Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες - Επιβεβαιώνονται 34 θύματα

Πολλαπλές και πολύνεκρες εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί της Τρίτης την καρδιά της Ευρώπης. 
 
Παρακολουθείστε όλα όσα διημείφθησαν από το πρωί στο live του Reporter 
 
Στις 09.00 ώρα Κύπρου (σ.σ.: 08.00 ώρα Βελγίου) δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Zaventem» των Βρυξελλών, ενώ ύστερα από μία ώρα ακολούθησε έκρηξη στον σταθμό του μετρό «Maalbeek», κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Σε εξέλιξη έρευνες στις Βρυξέλλες για εντοπισμό υπόπτων 

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται ο διαδικτυακός τόπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόραση RTBF, αναφέρουν ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βρυξελλών προς εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσης, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών. 
 
Προς το παρόν, επιβεβαιώνονται στο σύνολο 34 θύματα (20 στο σταθμό του μετρό Maalbeek και 14 στο αεροδρόμιο), ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών (αναφορές για τουλάχιστον 136). Συχνές είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στη σύλληψη την προηγούμενη Παρασκευή του Salah Abdeslam, του μόνου υπόπτου για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος διέφευγε της σύλληψης. Το σύνολο του Τύπου αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχει διασύνδεση υπό την έννοια της «εκδίκησης» για τη σύλληψη. 
 
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες 
 
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
 
ISIS: Υποσχόμαστε μαύρες μέρες στους Σταυροφόρους

"Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", αναφέρει αυτή η ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά. "Ενας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου (...) όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου" συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι "δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους".

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που συνδέεται με τους τζιχαντιστές, μετέδωσε ότι "οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου". "Οι μαχητές του ΙΚ άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας (...) μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ", έγραψε το πρακτορείο στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ είπε ότι άκουσε κάποιους να φωνάζουν στα αραβικά και πυροβολισμούς πριν από τις δύο εκρήξεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, η μία από τις εκρήξεις πιθανότατα οφείλεται στην πυροδότηση των εκρηκτικών του ενός από τους δράστες. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μια φωτογραφία, στην ουσία ένα καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, όπου διακρίνονται τρεις νέοι άνδρες να σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών. Οι άνδρες αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις και πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχθηκαν ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.
 
Οι βασικοί ύποπτοι

Σύμφωνα με την Telegraph, βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν τη στιγμή δύο άνδρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο. Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους. Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπντεσλάμ. Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν από τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. 
 
Σε συναγερμό οι δυνάμεις ασφαλείας

Mετά τα χτυπήματα ο βελγικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα του Βελγίου, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Τόσο ο αερολιμένας «Zaventem» όσο και το μετρό έκλεισαν. Παράλληλα, οι Αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί έκτακτο σχέδιο με την ονομασία «πλάνο καταστροφής». Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ατόμων που είναι ύποπτα για τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο στρατός περιπολεί στους δρόμους της πόλης, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Σε ανακοίνωση του αερολιμένα «Zaventem» αναφέρεται: «Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί». Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό.

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο

"Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί μπήκαν" σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από τους δράστες των επιθέσεων, ωστόσο ο ένας εξ αυτών "δεν εξερράγη", ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Φλαμανδική Βραβάντη, Λούντβικ ντε Βίτε. Μια μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ελεγχόμενη έκρηξη, καταστρέφοντας ένα ύποπτο αντικείμενο στην αίθουσα αναχωρήσεων. "Αυτό συνέβη διότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν μπει στο κτίριο, ο ένας εκ των οποίων δεν εξερράγη, ο τρίτος" εξήγησε ο ντε Βίττε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, που μεταδόθηκε απευθείας από βελγικά τηλεοπτικά δίκτυα. Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό αύριο, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, Αρνοντ Φάιστ. "Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη" ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Brussels Airport στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
 
Βέλγος πρωθυπουργός: «Φοβόμασταν μια επίθεση και έγινε»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές Αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. «Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι Αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. «Φοβόμασταν επίθεση και έγινε» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και πολλοί τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»