Με στόχο το 30% το ΑΚΕΛ

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορείς να κάνεις τη διαφορά», το ΑΚΕΛ μπήκε δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα των βουλευτικών του ερχόμενου Μαΐου, κρατώντας χαμηλούς τόνους αλλά σταθερή γραμμή στο Κυπριακό –υπάρχει άτυπη συμφωνία με τον ΔΗΣΥ να μην κονταροχτυπηθούν σε αυτό το θέμα– και ψηλώνοντας πολύ τους τόνους στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, εξού και οι απεργίες σε ουσιώδεις οργανισμούς (νοσοκομεία, λιμάνια, ΑΗΚ) τις οποίες σιγοντάρει το κόμμα. Φανερός στόχος του κόμματος ένα ποσοστό κοντά στο 30% (μίνιμουμ 27% και μάξιμουμ 30%) και μυστικός στόχος-πόθος να σπάσει το φράγμα του 30% για ψυχολογικούς λόγους.

ΚΡΥΦΗ ΨΗΦΟΣ
Μετά το άγριο κατσάδιασμα που έτρωγαν, στις προεδρικές και τις ευρωεκλογές, τα κομματικά στελέχη που γύριζαν τα σπίτια των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ για κινητοποίηση, το κόμμα εκτιμά ότι σήμερα το κλίμα έχει ανατραπεί. Αυτή τη στιγμή, τα στελέχη του κόμματος παλεύουν με την αποχή, παλεύουν να πείσουν τους αποστασιοποιημένους ή και θυμωμένους ψηφοφόρους τους να πάνε να ψηφίσουν. Επίσης, στο ΑΚΕΛ αναμένουν εισροές από τα διχασμένα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αν και αυτό δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – είναι κρυφή ψήφος, η εξήγηση που δίνεται. Συγκεκριμένα, περιμένουν να ψηφίσουν ΑΚΕΛ (και ΔΗΣΥ) οι Δηκοϊκοί που δεν συμφωνούν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό ή/και στην οικονομία, καθώς και οι Εδεκίτες που διαφωνούν στο Κυπριακό με τη γραμμή/συμπεριφορά Σιζόπουλου.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Στρατηγική του ΑΚΕΛ είναι να επαναπατρίσει όσα απολωλότα δεν έχουν επιστρέψει και να συσπειρώσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, τον οποίο προσδιορίζουν ως Κεντροαριστερά που αγγίζει ακόμα και το καθαρό Κέντρο. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που το τελευταίο διάστημα, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, σε κάποια θέματα το ΑΚΕΛ δηκοΐζει ή εδεκίζει. Στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ θα επαναλάβει τη γνωστή του θέση: υπάρχουν τα δύο άκρα, αυτοί που απορρίπτουν την όποια λύση και οι άλλοι που αποδέχονται την όποια λύση, και αυτοί, το ΑΚΕΛ, που δέχονται μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που δεν θα ξεπερνά τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς κλπ. κλπ. Με όπλο την ανανέωση (το κόμμα άλλαξε τη μισή του ηγεσία), την αυτοκριτική και την απομόνωση του Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα ανακτήσει τα όσα πολλά έχασε τα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα, το ΑΚΕΛ διαπιστώνει σχεδόν… έντρομο ότι αυτή αδειάζει από οικονομολόγους (δεν επαναδιεκδικούν Λαμάρης, Ευαγόρου, Παπαγεωργίου) και δύσκολα θα γεμίσει. Διότι, σε εκλέξιμες θέσεις δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να γνωρίζουν καλά τα οικονομικά. Στη Λευκωσία δεν υπάρχει οικονομολόγος, ενώ στη Λεμεσό υπάρχει ο Νέαρχος Ιωάννου (διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού), ο οποίος δεν φαίνεται, σε αυτή τη φάση, να εκλέγεται.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ
Σε σχέση με το ποιος εκλέγεται και πώς, στο ΑΚΕΛ υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα με τα λεγόμενα αουτσάιντερ – γίνονται μεγάλες μάχες. Υπάρχουν πολλά παράπονα για τον Μάριο Χαννίδη στη Λευκωσία. Του καταλογίζουν ότι δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του κόμματος (υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εμφανίσεων σε μίντια, συλλόγους, καφενεία, μνημόσυνα, εκδηλώσεις). Παράπονα φθάνουν στο κόμμα και για τον Πανίκο Χάμπα (τάζει και δηλώνει ότι να ’ναι – παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό ο Άντρος όταν άκουσε τα περί ψεκασμάτων του Χάμπα), καθώς και για τη Στέλλα Μισιαούλη ότι χρησιμοποιεί κομματικά στελέχη. Στη Λευκωσία, οι πρώτες πέντε θέσεις θεωρούνται ήδη πιασμένες (Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου) και η σφαγή γίνεται για την έκτη θέση.

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ
Το ΑΚΕΛ αναμένει να χάσει μία έδρα στη Λεμεσό –αυτήν που… κατά τύχη πήρε το 2011– και δεδομένου ότι μέσα στο παιχνίδι βρίσκεται και ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Γιώργος Γεωργίου, τότε μάλλον ένας από τους σημερινούς βουλευτές που επαναδιεκδικούν θα μείνει εκτός (Κώστας Κώστα, Αδάμος Αδάμου, Χρίστος Μέσης). Σίγουρος θεωρείται μόνο ο Ανδρέας Καυκαλιάς. Στη δε Αμμόχωστο, δύο θέσεις θεωρούνται κοτσιανιασμένες (Σκεύη Κουκουμά και Τουμάζος Τσιελεπής). Για τον Χριστάκη Τζιοβάνη και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί στην προεκλογική καμπάνια του, έχουν φθάσει πολλά παράπονα στην επαρχιακή επιτροπή και κάποια έχουν μεταφερθεί και στα κεντρικά.  

Δειτε Επισης

Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ