Πέντε εγκλήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο και έμειναν ατιμώρητα

Από το 1981 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2015, 147 δολοφονίες από τις 308 συνολικά, παρέμειναν ανεξιχνίαστες, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 47,7%, που αντιστοιχεί σχεδόν σε μία στις δύο. Ο αριθμός των 308 καταγεγραμμένων δολοφονιών μέσα σε διάστημα 35 ετών αναλογεί σε 8,8 δολοφονίες κατά μέσο όρο άνα έτος.
 
Oι πιο αιματηρές χρονιές

Πιο αιματηρές χρονιές το 2009 και το 2012 με 19 δολοφονίες το 2009 και 19 δολοφονίες το 2012. Ακολουθούν το 2005 με 16 δολοφονίες και τα 2003 και 2006 με 14 δολοφονίες για κάθε ένα από τα έτη αυτά. Πάνω από 10 δολοφονίες είχαμε τα έτη, 1982 με 12 δολοφονίες, 1990 με 11 δολοφονίες και 2013 με 11 δολοφονίες.
 
Η πιο ήσυχη χρονιά

Πιο ήσυχη χρονιά ήταν το 2002 με 2 δολοφονίες, ενώ τα υπόλοιπα έτη κυμαίνονταν από 4-9 δολοφονίες άνα έτος.
 
12η σε επίπεδο δολοφονιών η Κύπρος στην Ευρώπη

Σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου -που η τελευταία απογραφή το 2011 κατέγραψε 839,000 κατοίκους- ο μέσος όρος των τελευταίων 35 ετών των 8,8 δολοφονιών/έτος παγκύπρια, μάς δίνει 1,04 δολοφονίες κάθε 100,000 κατοίκους.

Ωστόσο για το πιο βίαιο έτος, το 2012, με 19 δολοφονίες, ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 2,2 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους.

Για τα περισσότερα έτη που βρίσκονται κοντά στο 10 ή λίγο πάνω από το 10 (δολοφονίες/έτος παγκύπρια), ο ενδεικτικός αριθμός των δολοφονιών ανά 100,000 κατοίκους φτάνει το 1,2.


Τα ποσοστά αυτά σύμφωνα με την Eurostat, μάς κατατάσσουν στη 12η πιο βίαιη χώρα σε επίπεδο δολοφονιών, σε σύνολο 30 ευρωπαικών χωρών (η Ελλάδα είναι 10η) για την τελευταία καταγεγραμμένη πενταετία 2007-2012. Η Λιθουανία βρίσκεται στην 1η θέση με ποσοστά που ξεπερνούν τις 8 δολοφονίες άνα 100,000 κατοίκους, ενώ πιο φιλήσυχη χώρα σε επίπεδο δολοφονιών στην 30η θέση, είναι η Σλοβενία με ποσοστά που της δίνουν κάτω από μία δολοφονία άνα 100,000 κατοίκους.

 

 
Ανεξιχνίαστα εγκλήματα που συγκλόνισαν

Μερικές από τις πιο στυγερές δολοφονίες που παρέμειναν ατιμώρητες, ή που καταδικάστηκαν οι φυσικοί τους αυτουργοί, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν οι ενορχηστρωτές τους είναι και οι ακόλουθες:
 
Υπόθεση Καυκαρή – Ο ηθικός αυτουργός έμεινε ατιμώρητος

Ο ισοβίτης Παναγιώτης Καυκαρής καταδικάστηκε σε ισόβια μετά το φόνο του Πανίκου Μιχαήλ και των δυο ανήλικων παιδιών του το 1989.
 
 
Ο Καυκαρής καταδικάστηκε για την τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του Χριστάκη και Μιχαλάκη, δεκατριών και έντεκα χρόνων, αντίστοιχα.
 
 
Η βομβιστική ενέργεια σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου του 1987. Ωστόσο ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, ο οποίος φέρεται να υποσχέθηκε στον 41χρονο τότε Παναγιώτη Καυκαρή, το ποσό των 10.000 λιρών για να διαπράξει το έγκλημα, παραμένει άγνωστος.
 
Η «εκκαθάριση» των Αεροπόρων

Στις 16 Οκτωβρίου του 1995  ο Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής, από το Κολόσι, δολοφονείται σε ηλικία 50 ετών, ακριβώς έξω από τη λέσχη του στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό. Αυτό ήταν και το πρώτο θανάσιμο πλήγμα για την οικογένεια Αεροπόρων. Πολλές οι πληροφορίες, πολλές και οι εικασίες, ωστόσο, ποτέ δεν εξασφαλίστηκε επίσημη μαρτυρία για την μαφιόζικη εκτέλεση με αποτέλεσμα ο φάκελος της υπόθεσης να μπει στα ανεξιχνίαστα.

Στις 31 Ιουλίου το 1998, ο Αντρος Αεροπόρος, 34 χρόνων από το Κολόσι δολοφονείται εν ψυχρώ με τη χρήση αυτόματων όπλων, τη στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και έφευγε από νυκτερινό κέντρο στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Συνοδευόταν από Ρωσίδα καλλιτέχνιδα η οποία και τραυματίστηκε ελαφρά. Για την υπόθεση δεν κατηγορήθηκε, ούτε καταδικάστηκε ποτέ κανένας.
 
Ο κύκλος αίματος της νύχτας συνεχίστηκε με την εκτέλεση του μικρότερου αδελφού του Άντρου Αεροπόρου, Χαμπή, για την οποία οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους σημειώνεται η δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου 36 ετών, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού και σε ώρα αιχμής.
 
 
Ο Χαμπής Αεροπόρος επέστρεφε μαζί με τον ξάδελφό του Χαράλαμπο Ονησιφόρου από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου πήγαινε για φυσιοθεραπεία εξαιτίας τραυματισμού του, από τότε που είχε γίνει η πρώτη απόπειρα εναντίον του το 1995. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο δρόμο Υψωνα – Λεμεσού, οι δύο τους αντιλήφθηκαν ότι σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως που τους ακολουθούσε επέβαιναν κουκουλοφόροι με όπλα. Το ύποπτο αυτοκίνητο πλεύρισε το αυτοκίνητο του Χαμπή και τότε ο ίδιος προσπαθώντας να γλιτώσει, προκάλεσε δυστύχημα με τους εκτελεστές του. Στη συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητο αλλά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αυτόματων όπλων. Ο Ονησιφόρου κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα άλλως Κινέζος, καθώς επίσης και ο Προκόπης Προκοπίου.
 
Η μαφιόζικη εκτέλεση μιας ολόκληρης οικογένειας
 
Στις 15 Ιανουαρίου του 2005 βρίσκονται νεκροί μέσα στο αυτοκίνητό τους, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας παρά την Κόσιη, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας και τραπεζίτης Αλμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρκλού, 52 χρόνων, η σύζυγος του Ζερί, 50 χρόνων, και η κόρη τους Αγιούλ, 16 χρόνων, ό
λοι με μια σφαίρα στο κεφάλι από όπλο 9mm.
 
 

Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν από περίπολο της Αστυνομίας μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας και ο Αλμάζ δίπλα από αυτό σε χαντάκι.

 

Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις αρχές στο ψευδοκράτος, όπου και συνελήφθησαν κάποια πρόσωπα. Ωστόσο η αδυναμία συνεργασίας των δύο πλευρών εμπόδισαν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 
Πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα
 
Ήταν η πιο αιματηρή δολοφονία στα εγκληματολογικά χρονικά της Κύπρου.Τα ξημερώματα 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, εκτελούνται με επαγγελματική ακρίβεια και με 14 σφαίρες, τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι φρουροί του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.
 


Για την υπόθεση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο ο 29χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης.


Εναντίον των Μαμαλικόπουλου και Τσεχιλίδη, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν την ενοχή τους, είχαν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μία για καθένα από τα θύματα που έπεσαν νεκρά. Ο άνθρωπος ωστόσο που έδωσε εντολή για την μαφιόζικη εκτέλεση παραμένει ατιμώρητος.
 
Η στυγερή δολοφονία της Ντανιέλλα Ρόσκα

Η πιο πρόσφατη υπόθεση ανεξιχνίαστης δολοφονίας είναι εκείνη της όμορφης Ντανιέλλα Ρόσκα. Στις 31 Οκτωβρίου του 2015 βρίσκεται νεκρή, φιμωμένη και δεμένη πισθάγκωνα, στο διαμέρισμά της στη Λάρνακα, η 36χρονη Μολδαβή.
 

Το θύμα έφερε συντριπτικά κτυπήματα στο κεφάλι, και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατός της επήλθε 24 περίπου ώρες νωρίτερα. Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό οκταήμερη κράτηση ως ύποπτο, 34χρονο γυμναστή από τη Λάρνακα, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον συνδέουν με το έγκλημα.

Μέχρι στιγμής στην υπόθεση δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη, με αποτέλεσμα αυτή να οδεύει σιγά σιγά στον κατάλογο με τα ανεξιχνίαστα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»