ΑΚΕΛ: Υπέρ αλλά με επιφυλάξεις στη μείωση στρατιωτικής θητείας

Το ΑΚΕΛ από θέση αρχής τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αλλά έχει τις επιφυλάξεις του, δήλωσε το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους επιτελείς του για την ενημέρωση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Θα επαναλάβω ότι το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, από θέση αρχής τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας κι είναι μια προσπάθεια την οποία είχαμε καταβάλει και στο παρελθόν. Θεωρούσαμε τότε, ανέφερε, ότι υπήρχε η δυνατότητα να προχωρήσουμε, δυστυχώς οι αντιδράσεις που προέκυψαν τότε δεν επέτρεψε στο να προχωρήσουμε με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

“Διατηρούμε τις επιφυλάξεις τις οποίες έχουμε αναφορικά με την περίοδο που έχει επιλεγεί για να τεθεί αυτό το σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για να αναλαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, με την έννοια ότι δυστυχώς κυριαρχούν και άλλες προσεγγίσεις”, τόνισε.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε σε αυτό το ζήτημα με σκοπιμότητες, απλώς “εκείνο που θα μας καθοδηγήσει στη λήψη των αποφάσεων είναι από τη μια πώς διατηρείται το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, πώς διατηρούμε τα επίπεδα της Εθνικής Ασφάλειας σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και πώς ταυτόχρονα βοηθούμε και τα νεαρά παιδιά, δηλαδή τους μειώνουμε τη στρατιωτική θητεία έτσι ώστε να προγραμματίζουν την ζωή τους με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία”.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θέλουν να μελετήσουν τι προνοείται σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση, πώς θα προχωρήσουν τα προγράμματα που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα, πώς θα επηρεαστούν όλα αυτά από την μείωση της στρατιωτικής θητείας.

“Είναι ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν μέσα από τη μελέτη την οποία θα κάνουμε. Τα συζητήσαμε με τον Υπουργό, είναι γεγονός ότι έχει δώσει κάποιες απαντήσεις. Πρέπει να πω ότι δεν έχω πειστεί, εξακολουθώ να διατηρώ επιφυλάξεις. Θέλουμε να μελετήσουμε και το κείμενο που έχει τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και μας ενδιαφέρει και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα και μας προβληματίζουν αποφάσεις που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν επιπλοκές σε αυτή την προσπάθεια”, σημείωσε.

“Θεωρούμε ότι αυτή η περίοδος εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της σκοπιμότητας και θα προκαλέσει αχρείαστα προβλήματα και αντιπαραθέσεις”, δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε πως “είχαμε τη δυνατότητα σήμερα, σε μια χρήσιμη συνάντηση να ενημερώσουμε για τις διάφορες πτυχές/πυλώνες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς που όλα τα κόμματα και όλες οι Κυβερνήσεις επιδίωξαν, επιθυμούσαν, και πιστεύω εξακολουθούν αυτή να είναι η θέση, δηλαδή από τη μια να αναβαθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί η Εθνική Φρουρά, ενώ την ίδια ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα μείωσης της στρατιωτικής θητείας”.

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, είπε, “έχω ενημερώσει την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο της αναδιοργάνωσης”.

Μάλιστα, σημείωσε ο κ. Φωκαϊδης, “ασκείτο και η κριτική γιατί αργούσαμε. Από την στιγμή που εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια -και αυτό πρέπει να πω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα από τη σώφρονα πολιτική της Κυβέρνησης, τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, και των θυσιών του λαού, η χώρα μας βγαίνει από το μνημόνιο και μαζί με τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές -πιστεύω δεν θα ήταν σωστό να στερήσουμε τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό εθνοφρουρών μας να τύχουν μειωμένης θητείας από τη στιγμή που επιχειρησιακά μάλιστα με βάση και τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις είχε θέσει το ΓΕΕΦ, όχι μόνο δεν θα μειωθεί το αξιόμαχο αλλά θα ενισχυθεί”, πρόσθεσε.

“Και θέλω να θέσω ξανά ένα απλό ερώτημα - είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας οπλίτης να είναι επιχειρησιακά λιγότερο αξιόμαχος από ένα κληρωτό πόσο μάλλον όταν θα έχουμε με αυτή την απόφαση και με αυτό το σχέδιο περισσότερους οπλίτες από ό,τι έχουμε σήμερα. Διότι με βάση τα δημογραφικά δεδομένα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι οπλίτες θα μειώνονται κατά 400 κι αν λάβει κανείς και την τάση της φυγοστρατίας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξασφαλίζεται όχι μόνο η ποιοτική αναβάθμιση αλλά και η αριθμητική δύναμη της Εθνικής Φρουράς”, είπε.

Πιστεύω, συνέχισε, ότι αυτές οι ενημερώσεις που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στα πολιτικά κόμματα αλλά και σε κλειστή συνεδρία, ενημέρωση περαιτέρω της Επιτροπής Αμυνας στο ΓΕΕΦ σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά ζητήματα θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει από όλους συναίνεση γιατί υπηρετείται ένας στόχος για τον οποίον όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συνηγορήσει και τάσσονται θετικά που είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων για όσο καιρό συνεχίζονται δυστυχώς αναλλοίωτα τα κατοχικά δεδομένα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και σύγχρονες προκλήσεις σε μια ταραγμένη περιοχή αλλά και την ίδια ώρα να δώσουμε την δυνατότητα μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Στην τοποθέτηση του Υπουργού Αμυνας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είναι θετικό ότι εξασφαλίστηκαν τα 33 εκ. για να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα το κρίνουν όταν το μελετήσουν.

“Διερωτόμαστε όμως γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να εξασφαλίσει 47 χιλ. για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των οδηγών των λεωφορείων για παράδειγμα ή άλλων επαγγελματικών ομάδων επισείοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Σε αυτό το θέμα με την μεγαλύτερη ευκολία βρέθηκαν τα 33 εκ. για να στηριχθεί το σχέδιο – το οποίο είναι θετικό, αλλά σχετικά πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα αιτήματα άλλων ομάδων του πληθυσμού των εργαζομένων”, παρατήρησε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»