Αφήνουν της παραλία του Fig Tree να πνιγεί

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οικολογικής, και όχι μόνο, καταστροφής εξακολουθεί να βρίσκεται μια από τις ομορφότερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας, αυτή του Fig Tree στον Πρωταρά. Περίπου δύο χρόνια μετά τις αυθαίρετες επεμβάσεις στις οποίες προέβη στον κόλπο του Fig Tree ο Δήμος Παραλιμνίου, η παραλία παραμένει σχεδόν αγνώριστη σε σχέση με την εικόνα που είχε τα προηγούμενα χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη προς επαναφορά της φυσικής της μορφής. Οι επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου αφορούσαν την τοποθέτηση βράχων στην ανατολική πλευρά της παραλίας με στόχο την επέκτασή της. Ωστόσο, η τοποθέτηση βράχων είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της φοράς του νερού, με αποτέλεσμα το νερό να καταπίνει την άμμο, η οποία σταδιακά εξαφανίζεται.
 
ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
Όπως διαπιστώσαμε στο πλαίσιο επιτόπιας επίσκεψής μας την περασμένη βδομάδα, ο κόλπος αλλού είναι βαθύς και αλλού όχι, ενώ τμήμα της παραλίας περιβάλλεται πλέον από τα βράχια που τοποθετήθηκαν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και τα οποία αναδύθηκαν όταν υποχώρησε η άμμος, τόσο εντός όσο και εκτός του νερού. Στα δυτικά του κόλπου παρουσιάζεται η ίδια εικόνα, ενώ υπάρχουν και βράχια στα οποία αναπτύχθηκε μάλλα. Κάτι που έχει την εξήγησή του στο γεγονός ότι η ανακύκλωση του θαλασσινού νερού στον κολπίσκο δεν είναι πλέον εφικτή, όπως συνέβαινε προηγουμένως, εξαιτίας της αλλαγής που επέφεραν στη φορά του νερού οι επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου.
 

 
ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΛΗΞΑΝ
Σημειώνεται πως ο Δήμος Παραλιμνίου πραγματοποιεί αυτή την περίοδο εργασίες επανατοποθέτησης της άμμου στην παραλία, με τον δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη να δηλώνει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ πως αυτή είναι πρακτική η οποία ακολουθείται εδώ και χρόνια, ώστε η παραλία να είναι έτοιμη για την καλοκαιρινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη, το θέμα των επεμβάσεων στην παραλία του Fig Tree θεωρείται από τον Δήμο Παραλιμνίου ως λήξαν.
 
ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΕΠΑΡΧΟΣ
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ επικοινώνησε για το θέμα και με τον έπαρχο Αμμοχώστου, Ανδρέα Κτωρίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως οποιαδήποτε νέα επέμβαση στην παραλία θα ήταν καταστροφική. Σημείωσε, ακόμη, πως πρέπει να διεξαχθεί η μελέτη που αποφασίστηκε να γίνει, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο για τις εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου ο κόλπος ν’ αρχίσει να συμπεριφέρεται φυσιολογικά, κατά την έκφρασή του. Ερωτηθείς κατά πόσον επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Δήμο Παραλιμνίου για την ενέργειά του να προχωρήσει σε αυθαίρετες επεμβάσεις, ο κ. Κτωρίδης αρκέστηκε ν’ αναφέρει πως η Επαρχιακή Διοίκηση προσπαθεί να έχει πάντα συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. Ουσιαστικά, ο έπαρχος Αμμοχώστου παραδέχθηκε πως δεν επιβλήθηκαν οποιεσδήποτε κυρώσεις στον Δήμο και ότι, όπως όλες οι υπηρεσίες, έτσι και η Επαρχιακή Διοίκηση αναμένει τη διεξαγωγή της προαναγγελθείσας μελέτης. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου θέλησε τέλος ν’ αναφέρει πως, πέραν του συγκεκριμένου περιστατικού, ο Δήμος Παραλιμνίου συνεργάστηκε σε άλλα παρόμοιας φύσης έργα που έγιναν στα όριά του, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
 
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί πως σε συσκέψεις επί συσκέψεων, που συγκλήθηκαν μετά που το όλο ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παραλία δεν θα άντεχε περαιτέρω επέμβαση. Αποφάνθηκαν, επίσης, πως θα έπρεπε να διενεργηθεί συγκεκριμένη μελέτη, η οποία να καταδεικνύει τις αλλαγές και τις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η παραλία να επανέλθει στη φυσική της μορφή. Με το θέμα είχε ασχοληθεί και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία πραγματοποίησε και επίσκεψη επί τόπου. Μάλιστα, στην εν λόγω συνεδρία της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε επιπλήξει τον δήμαρχο Παραλιμνίου, καλώντας τον να προχωρήσει στη διενέργεια των απαιτούμενων μελετών, ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
 
Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ
Έκτοτε τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν άλλαξε. Το κόστος της μελέτης υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ. Ωστόσο, πηγές από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στο οποίο έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της μελέτης, αναφέρουν πως στους προϋπολογισμούς για το 2016 και για το 2017 δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι. Όλα τα αρμόδια τμήματα με τα οποία επικοινωνήσαμε, ανέφεραν πως κατά την τελευταία συνεδρία που είχε διεξαχθεί στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λήφθηκε η απόφαση για τη διεξαγωγή μελέτης, όμως το θέμα παρέμεινε εκεί. Σε ό,τι αφορά τη γνωμάτευση από το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να εκδοθεί διάταγμα κατεδάφισης του αυθαίρετου έργου στο οποίο προχώρησε ο Δήμος Παραλιμνίου –γνωμάτευση την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος– αυτή δεν έγινε ποτέ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά