Τράμπ και Κλίντον μόνοι τους στη διεκδίκηση του χρίσματος

Η δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον κι ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι είναι οι νικητές των σημερινών εκλογών της «Σούπερ Τρίτης», αυξάνοντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος των κομμάτων τους.

Παρά τη συντονισμένη εκστρατεία εναντίον του, από τους ανθυποψηφίους του, μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίζει μέχρι στιγμής 7 πολιτείες, έναντι 2 του Τεντ Κρουζ και μίας του Μάρκο Ρούμπιο. Επτά πολιτείες προστίθενται μέχρι στιγμής στα στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον, έναντι 4 του Μπέρνι Σάντερς.
 
755 ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες πρόκειται να αποφασιστούν στην αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης, σε σύνολο 2.340 και 855 Δημοκρατικοί σε σύνολο 4.132. Χάρη στους «υπερεκλέκτορες», δηλαδή τα στελέχη του κόμματος που είναι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του κόμματος «εξ οφίκιο», πριν την «Σούπερ Τρίτη» είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 546 εκλεκτόρων, έναντι 87 του Μπέρνι Σάντερς.
 
Στους ρεπουμπλικάνους, τα αποτελέσματα μέχρι τη Δευτέρα έδιναν στον Τραμπ 82 εκλέκτορες, στον Κρουζ 17, στον Ρούμπιο Ρούμπιο 16, στον Κάσικ 6 και στον Κάρσον 4.
 
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της «Σούπερ Τρίτης», η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει ακόμη 335 εκλέκτορες έναντι 145 του Σάντερς. Τα μέχρι στιγμής κέρδη για τον Ντόναλντ Τράμπ ανέρχονται σε 139 εκλέκτορες, έναντι 52 του Τεντ Κρουζ και 25 του Μάρκο Ρούμπιο.
 
Πριν οκτώ χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στις πολιτείες της Βιρτζίνια και της Τζόρτζια, χάρις στις ψήφους των Αφροαμερικανών, που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Φέτος οι μαύροι του αμερικανικού Νότου επέστρεψαν στο στρατόπεδο των Κλίντον, χαρίζοντας στην Χίλαρι μεγάλες νίκες, όπως ακριβώς στον σύζυγό της το 1992.
 
Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε και τις δύο πολιτείες, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα των άλλων δύο αντιπάλων του, γερουσιαστών Τέντ Κρουζ και Μάρκ Ρούμπιο.  Χάρη στην επικράτησή του στην πολιτεία του το Τέξας και την Οκλαχόμα, ο γερουσιαστής Κρουζ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τον Μάρκο Ρούμπιο, στον οποίο επένδυαν οι μετριοπαθής ηγεσία των ρεπουμπλικανών.
 
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:
 
Στη Τζόρτζια, η Κλίντον λαμβάνει το 72% έναντι 27% του Σάντερς.
 
Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ λαμβάνει 42%, ο Κρουζ 24% κι ο Ρούμπιο 22%.
 
Στη Βιρτζίνια,  Κλίντον 64%, Σάντερς 35%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 35%, ο Ρούμπιο 32% κι ο Κρουζ 17% κι ο Κάσικ 8%
 
Το Βερμόντ έδωσε 86% στον Σάντερς και 14% στη Χίλαρι Κλίντον. Για τους Ρεπουμπλικάνους, Τραμπ 32%, Κάσικ 30%, Ρούμπιο 19% και Κρουζ 10%.
 
Στην Αλαμπάμα, Κλίντον 82%,  Σάντερς 14%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 46% ο Ρούμπιο 16% κι ο Κρουζ 21%, ο Κάσικ 5% κι ο Κάρσον 8%,
 
Στην Οκλαχόμα, Σάντερς 51% Χίλαρι Κλίντον 41% % και στους Ρεπουμπλικάνους, ο Κρουζ 35%, ο Τράμπ 30%, κι ο Ρούμπιο 24% .
 
Στο Τεννεσί, Κλίντον 68%, Σάντερς 30%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 44%, ο Κρουζ 22% ο κι ο Ρούμπιο 19% .
 
Στο Τέξας, Χίλαρι Κλίντον 68%, Σάντερς 30%. Στους Ρεπουμπλικάνους Κρουζ 41%, ο Τραμπ 28% κι ο Ρούμπιο 19%
 
Στη Μασαχουσέτη, Χίλαρι Κίντον 51% , Μπέρνι Σάντερς 48 %. Στους Ρεπουμπλικάνους ο Τράμπ 49%, ο Ρούμπιο 18% κι ο Κρουζ 10 κι ο Κάσικ 17%
 
Στο Αρκάνσας, Κλίντον 68%, Σάντερς 28%. Για τους Ρεπουμπλικάνους, Τραμπ 34%, Κρουζ 27%, Ρούμπιο 26%.
 
Στη Μινεσότα, Σάντερς 59%, Κλίντον 41%.  Στους Ρεπουμπλικανούς, Ρούμπιο 37%, Κρουζ 24% και Τραμπ 20%.
 
Στο Κολοράντο, ο Σάντερς με 52% προηγείται της Χίλαρι Κλίντον 46%.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία