Τρόμος στις Βρυξέλλες (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

  • Συναγερμός  σήμανε στις αρχές ασφαλείας του Βελγίου μετά από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην αίθουσα αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών.
  • Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
  • Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο.
  • Λίγο αργότερα. νέα έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό, κοντά στα κτίρια της ΕΕ.
  • Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεκάδες οι τραυματίες. 
  • Μαριέλ Βούτουνου και Αντρέας Χαραλαμπους είναι τα ονόματα των δυο Κύπριων τραυματιών. 
  • Το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα
  • Για ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος κάνουν λόγο αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Οnline μεταδίδει απευθείας όλες τις δραματικές εξελίξεις από τις Βρυξέλλες 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM αυτή την ώρα εκκενώνεται το κτίριο της Κομισιόν στο Βέλγιο καθώς η αστυνομία θέλει να ερευνήσει εξονυχιστικά το κτίριο. 


Αυτοί είναι οι 2 ύποπτοι τζιχαντιστές για την επίθεση στις Βρυξέλλες

 

Βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν την στιγμή δύο άντρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί, όπως μεταδίδει η Telegraph.

 

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο. 

Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.

 

 


Ενός λεπτού σιγή στο γαλλικό κοινοβούλιο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
 
Το Βέλγιο χτυπήθηκε με απίστευτη βιαιότητα. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων δεν είναι ακόμη συγκεκριμένος. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλα τα θύματα και όσους έχασαν τη ζωή τους, εκείνους που δίνουν τη μάχη με το θάνατο

Δηλώσεις του προεδρεύοντος του κοινοβουλίου, Κλοντ Μπαρτολόν 

 


Ανοίγουν το απόγευμα 2 μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στις Βρυξέλλες


Δύο κομβικής σημασίας σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών ανοίγουν στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην βελγική πρωτεύουσα, υπό δρακόντεια - ωστόσο - μέτρα ασφαλείας. Ο νότιος και ο βόρειος σιδηροδρομικός σταθμός θα φυλάσσονται από συνολικά 500 στρατιώτες.


 

 


Χιλιάδες τα μηνύματα συμπαράστασης για το αιματοκύλισμα στις Βρυξέλλες

 


Μαριέλ Βούτουνου και Αντρέας Χαραλαμπους είναι τα ονόματα των δυο Κύπριων τραυματιών στις Βρυξέλλες. 


 


Infographic  του Associated Press
 

 


Το οδόστρωμα μπροστά στο βελγικό χρηματιστήριο έχει γεμίσει μηνύματα υπέρ της ειρήνης

 


Επίσημη διάψευση της κυβέρνησης για νεκρό Κύπριο στις Βρυξέλλες, όπως είχε κυκλοφορήσει ενωρίτερα σήμερα.  Σε εξέλιξη βρίσκεται διάσκεψη τύπου στο ΥΠΕΞ. 

 


 


Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις



Διαψεύδονται τα περί εκκένωσης των ανακτόρων

Διαψεύδευνται από τα ανάκτορα στο κέντρο των Βρυξελλών τα περί εκκένωσης μετά τις εκρήξεις. 
«Αντίθετα με κάποιες αναφορές, τα ανάκτορα δεν έχουν εκκενωθεί», ανέφερεται σε επίσημο μήνυμά τους στο twitter.
Νωρίτερα, το δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έχουν συγκλονιστεί και ότι τα ανάκτορα έχουν εκκενωθεί.

 



Ο χάρτης με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες όπως τον ανάρτησε το γαλλικό πρακτορείο


Εκκενώνεται το αεροδρόμιo της Λειψίας, μετά από υποψίες για βόμβα

 

 


Ο Δήμαρχος Βρυξελλών δήλωσε πως αναμένεται να ανασυρθούν τουλάχιστον 20 νεκροί από την έκρηξη στη στάση του μετρό, με τους τραυματίες να ανέρχονται στους 106 




Έκτακτο φύλλο της γαλλικής Le Monde για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες

 


Νέα ύποπτα αντικείμενα εντοπίστηκαν στις Βρυξέλλες

Η βελγική αστυνομία εντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ετοιμάζεται να κάνει ελεγχόμενη έκρηξη, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM. Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ελέγχεται ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.


 

 βελγική αστυνομία βρήκε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT


Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι «οι αξίες, οι αρχές και ο πολιτισμός μας δεν θα υποκύψουν στην τρομοκρατία, αλλά θα υπερισχύσουν». 

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τα αθώα θύματα των επιθέσεων και τους οικείους τους», αναφέρεται.

 


Το βελγικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT αυξάνει τον αριθμό των νεκρών σε 34, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο.


Εκκενώνεται το πανεπιστήμιο των Βρυξελλών ULB λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. "Υπό το πρίσμα των τελευταίων πληροφοριών που έχουμε λάβει, είμαστε υποχρεωμένοι να εκκενώσουμε τις πανεπιστημιουπόλεις του ULB" γράφει το πανεπιστήμιο στο Twitter.


 

«Λύγισε» η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι

Συγκλονισμένη η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πληροφορήθηκε για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και εγκατέλειψε τη συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπ. Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Γιούντεχ.


 

Έρευνες γίνονται αυτήν την ώρα σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο RTBF. Παράλληλα, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.



 


Βίντεο με το στρατό που βγήκε στους δρόμους
 


Εκκενώθηκε το παλάτι των Βρυξελλών

Έρευνες γίνονται αυτήν την ώρα σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο RTBF. Παράλληλα η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.

Το δίκτυο πρόσθεσε ότι το παλάτι στο κέντρο των Βρυξελλών εκκενώθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έχουν συγκλονιστεί.

 


Πανικός στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετά τις εκρήξεις

 



Εικόνα χάους στο αεροδρόμιο Βρυξελλών λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις


Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος;

 Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες από το Ισλαμικό Κράτος. Η ανάληψη φέρεται να δημοσιεύθηκε στο συνδεόμενο με την οργάνωση πρακτορείο ειδήσεων Amaq.


 

Tο ξενοδοχείο Thon, που βρίσκεται απέναντι από τα κτίρια της Κομοσιόν, μετατράπηκε σε νοσοκομείο



Ολάντ: Εκφράζω την ολόθερμη αλληλεγγύη μου με τον βελγικό λαό. Μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δέχθηκε επίθεση ολόκληρη η Ευρώπη
 

 

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
 

Flags being put at half mast outside European Commission. #brussels pic.twitter.com/QAQCNgjUbu


Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία εντείνουν επίσης τα μέτρα ασφαλείας τους. 

 

Στα χρώματα της Βελγικής σημαίας απόψε ο Πύργος του Άιφελ εις ένδειξη αλληλεγγύης, είπε ο Δήμαρχος του Παρισιού.


Σε μήνυμα του στο twitter, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια, προσθέτοντας  ότι η ανθρωπότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη φρίκη της τρομοκρατίας σε διάφορα μέρη του κόσμου.


Δύο Κύπριοι ανάμεσα στους τραυματίες 

 

Βίντεο από τη μεταφορά τραυματιών στο Μετρό


 

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Aυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων το πρωι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αστικών συγκοινωνιών των Βρυξελλών, από την έκρηξη που έγινε σε βαγόνι του μετρό στη στάση Μάαλμπεκ, δίπλα στο κεντρικό κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν 15 νεκροί, 10 σοβαρά και 45 ελαφρά τραυματίες. Από τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο η εισαγγελία των Βρυξελλών δίνει επισήμως 11 νεκρούς, ωστόσο σύμφωνα με ενεπίσημες πληροφορίες ο αριθμός ξεπερνάει τους 20 νεκρούς.

 


"Βρισκόμαστε σε πόλεμο", δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς

Θα αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί στα σύνορα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς,  σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Καζνέβ 

 


 «Τουλάχιστον 15 νεκροί και 55 τραυματίες» από την έκρηξη στο μετρό

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Άλλοι 55 φέρονται να έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Η έκρηξη στην οποία αναφέρθηκε πριν από λίγο το πρακτορείο RT ήταν τελικώς ελεγχόμενη με ευθύνη των βελγικών αρχών, σύμφωνα με νέα ενημέρωση.  H Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε στο βασιλικό παλάτι των Βρυξελλών.


Πληροφορίες που μεταδίδονται, κάνουν λόγο για νέα έκρηξη στις Βρυξέλλες, σε πάρκο κοντά στο παλάτι της Βελγικής πρωτεύουσας. 

 


Μηνύματα συμπαράστασης στο λαό του Βελγίου..

 

 


Όποιος θέλει να μάθει για κάποιον δικό του άνθρωπο μπορεί να καλέσει στη γραμμή +44 207 008 0000

 

 

 


Τα tweets πολιτικών μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Καταιγισμός αναρτήσεων και tweets ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά την είδηση ότι οι Βρυξέλλες έγιναν στόχος νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων που ειχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.


Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει Έλληνας υπήκοος νεκρός ή τραυματίας.


Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga αναφέρει ότι οι βελγικές αρχές στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες, μετά τις εκρήξεις.


ΠτΔ: Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας βρίσκονται δίπλα στον λαό του Βελγίου

 


Το Facebook ενεργοποίησε μια υπηρεσία, μέσω της οποίας οι πολίτες που βρίσκονται στις βρυξέλλες να μπορούν να δηλώνουν ότι  είναι καλά. 

 

 


Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Βελγίου ανέφερε ότι υπάρχουν 11 θάνατοι στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης περίπου δέκα στον σταθμό Μάαλμπεκ . 


Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ η πτήση της Aegean Α3620 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Αθηνών στις 08:30 με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτης να ακυρώσουν εισιτήρια τους προς τις Βρυξέλλες. 

 


 Για βαρβαρικές επιθέσεις κάνει λόγο ο Πούτιν - Συνομιλία με τον βασιλιά του Βελγίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν καταδίκασε τις «βαρβαρικές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος καταδικάζει έντονα αυτές τις βαρβαρικές ενέργειες, στέλνει τα συλλυπητήριά του στον λαό του Βελγίου, ενώ μεταβίβασε στον βασιλιά Φίλιππο την απόλυτη αλληλεγγύη του στους Βέλγους σε αυτές τις δύσκολες ώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος.

 


Σοκαριστική εικόνα από το σταθμό του Μετρό Μάλμπεκ

 


Η  Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πόλη. «Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό» αναφέρει η εταιρεία  σε μήνυμά της στο Twitter.


Ντόναλτ Τουσκ: Η ΕΕ επιστρέφει την αλληλεγγύη και θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες

 


«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ανέφερε «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».


 


Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτήν συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κουζνέβ, και ο υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριαν.


Δέκα νεκροί στο σταθμό του Μετρό Μάλμπεκ, μεταδίδει η Βελγική τηλεόραση


 Όλα δείχνουν επιθέσεις αυτοκτονίας

Και ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας του Βελγίου αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών επιβεβαιώνει ότι οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας


"Αποφύγετε κάθε μετακίνηση"

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

 


Όπως μεταδίδεται, έχει γίνει σύσταση στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να επικοινωνούν μέσω social media και όχι τηλεφωνικά. 

 


Αυξημένα μέτρα και στην Κύπρο μετά τα κτυπήματα στις Βρυξέλλες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας μετά τα φονικά τρομοκρατικά κτυπήματα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση της κατάστασης και του πιθανού κινδύνου στην Κύπρο.

 

 


 


Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση της Αegean, σήμερα, από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας,  «οι πτήσεις Α3621, Α3622, Α3623 προς/από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα 22 Μαρτίου, καθότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό. Οι αλλαγές εισιτηρίων είναι δυνατές χωρίς χρέωση και οι ακυρώσεις πραγματοποιούνται με πλήρη επιστροφή χρημάτων για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια προς/από τις Βρυξέλλες μέχρι και 31 Μαρτίου».

 

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η μεσημβρινή ενημέρωση των Δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες από τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν

 


 


Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, η Eurostar ακύρωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς Βρυξέλλες. «Οι επιβάτες καλούνται να ακυρώσουν το πρόγραμμά τους και να μην φθάνουν στους σταθμούς», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο twitter.


Αεροφωτογραφία από το σημείο της έκρηξης στο σταθμό του μετρό. Φαίνεται ξεκάθαρα η κοντινή απόσταση του σταθμού από τα κτίρια της ΕΕ

 


Ένα ακόμα βίντεο από τη στιγμή των εκρήξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

 

 


Κλείνουν και τα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου


Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.


 


 


Ακυρώνονται όλες οι συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 


Κύπρια ανάμεσα στους τραυματίες των Βρυξελλών

Μια Κύπρια βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες του αεροδρομίου των Βρυξελλών που μαζί με το μετρό επλήγη το πρωί από φονικές εκρήξεις. 


Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

 


Τουλάχιστον 10 νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Γραφικό με το σημείο της έκρηξης 
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη. 

 

 

 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι  εκκενώνεται και το μετρό του Παρισιού, μετά από τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου


"Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Εκκενώνονται όλες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες 

 


Πληροφορίες που μεταδίδονται ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 17, ενώ η βελγική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 13 και οι τραυματίες 35. Ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν επίσης λόγο για 10 νεκρούς από τη μία εκρήξη στους σταθμούς του μετρό. 


Σε νεότερη ανακοίνωση του, το αεροδρόμιο Βρυξελλών αναφέρει πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι αύριο στις 6 το πρωί

 


Η στιγμή της εκκένωσης του Μετρό των Βρυξελλών

 


 


Το Russia Today μεταδίδει ότι βρέθηκαν τρία γιλέκα αυτοκτονίας μέσα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.


 Ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για 10 νεκρούς από την πρώτη έκρηξη σε σταθμό του μετρό, κοντά στα κτίρια της ΕΕ


Ο χάρτης με τις στάσεις του μετρό στις Βρυξέλλες και τα σημεία, στα οποία σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις.

 

 


Να μείνουν στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες του Βελγίου η επίτροπος της Κομισιόν, K. Georgieva. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

 



Δείτε το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας

Δείτε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου


Το Reuters επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.


Βελγική κρατική τηλεόραση: 13 νεκροί και 35 τραυματίες



Τον παρακάτω αριθμό έδωσαν οι αρχές του Βελγίου για όποιον αναζητά συγγενή του (+32) 02 506 47 11



Εικόνα από το μετρό όπου επιβάτες κατεβαίνουν από τα βαγόνια

 

 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο φαίνεται πως οφείλονται σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα μεταδίδεται ότι έγινε και τρίτη έκρηξη στο Μετρό 


Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών τη στιγμή των εκρήξεων ήταν κατάμεστο, καθώς σήμερα είναι Μεγάλη Τρίτη για τους καθολικούς και η κίνηση ήταν αυξημένη.

 


Ο David Cameron πήρε θέση μέσω Twitter για τις επιθέσεις στο Βέλγιο

 


Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργός Βελγίου: Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό, προτεραιότητά μας είναι τα θύματα και οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο.


Για 10 νεκρούς από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση του Βελγίου, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές. Τρίαντα άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.



Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία από την έκρηξη στο σταθμό του Μετρό κοντά στα κτίρια της ΕΕ

 


Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες μετά την έκρηξη στον σταθμό Maelbeek.

 

 


 Bίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Μετρό

 


 


#BREAKING: Two loud explosions at #Zaventem airport in #Brussels pic.twitter.com/JFw9RGLjnh

 


Έκρηξη στη στάση του μετρό, κοντά στο κτίριο της ΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε και το μετρό της πόλης. 

 


Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας. Οι πτήσεις ματαιώθηκαν. Παράλληλα, σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο.

 


Στο μεταξύ, πτώση καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις εκρήξεις.

 

 

 


Στο "υψηλότερο δυνατό επίπεδο" αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στο Βέλγιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών


Σενάρια για τρομοκρατικό χτύπημα

 

 

Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν διαπιστωθεί, όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. 
Να σημειωθεί ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη χώρα του βασικού καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Το αεροδρόμιο εκκενώνεται και οι πτήσεις από και προς σε αυτό ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας. Παράλληλα, σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο.


MAPS: Flight maps show planes currently circling around #Brussels unable to land due to explosions. - @chrisurquhart pic.twitter.com/upeXEDmlpL

 
 
Εντοπίστηκαν και άλλα εκρηκτικά μέσα στο αεροδρόμιο, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. 
Πανικός επικρατεί από το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Zaventem, όπου λίγο μετά τις 8 το πρωί τοπική ώρα δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων, με την πρώτη κοντά στο γκισέ της American Airlines.
 
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ήδη το αεροδρόμιο έχει κλείσει και έχει απαγορευθεί κάθε διενέργεια πτήσεων, ενώ τα αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Antwerp.
Μείνετε συντονισμένοι για συνεχή ενημέρωση για τις δύο φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελών.  
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά