Ξεκίνησε η χιαστί διαπραγμάτευση στο κυπριακό

Στόχος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αυτήν την περίοδο είναι η συναντίληψη που παρατηρείται σε αριθμό θεμάτων ουσίας ν’ αποκτήσει χαρακτήρα σύγκλισης και ταύτισης θέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή και με οδηγίες των δύο ηγετών οι διαπραγματευτές άρχισαν ήδη τη χιαστί διαπραγμάτευση των θεμάτων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των όσων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει σήμερα στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Ο κύριος Χριστοδουλίδης απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες ότι στη Σύνοδο των Βρυξελλών ο Πρόεδρος υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.
 
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θεωρεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής, οι Βρυξέλλες διασύνδεσαν το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και διά μέσου αυτής  με το προσφυγικό πρόβλημα. Αντίθετα:
 
Ν.Χ.: Είναι κάτι που χαιρετίζουμε και αν πρέπει να ανησυχεί κάποιος, αυτός είναι η Τουρκία που θα το βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Παρόλο που οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας αποτελούν υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε., είναι γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει τον δρόμο για λύση ζητημάτων, τα οποία είναι απόρροια του ότι η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά μέρος εδάφους κράτους - μέλους, και του ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος που για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκληση που απέστειλε στους Αρχηγούς Κρατών για τη Σύνοδο αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.
 
- Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ωστόσο το ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι αθέτησε την υπόσχεσή του και συναίνεσε στην ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ε.Ε.
 
Ν.Χ.: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε στις Βρυξέλλες ακριβώς αυτό που δημόσια είχε διακηρύξει. Ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε άνοιγμα κεφαλαίων που έχει παγώσει η Λευκωσία χωρίς την εκ των προτέρων εκπλήρωση από την Τουρκία των σχετικών της υποχρεώσεων. Το Κεφάλαιο 33 (οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις και θεσμοί) που συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης των «κριτηρίων ανοίγματος» ήταν παγωμένο από τη Γαλλία και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία. Να υπενθυμίσω ότι οι κυβερνήσεις Παπαδόπουλου και Χριστόφια, ορθώς κατά την άποψή μας, διαχώρισαν τα κεφάλαια που άπτονται εθνικών συμφερόντων και κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας από τα υπόλοιπα. Το κεφάλαιο 33 πρόκειται για κεφάλαιο που αφορά στον Προϋπολογισμό και ουδόλως  σχετίζεται με το Κυπριακό…
 
- Θα μπορούσε ο Πρόεδρος να ζητήσει κάτι πιο ουσιαστικό προκειμένου η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων; Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ζητήσει ανταλλάγματα στο εδαφικό, ή σε άλλη βασική πτυχή του Κυπριακού; 
 
Ν.Χ.: Μια από τις θέσεις που ο Πρόεδρος εξέφρασε στις Βρυξέλλες, και έγινε απόλυτα κατανοητή από τους εταίρους μας, ήταν και το ότι η υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη προθέσεων από πλευράς της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στη συνομιλία του με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε σημαντικές και πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού που όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα, ζητώντας την ουσιαστική και συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας, έτσι ώστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να βοηθηθεί και η ενταξιακή πορεία της χώρας. Όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιλήφθηκαν και στήριξαν την προσέγγιση του Προέδρου. Η αντίδραση του κ. Νταβούτογλου ήταν απλώς ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών.
 
Δεν βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου;
 
- Υπάρχει η εντύπωση ότι οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο κ. Μαρκίδης απεκάλυψε ότι συγκλίσεις μπορεί να υπήρξαν, ωστόσο ταύτιση απόψεων δεν υπάρχει σε κανένα θέμα. Ποια είναι η πραγματική εικόνα; Βρισκόμαστε μήπως ένα βήμα πριν από το αδιέξοδο;
Ν.Χ.: Στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε με τρόπο συγκεκριμένο στη συναντίληψη που επιτεύχθηκε στα τέσσερα Κεφαλαία που συζητήθηκαν. Κατά την τελευταία συνάντηση των ηγετών στο Προεδρικό - με αφορμή τη δημιουργία κάποιων σκιών που προκλήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις, αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η συναντίληψη, ειδικότερα αυτές που αφορούν βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού, ν’ αποκτήσει τον χαρακτήρα συγκλίσεων. Να προχωρήσουμε δηλαδή ένα βήμα πάρα πέρα.
Μιλώντας γενικότερα για τις συνομιλίες, να σημειώσω ότι ναι υπάρχουν θέματα στα οποία παραμένουν ακόμη διαφωνίες και δυσκολίες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ουσιώδη θέματα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Σε μια διαπραγμάτευση είναι λογικό να υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, γι’ αυτό απαιτείται συνεχής και επίμονη δουλειά. Επίσης, δεν είναι εφικτό μετά από κάθε συνάντηση των ηγετών ή/και των διαπραγματευτών ν’ αναμένουμε συγκλίσεις. Όμως, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου.
 
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ
- Προβάλλεται η άποψη ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να παραμερίσουν τα μικρά και να δώσουν έμφαση στη γεφύρωση των διαφορών στα λεγόμενα μεγάλα θέματα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για την ανάγκη έναρξης της χιαστί διαπραγμάτευσης.
 
Ν.Χ.: Μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι δύο ηγέτες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα λεγόμενα μεγάλα θέματα, και μέσα από τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων δίδουν «χιαστί» πολιτικές κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να τις επεξεργαστούν και ακολούθως να ενημερώσουν τους ηγέτες. Αν τα αποτελέσματα των συζητήσεων σε επίπεδο διαπραγματευτών είναι θετικά, τότε καλώς. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά το θέμα επανέρχεται σε επίπεδο ηγετών για περαιτέρω συζήτηση.
 
- Η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως αντάλλαγμα προκειμένου η ε/κ πλευρά να κερδίσει μια υποχώρηση ανάλογης αξίας στο πλαίσιο της χιαστί διαπραγμάτευσης; 
 
Ν.Χ.: Θέλω να σημειώσω ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί από αέρος και ούτε μέσα από συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις. Έχω την ταπεινή άποψη ότι μια τέτοια τακτική είναι λανθασμένη και δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
- Η ε/κ πλευρά δεν συζητά τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση δεν θα μείνει επ’ άπειρον ανοιχτό. Θεωρείτε ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και εντός του 2017;
 
Ν.Χ.: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: Κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να μιλήσει μετά βεβαιότητας για το αν το Κυπριακό θα λυθεί τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο ή το 2017. Το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι αισιοδοξία και ετοιμότητα να φτάσουμε στον ποθητό στόχο το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι τις αναφορές περί παραθύρου ευκαιρίας αλλά εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και εκεί πρέπει να επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού και θα μπορεί να επικυρωθεί μέσα από τα δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την ξεκάθαρη του θέση ότι δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και κατ’ επέκταση θα απορριφθεί στο δημοψήφισμα.
 
 

Δειτε Επισης

Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»