Ιστορική παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διασφαλίζει το ταξίδι στον Αρη

Σημαντικότατο βήμα προς την κατάκτηση του πλανήτη Αρη αποτελεί η παραμονή για ένα σχεδόν χρόνο δύο αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δύο αστροναύτες, ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος, εργάστηκαν για 340 ημέρες στο ΔΔΣ σημειώνοντας ρεκόρ παραμονής και έχοντας διεξάγει σειρά πειραμάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας να ιδρύσει αποικία στον πλανήτη Αρη σε δύο δεκαετίες.

Ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος Μικαίλ Κορνιένκο επιβιβάστηκαν στο ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιούζ επιστρέφοντας στη Γη τα χαράματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου) στη διαστημική βάση στο Καζακστάν (Μπαϊκονούρ). Μαζί τους επέστρεψε και ο Ρώσος Σεργκέι Βολκόφ ο οποίος παρέμεινε στον Σταθμό για έξι μήνες.

“Καλωσόρισες στο σπίτι. Η παραμονή σου για ένα χρόνο διασφαλίζει τη μετάβαση της ανθρωπότητας στον Αρη” έγραψε η ΝΑΣΑ στο twitter της αναφερόμενη στον Κέλι, που είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης με την μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα. Το ρεκόρ όμως κατέχουν οι Ρώσοι με παραμονή που ξεπερνά τις 450 μέρες.

Είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες περνούν ένα χρόνο στο ΔΔΣ, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 400 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27,000 χιλιόμετρα την ώρα.

Η συνήθης παραμονή των αστροναυτών στο ΔΔΣ είναι έξι μήνες.

Σκοπός της μακράς αποστολής των δύο αστροναυτών ήταν να συλλέξουν δείγματα (ούρων, αίματος κτλ) και να διεξάγουν σειρά πειραμάτων προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς η μακρόχρονη παραμονή στο διάστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.

Όταν οι αστροναύτες επιστρέψουν στη Γη μετά από εργασία στο ΔΔΣ σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον με βαρύτητα. Ακόμη και να σταθούν όρθια αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η εξέταση των επιπτώσεων της έλλειψης βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και στην ψυχολογία του ανθρώπου καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται να μεταβούν στον Αρη σε λίγες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι έχει δίδυμο αδελφό, τον Μάρκ, ο οποίος είναι επίσης αστροναύτης. Η επιλογή των δύο δεν ήταν τυχαία καθώς εκτός από τα απαραίτητα προσόντα και πείρα που διαθέτουν, οι επιστήμονες θα μελετήσουν την αντίδραση του οργανισμού του Σκοτ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας σε σύγκριση με τον οργανισμό του δίδυμου αδελφού του στη Γη.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ανταλλάξουν τις πληροφορίες που θα συλλέξουν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα μελλοντικών διαστημικών αποστολών τους.

Ο ΔΔΣ έχει βάρος 400 τόνους και στοίχισε 150 δισεκατομμύρια δολάρια που αποτελεί το πιο ακριβό ανθρώπινο κατασκεύασμα. Η συναρμολόγησή του διήρκεσε 13 χρόνια και χρειάστηκαν δεκάδες αποστολές Ρώσων και Αμερικανών αστροναυτών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του περιλαμβανομένων και 155 διαστημικών περιπάτων.

Στις 18 Μαρτίου, θα αναχωρήσει η επόμενη αποστολή για τον ΔΔΣ, η ονομαζόμενη Αποστολή 47, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (στο Καζακστάν)- που είναι το κύριο διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Η αποστολή θα αποτελείται από έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους.

Ο ΔΔΣ κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ESA.

Όλα τα πειράματα που διεξάγονται στο ΔΔΣ, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία