Ορόσημο η 9η Απριλίου για το Συριακό

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε χθες πως η 9η Απριλίου είναι η ημερομηνία στόχος για την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες ο ίδιος αναμένει να έχουν ως επίκεντρο το ακανθώδες θέμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Παράλληλα σημείωσε πως στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλίων στις 9 Απριλίου, παρόλο που κάποιες πλευρές μπορεί να προσέλθουν στις 14 Απριλίου, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Συρία.

Όπως τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, καμία από τις πλευρές δεν εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με το έγγραφο που συνέταξε ο ίδιος με 12 σημεία με τις κοινές κατευθυντήριες αρχές που ενισχύσουν τα θεμέλια των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Συρία πρέπει να επιδιώξει την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια στη χώρα κατά την διάρκεια της περιόδου πολιτικής μετάβασης.

Τέλος, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, ότι κοινοποίησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα των Σύρων Κούρδων για συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία και αναμένει απάντηση.
 
Ο Κέρι στην Μόσχα

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, αναγνώρισε χθες στις συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι έχει φτάσει η ώρα να συζητήσουν το θέμα του ποιος θα κυβερνήσει μελλοντικά τη χώρα αυτή.
 
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν βαλτώσει και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία, που είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να κάνει υποχωρήσεις.
 
Ο Κέρι έφτασε στη Μόσχα δέκα ημέρες αφότου ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, μια απόφαση που η Δύση θεωρεί ως μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

 “Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας και να προχωρήσουμε στην επίλυση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία”, δήλωσε ο Πούτιν.
 
 

Δειτε Επισης

Πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε-Σειρήνες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους