Ξένοι διπλωμάτες στη δίκη της Cumhuriyet, έξαλλος ο Ερντογάν

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπεία και πραξικόπημα.

«Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;» ρώτησε φανερά ενοχλημένος ο Ερντογάν, σε τηλεοπτική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορώντας τους εν λόγω διπλωμάτες για απόπειρα «επίδειξης δύναμης».

«Εδώ δεν είναι χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν στο πλαίσιο των προξενείων τους. «Αλλού χρειάζεται άδεια», συμπλήρωσε.

Περίπου 200 άτομα -συνάδελφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες- συνόδευσαν χθες τον Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και τον Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η γενική πρόξενος της Γαλλίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.

Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Ιανουάριο του 2014 άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «εκείνος που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι».

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, την Παρασκευή, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», προκαλώντας την οργή του κοινού.

Η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα ανάγκασε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.
 
Πηγή: Το ΒΗΜΑ 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Σικάγο-Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 16 τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση στην Ιαπωνία-Boeing έκανε βίαιη κάθοδο 25.000 ποδών, επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους
Οι λόγοι που η εκεχειρία στη Γάζα απέχει πολύ παρά τις εξαγγελίες Τραμπ-Η στρατηγική του Νετανιάχου
ΒΙΝΤΕΟ: Επτά αγνοούμενοι έπειτα από μπαράζ εκρήξεων σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
Politico: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Φον ντερ Λάιεν
Η Αίγυπτος ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον στον Χαφτάρ, για να μην υπογράψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Τι συζήτησαν Πούτιν-Μακρόν στην πρώτη επικοινωνία τους μετά από τρία χρόνια
Απάτη €700 εκατ. μέσω Πειραιά αποκάλυψε η επιχείρηση «CALYPSO»
Συναγερμός για ακραία ζέστη στην Ευρώπη-Τι είναι ο θερμικός θόλος
Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Κάλεσμα Τραμπ σε Χαμάς να συμφωνήσει σε 60ήμερη εκεχειρία