, ο οποίος είναι προϊστάμενος και παίρνει 6 χιλιάδες ευρώ. Εάν η Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ, η μέση ακαθάριστη δαπάνη θα είναι περίπου 3.300 ευρώ.
 

6. Τι προνοεί η συμφωνία ΥΠΟΙΚ-ΠΑΣΥΔΥ και γιατί διαφωνεί η ΠΑΣΥΝΟ;
Η συμφωνία προνοεί αποπαγοποίηση 185 θέσεων νοσηλευτών, και αλλαγή του καθεστώτος των εκτάκτων εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια. Όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας, που θα συνάπτονται από το Υπουργείο Υγείας για απασχόληση εκτάκτων, θα είναι εξαμηνιαίας διάρκειας, και  όσοι έκτακτοι συμπληρώνουν την 30μηνη υπηρεσία που προβλέπει η νομοθεσία αυτομάτως θα μετατρέπονται σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Η ΠΑΣΥΝΟ ζητά λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με την έναρξη αποπαγοποίησης των 185 θέσεων νοσηλευτών και πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.


7. Τι ισχύει όταν οι νοσηλευτές απεργούν, δηλαδή τι σημαίνει λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας;
Σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων επιστρατεύεται το προσωπικό ασφαλείας. Το προσωπικό ασφαλείας, έχει καθοριστεί να είναι ο αριθμός των νοσηλευτών που εργάζονται στα τμήματα των νοσηλευτηρίων κατά τη νυκτερινή βάρδια. Εξαιρούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα τμήματα Αιμοκάθαρσης και Μεσογειακής Αναιμίας, στα οποία, το προσωπικό εργάζεται για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, διασφαλίζοντας να μην κινδυνεύσει κανένας.

8. Πόσο είναι το κόστος αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της απεργίας;
Το υπουργείο Υγείας, αποφασισε ότι για τα περιστατικά που δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν από τον δημόσιο τομέα, θα αγοράζονται υπηρεσίες απο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Από την απεργία των νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, το Υπουργείο αναμένεται να εξοικονομήσει χρήματα 450.000 ευρώ την βδομάδα, τα οποία θα διοχετευτούν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

9. Πληρώνονται αυτοί που απεργούν;
Όχι. Οι νοσηλευτές που απεργούν, δε θα πληρωθούν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσίαζαν από την εργασία τους. Συγκεκριμένα, οι αποκοπές που θα γίνουν από το μισθολόγιο του μηνός Μαρτίου 2016 για τους απεργούντες νοσηλευτές, θα αντιστοιχούν στις πραγματικές ώρες/ημέρες απεργίας τους κατά το μήνα Φεβρουάριο και έως τις 17 Μαρτίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία το Γενικό Λογιστήριο ολοκλήρωσε το μισθολόγιο του τρέχοντος μηνός, προσθέτει.Από τις 18 Μαρτίου και εντεύθεν, η αποκοπή θα αφορά στο μισθολόγιο του μηνός Απριλίου 2016, καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει η Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.
 

Δειτε Επισης

Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά