Την ώρα που κοιμάστε κ. Υπουργέ θα βλέπετε εφιάλτες τους νοσηλευτές
10:26 - 22 Μαρτίου 2016
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν λίγο πριν το μεσημέρι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ, που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι διαμαρτυρόμενοι, που πορεύτηκαν κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα από τη Βουλή, βρέθηκαν αρχικά έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου γύρω στις 10.45μμ.
Η Αστυνομία απέκοψε από την ώρα εκείνη την κυκλοφορία των οχημάτων και στις δύο λωρίδες της Λεωφόρου Προεδρικού Μεγάρου, με τον κυκλικό κόμβο, ωστόσο, να παραμένει ανοιχτός για την τροχαία κίνηση.
Μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πλακάτ αναφέρουν «Ζητούμε ίση και δίκαιη μεταχείριση», «Ζητούμε αναγνώριση» και «Ανοχή τέλος», ενώ φωνάζουν συνθήματα όπως «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας». Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως "Την ώρα που κοιμάστε κ. Υπουργέ θα βλέπετε εφιάλτες τους νοσηλευτές".
Λίγο αργότερα, ο όγκος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε μπροστά από την έξοδο του Προεδρικού, με τους νοσηλευτές να προβαίνουν σε καθιστική διαμαρτυρία.
Αντιπροσωπεία των νοσηλευτών μετέβη στο Προεδρικό, όπου επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα της συντεχνίας, ενώ στις 11.45 περίπου οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν. Η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Προεδρικού έχει αποκατασταθεί.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, εξέφρασε την προσδοκία ότι “σήμερα στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Υπουργό Υγείας θα υπάρχει μία πρόταση πάνω στο τραπέζι και όχι ακόμη ένας διάλογος για χάρη του διαλόγου, ούτως ώστε να βρεθεί μια τομή για να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση των συγκεκριμένων αιτημάτων”.
Είπε ότι “σήμερα βρισκόμαστε και για ένα άλλο λόγο έξω στην Βουλή, και αυτός είναι, γιατί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα Νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και μέσα σε αυτά τα Νομοσχέδια θα υπάρχει και το έντυπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων”.
Ο κ. Πετέλης είπε ότι “δυστυχώς οι νοσηλευτές θα αξιολογούνται στο έντυπο τρία που αφορά τους εργαζομένους που είναι κάτοχοι λυκειακού ή μεταλυκειακού κύκλου σπουδών, επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος συνεχίζει να εμμένει στην θέση του, δυστυχώς, και να υποβαθμίζει τον ρόλο των νοσηλευτών εξωθώντας μας και εξαναγκάζοντάς μας να βρισκόμαστε εδώ”.
Πρόσθεσε ότι “συνεχίζουμε κανονικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας και σήμερα βρισκόμαστε έξω από τη Βουλή γιατί ζητούμε αναγνώριση του επαγγέλματος, ζητούμε αυτά που απαιτεί το κράτος, αυτό που είναι η ένταξή μας σε πτυχίο πανεπιστημίου να έρθει και να το αναγνωρίσει γιατί αλλοίμονο αν δεν το κάνει αυτό”.
“Ζητούμε λοιπόν την αναγνώριση και όχι τις μισθολογικές αυξήσεις όπως εντέχνως θέλει αυτό το κράτος να μας λέει”, είπε ο κ. Πετέλης.
Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Σταύρος Βρυωνίδης δήλωσε ότι εάν δεν τύχουν αναγνώρισης οι νοσηλευτές, η νοσηλευτική και μαιευτική στην Κύπρο θα πάει τριάντα χρόνια πίσω και κάλεσε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς και να πουν ξεκάθαρα αν αυτό είναι που θέλουν για τους Κύπριους πολίτες.
Όπως ανέφερε, πολλοί προσοντούχοι νοσηλευτές φεύγουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη αναζητώντας εργασία.
Την συμπαράστασή της προς τους απεργούς εξέφρασε η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους η οποία δήλωσε σίγουρη ότι “θα επιδείξουν ακόμη περισσότερο ήθος και συνέπεια και θα δείτε ότι σήμερα στις συνομιλίες που θα γίνουν με τον Υπουργό Υγείας η στάση τους θα είναι πολύ βοηθητική”.
Ανέφερε πως “δεν είναι ζήτημα αμοιβαίων υποχωρήσεων, είναι ζήτημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε αυτούς που είναι μέσα ως προσωπικό ασφαλείας το οποίο εξουθενώθηκε και οι ασθενείς υφίστανται ταλαιπωρία αλλά και το κράτος θα καταπονηθεί με υπέρμετρα έξοδα στέλλοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα”.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι “κατανοούμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται η απεργία, είναι ξεκάθαρο ότι τα αιτήματα δεν είναι οικονομικά συνεπώς όλες οι κακοήθειες που λέγονται ότι αυτά τα παιδιά μέσα στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης ζητούν μισθολογικές αυξήσεις δεν στέκει με τίποτα”.
Ανέφερε πως “τα παιδιά, ζητούν την θεσμική τους αναβάθμιση, την βαθμολογική τους καταξίωση και το γεγονός ότι έχουν σπουδάσει σκληρά για να πάρουν αυτό το πτυχίο πρέπει να αναγνωριστεί”.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι “τα πιο πολλά παιδιά είναι παιδιά από πολύ φτωχές οικογένειες και έχουν στερηθεί τα πάντα για να πάρουν αυτό το πτυχίο και νομίζω η πολιτεία οφείλει να τους το αναγνωρίσει”.
Πρόσθεσε ότι “κατανοούμε επίσης ότι ο μισθός τους είναι πάρα πολύ χαμηλός αλλά συμβαδίζει με τον μισθό όλων των άλλων παιδιών που είναι τυχερά να έχουν ένα μισθό σε αυτό τον τόπο”.
Καταλήγοντας είπε ότι “συμπαρίσταμαι και χαίρομαι που γίνεται αυτή η απεργία στον τόπο μας, δεν θυμάμαι να έγινε ξανά απεργία από μέρους των νοσηλευτών, για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι έχουν τη σοφία και τις γνώσεις για να διαπραγματευτούν σωστά το μεσημέρι με τον Υπουργό Υγείας”.