Κύπρος: Δολοφονίες μέσα στην ίδια οικογένεια

Πριν λίγες μέρες η κυπριακή κοινωνία έγινε μάρτυρας μιας οικογενειακής τραγωδίας, που έλαβε χώρα μέρα μεσημέρι στην οδό Μεθάνων στην Γερμασόγεια.

Νύφη σκότωσε την πεθερά της ενώ κοιμόταν, χρησιμοποιώντας ένα σκεπάρνι και ακολούθως αυτοκτόνησε.

Η Γεωργιάνη 57χρονη παντρεμένη με 44χρονο Κύπριο πριν προβεί σε αυτό το στυγερό έγκλημα και ακολούθως στην αυτοχειρία, παρουσιάσε αρκετές φορές βίαια ξεσπάσματα, αφού τα τελευταία 15 χρόνια όπως αποκαλύφθηκε έπασχε από  σοβαρής μορφής ψυχολογικά προβλήματα.
 

Το 2007 επιχείρησε με μαχαίρι να αφαιρέσει τα γενετικά όργανα του συζύγου της, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψή της και τον εγκλεισμό της για μήνες σε ψυχιατρική κλινική μετά από ιατρική γνωμάτευση. Το 2010 οδηγήθηκε για υπόθεση άσκησης  βαριάς σωματικής βλάβης στο επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο την καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Η πρόσφατη τραγωδία συγκλόνισε πρώτα ασφαλώς την γειτονιά της Γερμασόγειας, όμως όσοι γνώριζαν καταστάσεις και βίωναν τους συχνούς ενδοοικογενειακούς καυγάδες, μίλησαν για «αναμενόμενο» έγκλημα. Αναρωτήθηκαν δικαιολογημένα γιατί δεν αποφεύχθηκε αφού συχνά η Αστυνομία βρισκόταν στην κατοικία, μετά από καταγγελίες για την επιθετική συμπεριφορά της 57χρονης Γεωργιανής, που παρουσιαζόταν ως άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα κι ως λήπτρια δημοσίου βοηθήματος, υπό την επιτήρηση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας.

Η ιστορία βρίθει από περιστατικά ανθρώπων που οδηγήθηκαν στο έγκλημα υπό το βάρος σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. Σε τέτοιες υποθέσεις συνήθως οι δράστες στρέφονται κατά μελών της οικογένειάς τους και όχι κατά τυχαίων στόχων και γι αυτό η ενεργότερη εμπλοκή των αρμοδίων αρχών (γραφείο ευημερίας, ψυχολόγοι, ψυχίατροι) με την απομάκρυνση προσώπων με προβληματική συμπεριφορά από το οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί κάποιες φορές να αποβεί σωτήρια.
 

Πήρε για ενθύμιο το εσώρουχο, το παντελόνι και τις παντόφλες και μετά την έκαψε
 
Το 2004 η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται από την είδηση του φόνου 43χρονης από την Ποταμιά, το πτώμα της οποίας βρέθηκε απανθρακωμένο σε χωράφι.

Η άνεργη τότε ανιψιά του θύματος καβγάδισε έντονα με τη θεία της με αποτέλεσμα τα πράγματα να πάρουν άλλη τροπή και να την τραυματίσει, ρίχνοντάς την αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της.
 

Η νεαρή, η οποία παρεκολουθείτο από το Ίδρυμα Χρίστου – Στέλιου Ιωάννου και πριν από την προσαγωγή της στο Δικαστήριο εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο, μετέφερε το θύμα σε χωράφι 200 μέτρα από το σπίτι της όπου την περιέλουσε με βενζινη. Πριν ολοκληρώσει το έγκλημά της παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι αφαίρεσε το εσώρουχο, το παντελόνι και τις παντόφλες της θείας της, για να τα κρατήσει ως ενθύμιο. Μετά την αποτρόπαια πράξη της πήγε σπίτι και εξομολογήθηκε το έγκλημα στην αδελφή της.
 
 
Αδελφοκτονία για ένα λάπτοπ

Πριν τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα το 2012 στην περιοχή των Λατσιών διαπράχθηκε ένα από τα πλέον στυγερά εγκλήματα με θύτη 25χρονο και θύμα την 28χρονη αδελφή του που έπασχε από κινητικά προβλήματα. Σε ένα ξέσπασμα ομηρικού καβγά για το λάπτοπ ο 25χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου την αδελφή του στο κεφάλι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αφήνοντάς την νεκρή, ενώ στη συνέχεια βιντεοσκόπησε το θύμα με το κινητό του προκειμένου να το δείξει στην τετραπληγική μητέρα του που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο και δεν πίστευε τον γιό της που της ομολογούσε το έγκλημά του. Ακολούθως ειδοποίησε την Αστυνομία στους οποίους και περιέγραψε τι έκανε με κάθε λεπτομέρεια.
 


Γείτονες αποκάλυψαν πως η κατάσταση της ψυχικής υγείας των μελών της οικογένειας θα έπρεπε να είχε οδηγήσει το Γραφείο Ευημερίας να λάβει δραστικότερα μέτρα, αποτρέποντας τα χειρότερα, αφού είχαν γίνει αντιληπτές άρρωστες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι, που έχρηζαν παρακολούθησης.
 


Δεν τον κάλεσαν στα βαφτίσια και τους σκότωσε

Πριν ένα χρόνο περίπου και συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου του 2015 και ώρα 10 το βράδυ άλλη μια νέα οικογενειακή τραγωδία έρχεται να συγκλονίσει το παγκύπριο.
 
Στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, ζεύγος ηλικιωμένων εντοπίζεται νεκρό σε αποθήκη  στο περβόλι τους από φιλικό τους πρόσωπο. Πρόκειται για τον 74χρονο Σάββα Σοφοκλέους και την 78χρονη σύζυγό του Κυριακή από τον Αγρό, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από το προηγούμενο απόγευμα. Δράστης ο 30χρονος ανιψιός των θυμάτων ο οποίος  τους γάζωσε κυριολεκτικά με πυροβόλο όπλο και εξαφανίστηκε για να εντοπιστεί και να συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα.
 


Οι συγγενείς των θυμάτων ήγειραν από την πρώτη στιγμή υποψίες εναντίον του 30χρονου ανιψιού, ο οποίος λόγω των σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, παρουσίαζε αντιδραστική συμπεριφορά προς όλη την οικογένεια.


Τελικά δεν έπεσαν έξω, αφού όπως αποδείχθηκε ο 30χρνος προέβη στο στυγερό έγκλημα. Κίνητρό του… είχε απογοητευτεί από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη βάφτιση δισέγγονου των θυμάτων, λίγες μέρες πριν το φονικό.

Όταν μάλιστα η Αστυνομία επιχείρησε να τον συλλάβει στο πατρικό του, αυτός κλείδωσε την πόρτα του υπνοδωματίου του, ενώ ακολούθως επιτέθηκε στα μέλη της Αστυνομίας και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ψυχιατρείο της Αθαλάσσας.
 

Δολοφόνησε τον πατέρα του γιατί είχε σταματήσει να παίρνει τα χάπια του
 
Λίγο πριν το τέλος του 2015, στις 13 Νοεμβρίου μέρα μεσημέρι, γιος πυροβόλεί και σκοτώνει τον πατέρα του μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στη Μακεδονίτισσα. Ο 39χρονος από την Παλαιστίνη, σκότωσε με μία σφαίρα τον 70χρονο πατέρα του ενώ ήταν στο κρεβάτι και στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν η μητέρα του. Μετά τη διάπραξη του εγκλήματος  ο πατροκτόνος, που ήταν ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, καλεί ασθενοφόρο, αποκαλύπτοντας τι έχει κάνει. Ακολούθως, και πριν τα περιπολικά ακόμα φτάσουν στη σκηνή, ο δολοφόνος βγαίνει στο μπαλκόνι με τα καταματωμένα χέρια του ψηλά, δηλώνοντας έτοιμος να τον συλλάβουν.
 
 
Ο 39χρονος εκ των υστέρων μάθαμε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία παρακολουθείτο από ψυχίατρο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα πριν το φόνο, δεν ακολουθούσε τη θεραπεία του, όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον και να προβεί στην αποτρόπαια πράξη του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές