Αιχμές Νταβούτογλου κατά ΑΚΕΛ με αφορμή τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα

Στρατηγική κίνηση χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας για τη διαχείριση του νερού στα κατεχόμενα. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός μαζί με τον "πρωθυπουργό" των κατεχομένων Ομέρ Σογιέρ Κάλιοντζου.  Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέκρινε και δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ ότι η συμφωνία αυτή δεν δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. "Λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Έκανε παράλληλα λόγο για σχέδιο του αιώνα, τονίζοντας ότι το νερό θα στέλνεται στα κατεχόμενα ως μητρικό γάλα από την Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξή του με τον Ομέρ Κάλιοντζου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του "πρωθυπουργού" των κατεχομένων στην Τουρκία έπειτα από την ανάληψη των `καθηκόντων` του μετά από πρόσκληση του ιδίου. "Το Σχέδιο του Αιώνα είναι σπάνιο στον κόσμο και με αυτή την έννοια είναι το πρώτο υπερθαλάσσιο σχέδιο. Με το σχέδιο συνδέθηκε η μικρή πατρίδα με την μητέρα πατρίδα", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι στέλλουν το νερό στα κατεχόμενα σαν "μητρικό γάλα", προσθέτοντας ότι οι πηγές νερού είναι περιορισμένες ανά τον κόσμο και το νερό της Ανατολής έχει στρατηγική σημασία. 

Ο κ.Νταβούτογλου είπε πως αν υπάρξει λύση στην Κύπρο η σημασία του νερού θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας πως η γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θα είναι μια κίνηση για τον μέλλον της Κύπρου και τη διαδικασία επίλυσης. 

Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα με τον Ομέρ Κάλιοντζου, το τελευταίο στάδιο στο οποίο έφτασε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και αξιολόγησαν τις εργασίες που γίνονται. Ο Ομέρ Κάλιοντζου τους ενημέρωσε για κάποιες νομοθετικές διαδικασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και αντάλλαξαν απόψεις.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία τα κατεχόμενα να σταθούν στα πόδια τους είτε υπάρξει λύση είτε όχι. Είπε ακόμη ότι σε μια πιθανή λύση το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα συνεχίσει το δικό του δρόμο στη διεθνή κοινότητα ως "ένα αξιόπιστο και αναγνωρισμένο κράτος". Είπε ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε κοντά στους Κύπριους αδελφούς της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Αιχμές κατά του ΑΚΕΛ

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του ΑΚΕΛ ότι δεν δεσμεύει την Κύπρο μια συμφωνία που υπογράφουν τα κατεχόμενα με την Τουρκία και ότι μόνο μια ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. "Μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε ούτε και μας δεσμεύουν τα σχόλιά της άλλωστε, σημαίνει ότι αυτό χρειάζεται, αυτή είναι η νοοτροπία". Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αυτή η στάση δείχνει ότι δεν ενστερνίζονται κανένα βήμα έστω και αν είναι θετικό. "Εμείς μεταφέρουμε νερό σε ολόκληρη την Κύπρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα" στο ψευδοκράτος. "Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι αυτό. Αυτή δεν πρέπει να θεωρείται σαν βοήθεια μιας χώρας προς μια άλλη. Γι αυτό είπα ότι πηγαίνει σαν μητρικό γάλα το καθαρό νερό της Ανατολής", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αναφέρθηκαν σε αυτό σαν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης ειρήνης. "Κοιτάξτε τι εποικοδομητική γλώσσα χρησιμοποιούμε εμείς. Δεν είπαμε ότι αυτό το νερό πάει μόνο στους Τ/κ και δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι Ε/κ. Το νερό είναι ένα δώρο του Αλλάχ για όλη την ανθρωπότητα. Ό,τι και να γίνει δεν κόβουμε το νερό σε κανέναν. Εμείς ενώ χρησιμοποιούμε τόσο εποικοδομητική γλώσσα η απέναντι πλευρά λέει αυτή η συμφωνία δεν μας δεσμεύει εμάς. Τι έγινε και αν τους δεσμεύει και αν δεν τους δεσμεύει. Το νερό πήγε εκεί και η συμφωνία υπογράφηκε", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ωστόσο πρόσθεσε πως λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο. Ανέφερε πως η στάση που εμποδίζει ένα θετικό βήμα εμποδίζει την ειρήνη. 

Δήλωσε περαιτέρω πως οι ίδιοι εμπιστεύονται τον εαυτό τους και είναι βέβαιοι ότι έχουν δίκαιο επομένως δεν τα παίρνουν και πολύ σοβαρά αυτά. "Όταν μια μέρα αρχίσουν να πίνουν αυτό το νερό που σήμερα δεν το παίρνουν στα σοβαρά μάλλον εκείνη τη μέρα θα θυμηθούν και θα ευχαριστήσουν την Τουρκία, θα ευχαριστήσουν τον κ. Κάλιοντζου γι αυτή τη συμφωνία, θα έρθει η μέρα που θα ντρέπονται γι αυτά που έκαναν", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Ομέρ Κάλιοντζου είπε ότι στη συμφωνία που θα κάνουν οι δύο πλευρές για την ομόσπονδη δημοκρατία θα υπάρξει μια υποσημείωση και θα είναι σε ισχύ η συμφωνία. "Αυτό το ξέχασε το ΑΚΕΛ κάνοντας αυτή τη δήλωση", είπε.
 
Ο κ. Κάλιοντζου ευχήθηκε επίσης το σχέδιο νερού να υπηρετήσει την ειρήνη. Ευχήθηκε το σχέδιο μεταφοράς νερού να διασφαλίσει σταθερότητα, ειρήνη και να ωφελήσει αμοιβαία την Τουρκία και τα κατεχόμενα.  Ανέφερε ότι και για την ε/κ πλευρά είναι ζωτικής αξίας το σχέδιο.

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχει διανυθεί σημαντική απόσταση στην αναζήτηση δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με θετικό τρόπο. Το σχέδιο νερού θα είναι ζωτικής αξίας και για την ε/κ πλευρά με την ίδρυση της Ομόσπονδης Δημοκρατίας. 

Με τις ανησυχίες είτε της Τουρκίας είτε των Τ/κ στο θέμα της μεταφοράς και της διαχείρισης του νερού η υπογραφή της τελικά έστω και εάν χάθηκε χρόνος έγινε σήμερα", ανέφερε. Εξέφρασε ικανοποίηση για τον διάλογο που εγκαθιδρύθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με αυτή την ευκαιρία.

Ο Ομέρ Κάλιοντζου έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ με τρεις "υπουργούς"  οι οποίοι παραβρέθηκαν σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας. Πρόκειται για την "υπεξ" Εμινέ Τσολάκ, τον "υπουργό" Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κουτλού Εβρέν και τον "υπουργό" γεωργίας και φυσικών πόρων Ερκούτ Σαχαλί.

Από πλευράς Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκε ο υπεύθυνος Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Τουγρούλ Τουρκές και ο Υπουργός Δασών και υποθέσεων υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος της συμφωνίας η διασφάλιση της διαχείρισης του νερού που μεταφέρθηκε με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο καθώς και η διασφάλιση ενός νομικού πλαισίου το οποίο να ανταποκρίνεται στα διεθνή επίπεδα και να σέβεται το περιβάλλον.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης