Προχωρούν σε ογκομέτρηση στο ΧΥΤΥ Πάφου

Σε ογκομέτρηση στο ΧΥΤΥ Πάφου προχωρεί αύριο η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Στόχος είναι, όπως πληροφορούμαστε, να διαφανεί ο πραγματικός όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ από την ημέρα έναρξης των εργασιών του και να γίνει σύγκριση με τα υπάρχοντα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Μέσο εξειδικευμένης εργαστηριακής διαδικασίας, θα εντοπιστεί ο ακριβής όγκος των σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο χώρο του ΧΥΤΑ. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα φανεί ακριβώς ο αριθμός των όγκων που θάφτηκαν σε σχέση με τις χρεώσεις που έγιναν. Σύμφωνα ωστόσο με τις δηλώσεις του δημάρχου Πάφου από την ημέρα έναρξης των εργασιών στο ΧΥΤΥ Πάφου, μεταφέρθηκαν στο χώρο από τους δήμους και της κοινότητες της Επαρχίας Πάφου πέραν των 700 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων. Αριθμός ο οποίες εξάγεται μέσα από τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από την διαχειρίστρια εταιρεία.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και αν αυτά δείξουν διαφορές στους όγκους σε σχέση με τις τιμολογήσεις που έγιναν, οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους ένα δυνατό χαρτί σε ότι αφορά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Συνωστισμός στο δικαστήριο
Δέκα πρόσωπα αναμένεται να προσαχθούν σήμερα στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιη . Συγκεκριμένα ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθούν σήμερα Δευτέρα  τα οκτώ πρόσωπα για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης τα διατάγματα των οποίων εκπνέουν σήμερα. Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό  του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο  Κουλαππή, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα. Για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 9 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 8 παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου την Κυριακή 13 Μαρτίου και αναμένεται να παρουσιαστούν εκ νέου σήμερα ύστερα από αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησης τους,  ενώ το 9ο πρόσωπο είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.
 
Οι κατηγορίες
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και περί συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις, δωροληψία από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από Δημόσιο λειτουργό . Τα αδικήματα αφορούν την περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2015 και διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία,  στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας Στο μεταξύ χθες αφίχθηκαν στην Κύπρο τα δύο πρόσωπα, ο πρώην Δ/ντης της Ελλαδικής εταιρείας Helector (Δημήτριος Γιαννακόπουλος)  και ο υπάλληλος της εταιρείας, πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία (Iμάρ Μπακλέρ), που καταζητούσε η Αστυνομία. 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών