Τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο-Το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων

Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί, εκ των οποίων 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο, ενώ σε δεκάδες ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες Τρίτη, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ. 

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.

«Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.

«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

Πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

"Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Διαβάστε όλο το χρονικό των επιθέσεων που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

"Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", αναφέρει αυτή η ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.


Δύο πιθανόν οι καμικάζι, ένας τρίτος ύποπτος αναζητείται

Οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που όπως όλα δείχνουν ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

«Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά» δήλωσε ο Φρέντερικ Φαν Λέου σε μια συνέντευξη τύπου.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

«Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση» διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Επιπλέον ο αξιωματούχος επισήμανε ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» ώστε να συσχετιστούν (οι σημερινές επιθέσεις) με τα χτυπήματα στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου του 2015.

«Είναι πολύ νωρίς για να συνδέσουμε (τις επιθέσεις αυτές) με τις επιθέσεις στο Παρίσι» τόνισε ο εισαγγελέας προς τους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
 
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Βέλγος Πρωθυπουργός
 
Σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel σημείωσε ότι η ελευθερία χτυπήθηκε στην καρδιά της, όπως ακριβώς στο Παρίσι, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, μίλησε για ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών ελευθεριών και του τρόπου ζωής μας και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα βρίσκονται σε κινητοποίηση για την προστασία της ελευθερίας και της ανθρώπινης ζωής.
 
Ο Βέλγος Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το επίπεδο συναγερμού θα παραμείνει στο 4 (σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης), ενώ γνωστοποίησε ότι θα ενισχυθούν τόσο η στρατιωτική παρουσία όσο και οι συνοριακοί έλεγχοι, και ανέφερε ότι η πλήρης λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 
Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Frederic Van Leeuw από την πλευρά του έκανε λόγο για τρεις υπόπτους εκ των οποίων οι δύο πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ο τρίτος καταζητείται, είπε ότι είναι ακόμα νωρίς για να συνδεθούν οι επιθέσεις με αυτές στο Παρίσι και έκανε σαφές ότι προς το παρόν και όσο συνεχίζονται οι έρευνες δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες.
 
Τέλος, ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι η 22α Μαρτίου δεν θα είναι στο εξής μία μέρα όπως οι άλλες, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες και την υποστήριξή του προς τις υπηρεσίες που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τόνισε ότι απέναντι στην απειλή «θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και να απαντάμε με ηρεμία, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και την εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις ασφαλείας και σε όλους όσους αυθόρμητα προσέφεραν τη βοήθειά τους.
 
Στο μεταξύ, με κοινή ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πενθεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Ήταν μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας. Τα κοινά μας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες, χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης του Βελγίου και του βελγικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σταθερά και με αλληλεγγύη δίπλα στο Βέλγιο και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή όλοι μαζί και με όλα τα απαραίτητα μέσα. Η τελευταία επίθεση μόνο ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα μας από τις επιθέσεις της μισαλλοδοξίας. Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα μας κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».
 
Καταδίκαζει και ο ΓΓ των ΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε χθες τις "στυγερές επιθέσεις" οι οποίες "έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες.
 
Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, "εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου".
 
"Είμαι βέβαιος", πρόσθεσε, "ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης".
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»