Riverland Bio Farm - Περιπέτεια στα Καμπιά

Φωτογραφίες: Αντρέας Λουκαΐδης 
 
 
Ένα αγρόκτημα που σέβεται το περιβάλλον, μια μικρή βιολογική φάρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007 στα Καμπιά. Τα προϊόντα του Βασίλη Κυπριανού έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο για την κυπριακή αγορά και να επιλέγονται από όσους προτιμούν προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα.
 
Τρία χρόνια μετά, ο ζωοτέχνης [ο επιστήμονας που ασχολείται με τη ζωοτεχνία (η επιστήμη που μελετά την εκτροφή των ζώων, την αναπαραγωγή τους και τους τομείς όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν)] απέκτησε και τα πρώτα του ζώα και αυξήθηκε η ποικιλία των προϊόντων του, προσθέτοντας τα φρέσκα αυγά, το χαλλούμι και άλλα. Έχοντας, όμως, περάσει ένα εξάμηνο στην Ιρλανδία, σε φάρμα αγροτικής ανάπτυξης, δεν έμεινε στην παραγωγή, αλλά άνοιξε τις πόρτες του αγροκτήματός του στο κοινό.
 
Αυγά απ' το κοτέτσι
 


Σήμερα όταν μιλά κανείς για το Riverland Bio Farm αναφέρεται σε ένα χώρο απλωμένο σε 100 στρέμματα γης, δίπλα στο φράγμα της Ταμασσού, όπου μπορεί να γευτεί κανείς, έστω και για λίγο, την αγροτική ζωή και την ηρεμία που την συνοδεύει – τα βελάσματα και τα χλιμιντρίσματα είναι οι πιο δυνατοί ήχοι στην περιοχή.

 

 

Εκτός, βέβαια, από τις φωνές των παιδιών (και των μεγάλων που αισθάνονται παιδιά) που επισκέπτονται καθημερινά τη βιοφάρμα, για να μάθουν πώς δουλεύει ένα θερμοκήπιο, πώς μεγαλώνουν τα λαχανικά, πώς τα φωτοβολταϊκά μάς δίνουν καθαρή/πράσινη ενέργεια, πώς το νερό της βροχής δεν πάει χαμένο. Μαθαίνουν, ακόμα, πώς μαζεύονται τα αυγά από το κοτέτσι και πώς συσκευάζονται, πώς αρμέγεται μια αγελάδα. Μπορούν να δουν και να αγγίξουν κατσίκες και πρόβατα, να ταΐσουν τα ζώα, να δουν τι είναι η μελισσοκομία. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να παίξουν, να τρέξουν, να φωνάξουν, να σκαρφαλώσουν και να φάνε νόστιμα προϊόντα της φάρμας.
 
Συναρπαστική περιπέτεια

 

Τα Σαββατοκύριακα η φάρμα μετατρέπεται σε χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Στα λεγόμενα Fun Days, πρώτα έρχεται η ξενάγηση, μετά η πεζοπορία. Αρχίζει η κατάβαση στο φαράγγι, ένα μαγευτικό τοπίο που ενθουσιάζει. Η ανάβαση, ακόμα πιο περιπετειώδης, κουράζει αλλά ενθουσιάζει ταυτόχρονα. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι στην κορυφή τούς περιμένει ένα βιολογικό πρόγευμα. Άλλοι πάλι έρχονται και τις καθημερινές (από τις 10:00 το πρωί ως τις 5:00 το απόγευμα) μόνο για να χαρούν το περιβάλλον και να απολαύσουν τον καφέ τους στην ξύλινη καφετερία, ενώ συχνά μαζεύουν οι ίδιοι τα βιολογικά προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν από τη φάρμα. Στην καφετερία θα δει κανείς και παιδιά που γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, να λαμβάνουν μέρος σε ειδικές δραστηριότητες που διαφέρουν πολύ από αυτές της πόλης.

 

 

 

Να χρησιμοποιούν zip line από δέντρο σε δέντρο, να παίζουν με παιχνίδια ισορροπίας και να ανεβαίνουν στον τοίχο αναρρίχησης. Οι πιο μεγάλοι επιλέγουν την τοξοβολία, την ιππασία, το καγιάκ, και όταν έχει βρέξει αρκετά πάνε για ράφτινγκ στο ποτάμι, κάτω στο φαράγγι, που σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται γνωστό ως το φαράγγι του Riverland.

 

Κάμπινγκ και εθελοντική εργασία

 

 


Επειδή όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για διανυκτέρευση στη φάρμα, έχουν καθοριστεί σημεία για κάμπινγκ. Μερικοί από όσους κάνουν αυτή την επιλογή, συχνά βοηθούν σε έναν τομέα της φάρμας που τους ενδιαφέρει και η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο πλούσια. Παράλληλα, όμως, η φάρμα διαθέτει και εστία, όπου φιλοξενούνται φοιτητές από το εξωτερικό που έρχονται για μελέτη ή και άτομα από την Κύπρο που θέλουν να κάνουν εθελοντική εργασία στη φάρμα. Συνεργασία υπάρχει και με εργαστήρι τέχνης – κάτι καθόλου παράξενο, αφού πρόκειται για χώρο με πολλά ερεθίσματα για ζωγράφους.
 
Περιβαλλοντική συνείδηση

 

 


Από την πρώτη επίσκεψη θα αντιληφθεί κανείς την αίσθηση ελευθερίας που επικρατεί στη φάρμα. Δεν υπάρχουν κανόνες, αλλά ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική, ώστε η φάρμα να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και τα ζώα να ευημερούν. Δεν πετάμε ό,τι να ’ναι όπου να ’ναι, δεν αφήνουμε παιδιά να κακομεταχειρίζονται ζώα, δεν αφήνουμε παιδιά να ταΐζουν τα ζώα με τσιπς και σοκολατάκια. Σημειώνεται πως οι άσχημες συμπεριφορές προς περιβάλλον και ζώα είναι σπάνια φαινόμενα, σύμφωνα με τον Βασίλη, γιατί οι περισσότεροι που επιλέγουν να επισκεφθούν τη φάρμα είναι συνειδητοποιημένοι και αγαπούν τόσο τη φύση όσο και τα ζώα.
 

Έρχονται οι πεταλούδες 

Πολύ σύντομα στη φάρμα θα προστεθεί ακόμα μια δραστηριότητα. Ήδη κατασκευάζεται ένας χώρος ειδικός για πεταλούδες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να μπει σε αυτόν και να περιτριγυρίζεται από φυτά και χιλιάδες ζωντανές πεταλούδες και πουλιά. Θα είναι ένα μικρό οικοσύστημα που σίγουρα θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κυπριανού (τον ιδιοκτήτη του Riverland), θα είναι έτοιμο για επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 είδη πεταλούδας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Δεκαεξάχρονος απουσιάζει από τα ξημερώματα από το χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες