ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ παλεύουν με την εσωστρέφεια

Παράλληλη πορεία στην κούρσα προς τις βουλευτικές εκλογές διαγράφουν τα δύο παραδοσιακά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ο δρόμος των δύο κομμάτων στη διαδρομή τους προς την κάλπη μόνο στρωμένος από ροδοπέταλα δεν είναι, αφού μεταξύ άλλων καλούνται να δώσουν τη μάχη των βουλευτικών υπό το πρίσμα της εσωστρέφειας και της έντονης εσωτερικής αμφισβήτησης που δέχονται οι ηγεσίες τους.
Σε μεγάλο στοίχημα των ηγεσιών, τόσο του ΔΗΚΟ όσο και της ΕΔΕΚ, εξελίσσεται η διάψευση των δημοσκοπήσεων, που στην παρούσα φάση αποτυπώνουν μια διαφαινόμενη συρρίκνωση των ποσοστών τους. Μια διαφαινόμενη συρρίκνωση, η οποία σε περίπτωση επιβεβαίωσής της στην κάλπη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα των εκλογών. Ενόψει τούτων, με αιχμή του δόρατος τη σκληρή γραμμή τους στο Κυπριακό, οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ θα επιχειρήσουν συσπείρωση των κομμάτων τους στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τις βουλευτικές, ευελπιστώντας σε ανατροπή των παρόντων αρνητικών δεδομένων.  
 
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Στην ΕΔΕΚ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει απειλητικά για το κόμμα, μιας και περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί καν τα ψηφοδέλτια. Ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη το Πολιτικό Γραφείο ότι αυτό θα γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας (σ.σ. την προσεχή Τετάρτη), όταν θ’ ανακοινώσει και την οριστική του απόφαση για την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος. Πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ αναφέρουν πως το παζλ των ψηφοδελτίων της ΕΔΕΚ έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί, ωστόσο οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι τέτοιες, που εκ των πραγμάτων συντηρούν ένα κλίμα πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Το πρόβλημα της ΕΔΕΚ, σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων της, εστιάζεται στη Λευκωσία, όπου φαίνεται να παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων. Ενώ την ίδια ώρα, ανοικτή πληγή παραμένει, τουλάχιστον επισήμως, το μείζον θέμα της Λεμεσού. Δηλαδή, εάν αυτή θα είναι η επαρχία όπου θα κατέλθει ως υποψήφιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με αποτέλεσμα-σε μια τέτοια περίπτωση-, να θέσει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίου ο νυν βουλευτής του Κινήματος, Νίκος Νικολαΐδης. Το σενάριο αυτό, όπως ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ είναι σε θέση να γνωρίζει, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο και πιο πιθανό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει ήδη αποφασίσει να είναι υποψήφιος στην επαρχία Λεμεσού και πως αυτό που απομένει είναι να το ανακοινώσει. 
 
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ
Στην προσπάθειά του για διαμόρφωση ισχυρών ψηφοδελτίων, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ φέρεται να προσέγγισε επώνυμα στελέχη του κόμματος, πρώην πολιτειακούς αξιωματούχους, όπως πρώην υπουργούς και δημάρχους(π.χ. Αντώνης Βασιλείου και Σάββας Ηλιοφώτου). Οι απαντήσεις που εισέπραξε όμως υπήρξαν ως επί τω πλείστο, για διαφορετικούς λόγους, αρνητικές. Είναι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πάντως, που η ηγεσία της ΕΔΕΚ τελεί αυτή τη στιγμή εν αναμονή επίσημων απαντήσεων από τους Κυριάκο Μαυρονικόλα και Σοφοκλή Σοφοκλέους, κατά πόσο θ’ αποδεχθούν τις προτάσεις που τους έγιναν προκειμένου να βρεθούν στα ψηφοδέλτια του Κινήματος σε Λευκωσία και Λάρνακα, αντίστοιχα. Οι κ. Μαυρονικόλας και Σοφοκλέους αναμένεται να δώσουν και αυτοί τις απαντήσεις τους εντός των αμέσως επόμενων ημερών, με τη ζυγαριά να γέρνει προς την πλευρά της αποδοχής των προτάσεων που τους υποβλήθηκαν. 
 
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
«Για να σωθεί το κόμμα επιβάλλεται να υπάρξουν συμβιβασμοί εντός του Κινήματος απ’ όλες τις πλευρές», τονίζει μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ στέλεχος της ΕΔΕΚ με βαρύ όνομα στην ιστορία του σοσιαλιστικού κόμματος. «Αν συνεχίσουμε με αυτό το κλίμα μέχρι τις εκλογές», υπογραμμίζει, «η “κατολίσθηση” των ποσοστών μας πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη. Θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να βάλουμε νερό στο κρασί μας, ν’ αφήσουμε κατά μέρος τις εσωκομματικές μας διαφορές». Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ερώτημα γιατί ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρεται να… ψηφίζει τελικά Λεμεσό, κάποιοι στην ΕΔΕΚ αποδίδουν την απόφασή του αυτή σε καταλογιζόμενη ως υπάρχουσα στην ηγεσία του Κινήματος εκτίμηση, πως πολύ δύσκολα το κόμμα θα εκλέξει δεύτερο βουλευτή στη Λευκωσία. Και ότι πιθανή υποψηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου στην πρωτεύουσα, θα κλείσει αυτομάτως την πόρτα της Βουλής στον αναπληρωτή πρόεδρο και στενό συνεργάτη του κ. Σιζόπουλου, Κωστή Ευσταθίου.
 
ΚΛΕΙΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Στο ΔΗΚΟ, η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με αυτήν στην ΕΔΕΚ. Μολονότι τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη κλείσει και την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια φαντασμαγορική τελετή παρουσίασης των 56 υποψηφίων, η εσωστρέφεια καλά κρατεί. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η γνωστή ενδοκομματική διελκυστίνδα των στρατοπέδων του νυν από τη μια, και του τέως προέδρου του κόμματος από την άλλη, το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα και το ανέβασμα των τόνων ανάμεσα σε συνυποψήφιους προερχόμενους από το ίδιο στρατόπεδο. Αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπως στην περίπτωση της ΕΔΕΚ, έτσι και στο ΔΗΚΟ αρκετοί είναι αυτοί που διαβλέπουν ισχυρές εκρήξεις με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. Με την εσωκομματική αντιπολίτευση να περιγράφεται από γνώστες του παρασκηνίου, σαν έτοιμη από καιρό να περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας εξηγήσεις. Αλλά και ευθύνες…
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»