Προσπάθεια να «φαγωθεί» βλέπει η Χρυστάλλα

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι οι προσφορές που είχαν προκηρυχθεί από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία με σκοπό την προμήθεια πέντε ελικοπτέρων, έβλεπαν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες εξασφάλισε ο «Ρεπόρτερ», δεν άφηναν περιθώριο σε άλλη εταιρεία, πέραν της AGUSTA WESTLAND να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις προσφορές.
 
Στοιχεία τα οποία βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Ρεπόρτερ» ανέφερε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως υπάρχει θέμα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αγορά -για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας- των πέντε ελικοπτέρων Agusta Westland ΑW139. Και όλα αυτά την ώρα, που η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και τέως γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μιλώντας επίσης στον «Ρεπόρτερ», κάνει λόγο για σκοπιμότητες γύρω από τα όσα της καταλογίζονται. 

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, φαίνεται πως οι συγκεκριμένες προσφορές που είχαν προκηρυχτεί συνοδεύονταν από πολλούς περιορισμούς. Στην περίπτωση των τριών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς είχαν επιλεγεί μόλις 6 εταιρείες, αφού ακολουθήθηκε η μέθοδος της κλειστής διαδικασίας προεπιλογής. Για τις 4 από αυτές, η ίδια πηγή εξήγησε στον «Ρεπόρτερ», πως το συμβούλιο προσφορών θα έπρεπε να γνώριζε ότι κάποιες εταιρείες είτε δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν (2 ρωσικές) είτε ήταν εκτός προδιαγραφών (1 ρωσική) είτε δεν ήταν καν κατασκευάστρια εταιρεία (1 ελβετική). Πέραν όμως των πιο πάνω, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν τελικά 3 προσφορές, οι βαθμολογίες ήταν τέτοιες που έδιναν σαφές προβάδισμα στην επιτυχούσα τελικά, δηλαδή την AGUSTA WESTLAND. Στην περίπτωση δε της Αστυνομίας, οι προδιαγραφές τροποποιήθηκαν στο σημείο της μεταφορικής ικανότητας και αντί 8 – 15 επιβάτες, ο αριθμός αυξήθηκε σε 10 – 15. Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, η δεύτερη εταιρεία που ήταν εντός προδιαγραφών, η EUROCOPTER, είχε μεταφορική ικανότητα 8 ατόμων… Έτσι, βρέθηκε και αυτή εκτός προδιαγραφών. Τα μεγαλύτερα μοντέλα της ήταν εκτός ανταγωνισμού.

«ΟΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ»

«Όλα γίνονται εκ του πονηρού, γιατί ενδεχομένως κάποιοι να μην θέλουν να βρίσκομαι εδώ που είμαι», δήλωσε με νόημα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον «Ρεπόρτερ», αφήνοντας να εννοηθεί πως στόχος είναι το φάγωμά της από τη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Η κα Γιωρκάτζη είπε, ακόμα, πως ο ρόλος του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν είναι να ετοιμάζει προσφορές, ενώ σε ό,τι αφορά το επίμαχο έγγραφο, το οποίο επικαλείται ο διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει πως επρόκειτο για ενδοϋπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο ετοιμάστηκε από υφιστάμενο προς τον διευθυντή του, προς ενημέρωση πριν από τη συνεδρία της Βουλής. «Δεν ήταν έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε για να κατατεθεί στη Βουλή, αλλά έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του γενικού ελεγκτή στο υπό συζήτηση θέμα», τόνισε. Καταλήγοντας, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ξεκαθάρισε πως βρίσκεται στη διάθεση, τόσο της Βουλής όσο και της Νομικής Υπηρεσίας, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να την καλέσουν για το θέμα.

«ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ…»

Σε δηλώσεις του στον «Ρεπόρτερ», ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε αναμονή της κατάθεσης του σχετικού φακέλου από τον γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Με την παράδοση του φακέλου, τότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο, όπως υπέδειξε, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως υπάρχει θέμα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. «Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα προχωρήσουμε στην αστυνομική διερεύνηση του θέματος», πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Στην έκθεση γεγονότων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως πληροφορούμαστε, θα περιλαμβάνονται τα έγγραφα απ’ όλα τα στάδια των δυο διαγωνισμών. Δηλαδή, το στάδιο της ετοιμασίας όρων/προδιαγραφών, το στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών και το στάδιο της εξέτασης/λήψης απόφασης από τα αρμόδια όργανα για την ανάθεση των συμβάσεων, παραθέτοντας τα ονόματα των ατόμων που χειρίστηκαν το κάθε στάδιο και είχαν ουσιώδη ρόλο στην ανάθεσή τους, ενώ παράλληλα θα καταγράφονται διάφορα σημεία τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθούν. Πέραν των πιο πάνω, πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται εντός των ημερών να ανοιχτούν και τραπεζικοί λογαριασμοί ατόμων, ο ρόλος των οποίων υπήρξε καθοριστικός στην όλη διαδικασία αγοράς των ελικοπτέρων. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης, ήδη ενώπιον του γενικού εισαγγελέα βρίσκεται ένα ογκωδέστατο αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος, καθώς επίσης και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Για το ζήτημα της αγοράς των πέντε ελικοπτέρων Agusta, που επανήλθε στο προσκήνιο οκτώ χρόνια μετά, επικρίνεται η τότε γενική ελέγκτρια και νυν Κεντρική Τραπεζίτης, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για απόκρυψη στοιχείων από τη Βουλή. Υπάρχει σημείωμα του ανώτερου υπαλλήλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Χασαπόπουλου, σύμφωνα με το οποίο τα ελικόπτερα αγοράστηκαν κατά 32 εκατομμύρια ευρώ πιο πάνω από τη κανονική τιμή τους. Συγκεκριμένα, η κα Γιωρκάτζη κατηγορείται ότι δεν κατέθεσε το εμπεριστατωμένο σημείωμα του λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Βουλή, ούτε και ανέφερε τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί μέσω του σημειώματος αυτού για τη μειωμένη συμμετοχή έγκυρων προσφορών στους διαγωνισμούς, καθώς και για τις ψηλές τιμές. Ο διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, υποστηρίζει πως η όλη στάση της κας Γιωρκάτζη και οι αναφορές της -σε σύγκριση με το περιεχόμενο του επίμαχου σημειώματος- ήταν παραπλανητικές για την Επιτροπή Άμυνας. Το γεγονός αυτό, όπως ισχυρίζεται, επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής, καθώς επίσης και από το ότι δεν κατέθεσε το σημείωμα ενώπιον των βουλευτών, αλλά περιορίστηκε σε αποσπασματικές και επιλεκτικές αναφορές που δεν αποτύπωναν την ουσία. Ότι δηλαδή, δεν υπήρξε ικανοποιητικός ανταγωνισμός και οι τιμές ήταν αδικαιολόγητα υψηλές.

Τα πληρώσαμε ακριβά…

Τα τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς αγοράστηκαν για 45 εκατ. ευρώ αντί 20 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η βασική τιμή κάθε ελικοπτέρου που θα αγόραζε η Εθνική Φρουρά ήταν 12.174.900 ευρώ και μειώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης στα 10.947.305 ευρώ. Αλλά ανέβηκε στη συνέχεια, μετά την προσθήκη της εκπαίδευσης του προσωπικού και των επιπλέον ανταλλακτικών, στα 15.035.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τιμή εκτίμησης για τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, ενώ ήταν 28 εκατ. τελικά ανατέθηκε η σύμβαση στα 31,5 εκατ.

Στα πρακτικά της συνεδρίας του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για ακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε στην αγορά των δύο ελικοπτέρων της Αστυνομίας, βασιζόμενη στην υψηλή τιμή αγοράς. Η εταιρεία προχώρησε από μόνη της στη μείωση της τιμής πώλησης των ελικοπτέρων από τα 41 εκατομμύρια στα 31 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συνάδει εν μέρει με την τιμή αγοράς των τριών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς. Ουσιαστικά, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας αγοράστηκαν για 16 εκατ. έκαστο, την ίδια στιγμή που τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς αγοράστηκαν προς 15 εκατ. έκαστο. Τιμή, η οποία ήδη θεωρήθηκε υψηλή. Κατά την ίδια συνεδρία, η γενική λογίστρια του κράτους είχε εκφράσει την ανησυχία της κατά πόσον η πρόταση της προμηθεύτριας εταιρείας για μείωση της τιμής των ελικοπτέρων, συνιστούσε μη επιτρεπτή διαπραγμάτευση με βάση τους όρους των προσφορών.


 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου