Ρατσιστικές τάσεις και στην κυπριακή κοινωνία

Διεθνής Ημέρα Δράσης εναντίον του Ρατσισμού και του Φασισμού, η σημερινή και σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Κατά των Διακρίσεων, οι ρατσιστικές τάσεις φαίνεται να χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία, όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη, σημειώνοντας πως  δυστυχώς, η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την εθνική καταγωγή ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων.
 
Ο κ. Γιαννάκη σημειώνει πως με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας, φυλετικών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.
 
Επισημαίνει ότι ο ρατσισμός αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της θρησκείας και της οικονομίας. Οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, φυλετική, θρησκευτική ή κοινωνική, προκαλεί ανθρώπινο πόνο, περιθωριοποίηση του ατόμου, μόνιμη ένταση και κρίση, φανατισμό και εκδηλώσεις βίας, προσθέτει ο κ. Γιαννάκη. Κυρίως όμως, σημειώνει, ο ρατσισμός αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τις πανανθρώπινες αξίες που τις διέπουν.

Η UNICEF σε έκθεση της διαπιστώνει πως εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να βιώνουν φαινόμενα ρατσισμού και να πέφτουν θύματα διακρίσεων, λόγω του φύλου, της εθνικότητας, του χρώματός τους, της θρησκείας τους, επισημαίνει ο κ. Γιαννάκη σημειώνοντας τις τέσσερις βασικές αρχές για την καταπολέμηση του ρατσισμού: (α) να δίδεται προτεραιότητα στα παιδιά, γιατί είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, (β) κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, για αυτό και στόχος της UNICEF είναι η εξασφάλιση πιστοποιητικού γέννησης για κάθε παιδί, ώστε να είναι δυνατή η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, (γ) ποιοτική εκπαίδευση που να στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι ανεκτική, και (δ) εφοδιασμός των παιδιών και των νέων ανθρώπων με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικότητας.
 
Η οικονομική κρίση και η περιστολή του κοινωνικού κράτους, η αδυναμία των υφιστάμενων πολιτικών και δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, εξασφαλίζοντας ένα μίνιμουμ ανθρωπιάς στους πρόσφυγες, και η αύξηση της συχνότητας ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους και μισαλλόδοξης ρητορικής, καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Αρχή κατά των Διακρίσεων.
 
Η Ελίζα Σαββίδου εξέφρασε την άποψη ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Συρία έχει μετεξελιχθεί σε κρίση ευρωπαϊκής πολιτικής, κρίση ευρωπαϊκής ταυτότητας, αφού φαίνεται πως κλονίζει συστατικές αξίες και αρχές της Ένωσης.
 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων και μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τoυρκίας, η ΚΙΣΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε έξαρση των διακρίσεων, του ρατσισμού, του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας, κατά τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι, ένδειξη της επιρροής που ασκούν οι νεοναζιστικοί, εθνικιστικοί και λαϊκίστικοι κύκλοι, αποτελεί το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων από πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων σε αυτά.
 
Καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η ίδια η ΕΕ αποστρέφουν με φοβία το πρόσωπό τους από τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες των πολέμων στην Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία εδραιώνονται, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε νεοφασιστικά κινήματα και έχουμε ευθύνη, ως πολιτεία, να αντισταθούμε στη διείσδυση ανάλογων καταστάσεων στην κυπριακή κοινωνία, δήλωσε από την πλευρά της, με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, προσθέτοντας πως μια από τις προτεραιότητές μας προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι τα παιδιά.
 
Η κ. Κουρσουμπά είπε εξάλλου ότι η καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού προϋποθέτει διαρκή προσωπική δέσμευση και είναι καθημερινή ευθύνη για όλους, όσοι και όσες εναντιώνονται στη βαρβαρότητα και θεμελιώνουν την κοσμοαντίληψή τους στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών