Βρόμαγε από μακριά η Κόσιη

Από το 2013 φαινόταν από μια απλή ανάγνωση της σύμβασης για τη Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου (ΟΕΔΑ Κόσιης) ότι οι όροι του διαγωνισμού όπως είχαν διατυπωθεί αρκούσαν για να υπογραφεί μια ετεροβαρής σύμβαση με τη Helector. Και δεν έφτανε αυτό, στη συνέχεια εντάχθηκαν επιπλέον όροι, που εκτός από ετεροβαρή, καθιστούσαν τη σύμβαση και παράλογη. Συγκεκριμένα, περιλήφθηκε όρος για αύξηση των τιμών κατά 15% στις περιπτώσεις που οι ποσότητες σκουπιδιών είναι μεγαλύτερες, αντί η μεγαλύτερη ποσότητα να φέρνει μείωση των τιμών, όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων.

ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ
Η σύμβαση για την ΟΕΔΑ Κόσιης υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2006 επί υπουργίας Νεοκλή Συλικιώτη, ενώ το συμβόλαιο με την Enviroplan υπογράφηκε στις 14 Απριλίου 2003, επί υπουργίας Ανδρέα Χρίστου. Στη διοικητική έρευνα που διέταξε το 2013 ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, διαπιστώθηκαν πράματα και θάματα. Η ανώτερη λειτουργός Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αγάθη Χρίστου, ανάμεσα σε άλλα διαπίστωσε ότι:
*Η γλώσσα των εγγράφων του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο ήταν μόνο στα ελληνικά.
*Η περίοδος για την κατάθεση προσφορών είχε περιοριστεί σε δύο μήνες, χρονικό διάστημα εξαιρετικά μικρό.
*Τα έγγραφα του διαγωνισμού είχαν εξασφαλίσει 20 οίκοι, ωστόσο προσφορές υπέβαλαν τελικά μόλις τέσσερις.
*Αρχικά, το κόστος λειτουργίας υπολογίστηκε στα 45,62 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών. Ο υπολογισμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στα 54,57 ευρώ ανά τόνο, ώστε να προσεγγίζει την προσφορά της Helector, η οποία υπολογίστηκε στα 56,70 ευρώ ανά τόνο. Έτσι, με βάση την αναθεώρηση του κόστους λειτουργίας, έγινε δεκτή η προσφορά της Helector.
Περαιτέρω, στη σύμβαση θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχουν σταθερά κόστη στην ΟΕΔΑ Κόσιης, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση της τιμής μονάδας. Σε περίοδο 6,5 χρόνων, το κόστος για τους κατοίκους Λάρνακας - Αμμοχώστου αυξήθηκε κατά 36,5%.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ
Το πόρισμα της διοικητικής έρευνας εντόπισε πιθανές ευθύνες και στους συμβούλους μελετητές για το έργο, της ελληνικής Enviroplan, οι οποίοι επέβαλαν πρόνοιες στα έγγραφα του διαγωνισμού, ετεροβαρείς και δυσανάλογες για το κράτος. Πιθανές ευθύνες εντοπίστηκαν και για τους δύο λειτουργούς που χειρίστηκαν το έργο στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκτίμηση του κόστους λειτουργίας στα έγγραφα του διαγωνισμού. Όπως είναι γνωστό, ο ένας εκ των δύο λειτουργών έχει αποβιώσει, ενώ ο δεύτερος λειτουργός, ο υγιεινολόγος μηχανικός α΄ τάξης, Γιώργος Κουλλαπής, έχει αφυπηρετήσει από τη Δημόσια Υπηρεσία. Ο κ. Κουλλαπής συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα υπόπτους που τελούν τώρα υπό κράτηση.

ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ
Η διοικητική έρευνα στάλθηκε στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος διαβίβασε την υπόθεση στην Αστυνομία για διερεύνηση. Οι αστυνομικές ανακρίσεις ολοκληρώθηκαν μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να προκύψει μαρτυρία διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Φως στην άκρη των… σκουπιδιών φάνηκε όταν οι δυσαρεστημένοι άρχισαν να καρφώνουν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα η δυσωδία να απλωθεί από την Πάφο μέχρι την Αμμόχωστο.
Όπως είναι γνωστό, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ήταν έτοιμη να υπογράψει νέα συμφωνία, που είχε πετύχει με μεσολάβηση του υπουργού Εσωτερικών με τον ανάδοχο, ωστόσο η πράξη ακυρώθηκε μετά την παραδοχή του γενικού διευθυντή της Helector, Ιωάννη Κοκότση, για χρηματισμό. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ανακριτής της υπόθεσης στο δικαστήριο, από τα πλαστά τιμολόγια που εντοπίστηκαν στα αρχεία της Helector και ελέγχθηκαν μέχρι τώρα, διαπιστώθηκε ότι οι μίζες που δόθηκαν φθάνουν το 1.162.300 ευρώ.

ΣΠΑΝΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ
Επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν πίσω από τα σίδερα τους εμπλεκόμενους, υπάρχουν. Όμως, η Αστυνομία για να εξιχνιάσει πλήρως την υπόθεση χρειάζεται ενισχυτικές μαρτυρίες. Μόνο η ομολογία Κοκότση, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και θα επανέλθει ως μάρτυρας κατηγορίας, δεν αρκεί. Σημειώνεται ότι ο πρώην διευθυντής της Helector, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος δεν συνεργαζόταν, άρχισε να μιλά από την περασμένη Τρίτη το βράδυ, εξέλιξη που βοηθά τους ανακριτές να δέσουν και να ενισχύσουν τη μαρτυρία Κοκότση. Έτοιμος να συνεργαστεί φαίνεται να είναι μετά την εξέλιξη αυτή και ο Ιμάρ Μπακλέρ, πρώην μηχανικός της Helector. Στο μεταξύ, η Αστυνομία θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Αθανάσιου Κατρή, διευθύνοντος συμβούλου της Helector.

ΟΙ ΤΕΛΟΥΝΤΕΣ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί οι Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου, Μιχάλης Πάντης, επιβλέπων στις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χριστάκης Πέτρου, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο πρώην λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών, υγιεινολόγος μηχανικός α΄ τάξης, Γιώργος Κουλλαπής, και ο γιατρός Νίκος Κουλλαπής. Ύποπτος για την υπόθεση θεωρείται και ο τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, ο οποίος, ως γνωστόν, εκτίει ποινή φυλάκισης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αδικημάτων διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό. Τα αδικήματα αφορούν την περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2015 και διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.  

Δειτε Επισης

Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως