ΕΕ: Προϋπολογισμός 10,3 δις για τη μεταναστευτική πολιτική

Σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα "L’ ECHO", η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kristalina Georgieva, αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση επιβάλλει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη που πλήττονται, απόφαση πρωτοφανής, καθώς για πρώτη φορά η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση εντός του εδάφους της και πως το 2016 ο προϋπολογισμός για τη μεταναστευτική πολιτική είχε αρχικά προβλεφθεί στα 4,5 δις ευρώ, ενώ τώρα το πόσο αυτό έχει αυξηθεί στα 10,3 δις, ήτοι περισσότερο από το διπλάσιο.

Εφιστά ωστόσο την προσοχή, σημειώνοντας ότι  ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει ορισμένα όρια και ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι πιο δημιουργικά.

Η ίδια επισημαίνει ότι το κλείσιμο των συνόρων συντελεί μεν στη μείωση των ροών, αλλά εν τέλει το κόστος είναι πολύ υψηλότερο, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της χάνει σε ανταγωνιστικότητα, καθώς πλήττεται η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για μια ενιαία πολιτική ασύλου στα 28 κράτη μέλη.
 
Η Αντιπρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ο οποίος όμως έχει τα όριά του και ότι η παρούσα κρίση καταδεικνύει εκ του μεγέθους της την ανάγκη αποτελεσματικότερων εργαλείων. Η μόνη απάντηση σύμφωνα με την ίδια, είναι τα κράτη μέλη να εξοπλιστούν καλύτερα οικονομικά και θεσμικά, καθώς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου κρίσεις αντίστοιχου μεγέθους, οφειλόμενες για παράδειγμα στην κλιματική αλλαγή.
 
Αναφερόμενη στο θέμα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η ίδια εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της ασφάλειας προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σημειώνει ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη λαϊκιστική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δημιουργούν συνθήκες ισλαμοφοβίας που εμποδίζουν την ομαλή προσαρμογή των προσφύγων στα κράτη μέλη. Η Ευρώπη, κατά την ίδια, γηράσκει και συντηρητικοποιείται, απαιτείται συνεπώς χρόνος και συντονισμένες πολιτικές προσαρμογής της κοινής γνώμης στην αλλαγή.
 
Τέλος, σε σχέση με την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη μέλη, η ίδια τονίζει ότι πράγματι η διαδικασία κινείται αργά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου - «Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ξέσπασε πυρκαγιά στο Φρέναρος-Επηρεάστηκαν υποστατικά και ένα όχημα
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική έπειτα από φωτιά σε σπίτι στην Κλήρου
Ανατριχιαστικό βίντεο από τη στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια στην Εγνατία
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Σκάνδαλο στα κατεχόμενα-Συνδέουν τον υιό Φιντάν με δολοφονηθέντα βαρόνο
«Ήταν η ζωντανή ιστορία του Κορμακίτη»-Κηδεύτηκε η αιωνόβια εγκλωβισμένη Σπιρτού
Συνεχίζει τον αμανέ του ο Τατάρ-«Ορθή είναι η πολιτική των δυο κρατών»
Απόπειρα φόνου καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων πίσω από τα μαχαιρώματα κρατουμένου στις Κεντρικές