«Ταξιδευτής» στον κόσμο του μεταχειρισμένου βιβλίου

  «Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει». Σίγουρα οι λάτρεις του βιβλίου καταλαβαίνουν πολύ καλά τα λόγια του Ισπανού συγγραφέα Carlos Ruiz Zafón. Ανάμεσά τους και ο 32χρονος δάσκαλος Αυγερινός Παναγιώτου. Σ’ ένα μικρό μαγαζάκι, κρυμμένο σε μια στοά (Στοά Δρουσιώτη) στο κέντρο της Λεμεσού, ο Αυγερινός, εμπνευσμένος από τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας τα οποία επισκέπτεται σε κάθε ταξίδι του, άνοιξε πριν από δύο χρόνια το δικό του παλαιοβιβλιοπωλείο. Ο «Ταξιδευτής», όπως ονομάζεται το παλαιοβιβλιοπωλείο του, ήταν ένας στόχος που είχε βάλει χρόνια πριν.

«Από μικρός μου άρεσε να χαζεύω τα μαγαζάκια που βρίσκονταν κρυμμένα μέσα σε στοές. Ήταν ο τέλειος συνδυασμός για μένα. Ένας χώρος οικείος σε μια στοά. Το γεγονός ότι μπορούσα να βρω βιβλία μεταχειρισμένα, σε πολύ καλές τιμές, αλλά και βιβλία παλιά ή εξαντλημένα σε τέτοια μαγαζιά, ήταν κάτι που με ενθουσίαζε. Το να ανοίξω ένα τέτοιο μαγαζί, ήταν ένας στόχος που είχα βάλει έξι χρόνια πριν και με την πρώτη ευκαιρία το έκανα», σημειώνει ο Αυγερινός. Μιλώντας στον «Ρεπόρτερ», αναφέρει ότι προμηθεύεται τα βιβλία είτε από γνωστούς που τα διάβασαν και δεν τα χρειάζονται, είτε από σπίτια φίλων που ίσως τα έχουν από τους γονείς τους ή τους τα έκαναν δώρο και δεν θέλουν να τα κρατήσουν, αλλά και από παλιές βιβλιοθήκες. «Όταν δεν έχεις τη μανία να συλλέγεις βιβλία, όπως εγώ, πιο εύκολα τα δίνεις», συμπληρώνει.

 

Βιβλία από 1 ευρώ

Σταδιακά, θέλοντας να προωθήσει την ιδέα της χρήσης του μεταχειρισμένου βιβλίου στον κόσμο της Κύπρου, ο Αυγερινός άρχισε να διοργανώνει παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου. «Μέχρι τώρα έχω διοργανώσει τρία παζαράκια. Αυτό που βλέπω και μπορώ να πω με τη λίγη εμπειρία που έχω, είναι ότι ο κόσμος που έρχεται, στην πλειοψηφία γυναίκες όλων των ηλικιών, αυξάνεται κάθε φορά», τονίζει.

Σήμερα, 20/3/2016, πραγματοποιείται παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου στο καφενείο «Χαράτσι» στην παλιά Λευκωσία από τις 11:00 μέχρι τις 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη διαδικτυακή σελίδα του Παλαιοπωλείου «Ταξιδευτής» στο Facebook, όπου βρίσκονται αναρτημένα και πολλά από τα βιβλία που είναι προς πώληση.

Οι λάτρεις του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, απολαμβάνοντας παράλληλα τον καφέ τους σε έναν ιδιαίτερο χώρο. «Στο παζαράκι μπορεί κανείς να βρει βιβλία που χρονολογούνται από το 1800. Λογοτεχνικά, ιστορικά, ποίησης, παιδικά, αυτοβελτίωσης, μαγειρικής, γενικού ενδιαφέροντος και άλλα σε πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει βιβλία από 1 ευρώ» πρόσθεσε ο Αυγερινός, ο οποίος θεωρεί πως οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται με θέμα το βιβλίο, προάγει και τον πολιτισμό ενός τόπου κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

 

Παλαιοπωλείο με ιστορία

Στο χώρο όπου βρίσκεται το παλαιοβιβλιοπωλείο, οι γονείς του Αυγερινού διατηρούσαν παλαιότερα ένα μαγαζάκι με δίσκους βινυλίου και κασέτες. «Το είχαν κλείσει όμως πριν γεννηθώ (33 χρόνια πριν) και το κράτησαν ως αποθήκη. Εκεί πήγαινα με τον πατέρα μου για να πάρουμε κάποια πράγματα που μπορεί να χρειαζόμασταν ή να αφήσουμε κάτι και πάντα το απολάμβανα», εξηγεί. Όταν αποφάσισα, λοιπόν, ότι θα έκανα ένα τέτοιο μαγαζί, αυτός ήταν ο χώρος που είχα συνδέσει άμεσα με την ιδέα αυτή», καταλήγει.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου