Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ακόμα μακριά

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν είναι ούτε στο ελάχιστο στα χαρτιά να συμβεί για πολλά, πολλά χρόνια», ανέφερε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επί του προσφυγικού στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε επίσης ότι δεν μπορεί η Τουρκία να μη θεωρείται ασφαλής χώρα για την υποδοχή προσφύγων που θα επιστρέφονται από την Ελλάδα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματός του για την πιθανότητα επίσπευσης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχει ένα βέτο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας». Ο Βρετανός ηγέτης υπενθύμισε ότι για παράδειγμα η Γαλλία έχει πει ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας και ότι το 75% της γαλλικής κοινής γνώμης τάσσεται κατά αυτής της ένταξης.
 
Συμπλήρωσε δε ότι η διαδικασία της ένταξης με την εξέταση κεφαλαίων περί ελευθεροτυπίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικής ανεξαρτησίας κτλ. έχει υπάρξει «καλή και χρήσιμη» διαδικασία για πολλές χώρες που προσανατολίζονται προς την ΕΕ και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και στην περίπτωση της Τουρκίας.
 
Ο κ. Κάμερον απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, μία από τις πολλές που ενείχαν ανησυχία για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, είπε πως το Συντηρητικό Κόμμα έχει δεσμευθεί στο μανιφέστο του ότι θα τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι μελλοντικών εντάξεων στην ΕΕ. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κάθε νέο κράτος μέλος θα πρέπει να έχει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δε θα απέχει πολύ από το αντίστοιχο των παλαιών χωρών μελών.
 
Πολλές ήταν επίσης οι ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Απαντώντας στην παρατήρηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή προσφύγων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ορθώς επισήμαιναν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ρόλου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. «Αλλά δεν είναι σωστό να λέμε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι ελαφρώς προσβλητικό για τους Τούρκους, οι οποίοι φιλοξενούν σήμερα 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία», είπε ο κ. Κάμερον.
 

Δειτε Επισης

Η αντιπολίτευση στον Ισημερινό ζητεί επαλήθευση της καταμέτρησης ψήφων για Προεδρικές Εκλογές
Καύσωνας ρεκόρ στο Πακιστάν-Η χώρα «βράζει» στους 49 βαθμούς
Αναχαίτιση πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη ανακοίνωσε το Ισραήλ
Νέα στοιχεία για το σχέδιο ΗΠΑ για πόλεμο στην Ουκρανία-Ζητούν να κρατήσει η Ρωσία όσα εδάφη κατέλαβε
Οι κόκκινες γραμμές του Τραμπ σε Νετανιάχου-Πιέζει για λύση στη Γάζα και φρένο στο Ιράν
LIVE: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου-Χιλιάδες πιστοί αναμένονται στο Βατικανό
Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τους Ουκρανούς για την κατάπαυση πυρός