Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για το λιμάνι Λεμεσού

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της βουλής ψήφισε απόψε τα νομοσχέδια για την εμπορικοποίηση του λιμένα Λεμεσού και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων στην Αρχή Λιμένων. 
 
Υπέρ της εμπορικοποίησης του λιμανιού ψήφισαν 27 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ενώ εναντίον ψήφισαν 20 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων. 
 
Εξάλλου, η πλειοψηφία της Ολομέλειας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων στην Αρχή λιμένων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 29 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 
 
Με την ψήφιση αναμένεται τερματισμός των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού.
 
Άγριος καυγάς  για τους «βολεμένους»

Το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών, όπου συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, επικράτησε έντονο κλίμα. 

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι συνδικαλιστές της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ δέχτηκαν επικρίσεις από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αριστοτελή Μισό, ο οποίος τους αποκάλεσε «βολεμένους». Οι δύο συνδικαλιστές επιχείρησαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρία, ωστόσο παρεμποδίστηκαν από εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά από την πόρτα της αίθουσας, κάνοντας έκκληση στους συνδικαλιστές να ακούσουν και τις δικές τους θέσεις.

Με τις παρεμβάσεις του Υπουργού, αλλά και των βουλευτών, οι συνδικαλιστές παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
 
«Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι»

Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων έχουν διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και αυτό το είχε δηλώσει και η Νομική Υπηρεσία στη συζήτηση των κανονισμών για την αποκρατικοποίηση» διαβεβαίωσε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, όσο και σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν το συμφέρον του κράτους και της οικονομίας και η λειτουργία των λιμανιών.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η απόσπαση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων στη δημόσια υπηρεσία. Όπως ανέφερε, πριν την έναρξη της μεταβατικής περιόδου θα ανακοινωθεί από την Αρχή σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει νέα οργανική δομή μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι που δεν θα κριθούν αναγκαίοι για τη λειτουργία της Αρχής Λιμένων θα αποσπάζονται στη δημόσια υπηρεσία, με ισχύ από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός αυτών που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία θα είναι πολύ μικρός, καθώς, όπως είπε, φαίνεται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν το εθελοντικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο ο Υπουργός χαρακτήρισε «γενναιόδωρο».

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων «θα συνεχίσουν να προάγονται με βάση την υφιστάμενη οργανική δομή».

Σε ό,τι αφορά τους ωρομίσθιους υπαλλήλους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως όσοι από αυτούς κριθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να παραμείνουν στην Αρχή, θα μεταφερθούν μόνιμα στη δημόσια υπηρεσία, δηλαδή «δεν αποσπάζονται όπως στην περίπτωση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για τη συνέχιση των απεργιών, αφού, όπως είπε, το νομοσχέδιο είχε σταλεί στις συντεχνίες.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η διαδικασία εμπορικοποίησης θα έχει τεράστια οφέλη για την κυπριακή οικονομία, επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και μεγάλα έσοδα για το κράτος.

Την ίδια ώρα απολογήθηκε στον κόσμο που υποφέρει από το κλείσιμο του λιμανιού.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι για το θέμα της απόσπασης έχει ληφθεί υπόψιν και το γενικότερο νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και γι΄ αυτό, είπε, τα δύο νομοσχέδια περιέχουν παρόμοιες πρόνοιες.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Αλέκος Μιχαηλίδης είπε πως το νομοσχέδιο καλύπτει όλους τους τομείς που συζητήθηκαν με τις συντεχνίες και ό,τι συμφωνήθηκε περιλαμβάνεται σε αυτό.

Από πλευράς τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΥΑΛΚ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά έναντι του νομοσχεδίου, με τη ΔΕΟΚ να ανακοινώνει άρση των απεργιακών μέτρων.

Διαφωνίες και ανησυχίες εκφράστηκαν από πλευράς των συνδικαλιστών της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ.

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»