Τι κάνει ένας Ελλαδίτης, μόνιμος κάτοικος κατεχομένων;

Η ιστορία του Ελλαδίτη Δημήτρη Ποδαρά, τον οποίο συναντήσαμε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου διαμένει μόνιμα και εργάζεται σε καφέ, κοντά στο οδόφραγμα της Λήδρας, είναι ενδιαφέρουσα και σπάνια, κυρίως λόγω του κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης κατάγεται από την Εύβοια  της Ελλάδας.
 
 
Σύμφωνα με τον Δημήτρη, πολλοί τουρίστες από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αμερική, επισκέπτονται την κατεχόμενη Λευκωσία και το καφέ όπου εργάζεται. Πρόκειται για ένα «εναλλακτικό μαγαζί στην παλιά πόλη», όπως λέει στον Reporter ο ίδιος.
 
 

Οι τουρίστες, σύμφωνα με τον Δημήτρη, δεν διερωτούνται γιατί υπάρχουν τα οδοφράγματα ούτε δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

 

Τα σχέδια του, όμως, δεν περιορίζονται στην εργασία του στο καφέ, αλλά έχει νοικιάσει ένα ολόκληρο κτίριο, πάνω στην ταράτσα του οποίου θα δημιουργήσει μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας με βιολογικό τρόπο. Όπως λέει, θα υπάρχουν φυτά, τα οποία θα καθαρίζουν το νερό μέσα στο οποίο θα μεγαλώνουν τα ψάρια. Παράλληλα θα ασχοληθεί με τον τομέα της διαχείρισης νερού και της υγείας του χώματος. 

Δηλώνει, παράλληλα, ικανοποιημένος από τη ζωή του στα κατεχόμενα.

«Μου θυμίζει τη ζωή, όπως ήταν πριν από 10-15 χρόνια στην εντός των τειχών Λευκωσία», επισημαίνει, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να εγκατασταθεί στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς γιατί δεν εγκαταστάθηκε στην παλιά Λευκωσία στις ελεύθερες περιοχές, απάντησε ότι οι τιμές των υποστατικών είναι απαγορευτικές.

«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε διότι αυξήθηκαν οι τιμές, γεγονός που με οδήγησε να ψάξω χώρο διαμονής και εργασίας στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας», τόνισε.

Φωτογραφίες: Αντρέας Λουκαίδης


 
 

Δειτε Επισης

Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες