To Ζορ πηγάζει από τον Ερατοσθένη
15:04 - 02 Μαρτίου 2016
Σε σημαντικές αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά τα ευρήματα φυσικού αερίου στην Κύπρο προχώρησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας σε Συνέδριο για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, που πραγματοποιείται στην Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το κοίτασμα – μαμούθ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο, το Ζορ, πηγάζει από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης της κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ήδη έχει εντοπιστεί αριθμός στόχων παρόμοιας υφής, που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
«Πρέπει να πω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσιάσαμε σήμερα, μετά βεβαίως από την ανάλυση τόσο των δικών μας γεωλόγων όσο και των ξένων συμβούλων μας είναι το καινούργιο γεωλογικό μοντέλο που αναπτύσσεται μετά την ανακάλυψη του (αιγυπτιακού) Ζορ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.
Εξήγησε ότι ενώ μέχρι την ανακάλυψη του Ζορ όλα τα γεωλογικά μοντέλα βασίζονταν στις πηγές που προέρχονται κυρίως από τον Νείλο και δημιουργούσαν πετρώματα αμμώδους μορφής, όπως είναι το Λεβιάθαν, το Ταμάρ και το Αφροδίτη, η ανακάλυψη του Ζορ έδωσε μια νέα προοπτική και διάσταση ακριβώς, γιατί βασίζεται σε ανθρακούχα πετρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη.
«Και αυτός ήταν ένας από τους πιο ουσιαστικούς λόγους, όπως ανέφερα, έχουμε εντοπίσει αριθμό στόχων γύρω από τον Ερατοσθένη που είναι παρόμοιας μορφολογίας με το Ζορ και αυτό αποτυπώθηκε και στο ενδιαφέρον που είχαμε από ξένες εταιρείες και που έχουμε ακριβώς για την ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε.
Σε ερώτηση αν ο Ερατοσθένης αποτελεί την πηγή του Ζορ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι πράγματι το υποθαλάσσιο όρος είναι εκείνο που βοήθησε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές.
«Οι πηγές που δημιούργησαν την μορφολογία του Ζορ και τους υδρογονάνθρακες πηγάζουν από τον Ερατοσθένη», είπε.
Ερωτηθείς αν αυτό δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα τεμάχια που θα προκηρύξει στον γ` γύρο αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό δίνει την αποτύπωση των προοπτικών.
«Όπως έχω πει, έχουμε εντοπίσει πολύ ενδιαφέροντες στόχους γύρω από τον Ερατοσθένη γιατί να υπενθυμίσω ότι ουσιαστικά η δομή του Ζορ, όπως και οι δομές που έχουμε εντοπίσει ως στόχους είναι οι αρχέγονοι ύφαλοι οι οποίοι, προφανώς ειδικά στο Ζορ, αποδείχθηκε ότι έχουν κρατήσει υδρογονάνθρακες», είπε, για να προσθέσει ότι «απ` εκεί και πέρα έχουμε τις γεωλογικές πληροφορίες για να πάρουμε τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον γ` γύρο αδειοδότησης».
Ο κ. Λακκοτρύπης έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται απλά για στόχους με προοπτική. «Δεν επιθυμώ να εκληφθεί ότι έχουμε ανακάλυψη ή ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει εντοπιστεί αριθμός στόχων στην περιοχή του περιερατοσθένη, που προσομοιάζουν με αυτές του Ζορ που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Σε ερώτηση για τις εταιρείες που αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για τον γ` γύρο αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες τις ίδιες, είτε είναι υφιστάμενες, είτε είναι νέες.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι για τα τεμάχια 2,3 και 9 γίνεται επανεπεξεργασία των δεδομένων από την κοινοπραξία ENI/KOGAS, σημειώνοντας ότι «και οι εξελίξεις με το Ζορ δίνουν και σε αυτά τα τεμάχια κάποια νέα διάσταση».