ΥΓΕΙΑ: Χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων

Επιβάλλεται να γίνουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας ιδιαίτερα σε ένα σύστημα το οποίο παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου υπογραμμίζοντας πως μετά την αντιμετώπιση της οικονομικής αστάθειας, οι δύο κύριες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η Υγεία και η Παιδεία.
 
Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην παροχή Υγείας και η προοπτική ενός βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας» που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε πως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε βάθος, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την διοικητική και οικονομική αυτονόμηση τους.

 

 

Η Κύπρος, είπε, δεν μπορεί να είναι καλύτερη αν δεν είναι σε θέση να προσφέρει στους πολίτες της ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και πρόσθεσε πως σήμερα υπάρχει το προνόμιο με την παρούσα κυβέρνηση η οποία προβαίνει, όπως εἰπε, σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.
 

 
Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα πρέπει να συμπληρώνει τα κενά του δημόσιου τομέα και ο δημόσιος να εκμεταλλεύεται την εμπειρία του ιδιωτικού, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας. Ο Γιώργος Παμπορίδης επισήμανε πως στόχος θα πρέπει να είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε κάθε δικαιούχο χωρίς καθυστέρηση, ενώ για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είπε, θα πρέπει να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων. «Εκεί όπου οι επενδύσεις είναι δυσβάσταχτες για τον ιδιωτικό τομέα τότε θα πρέπει να προστρέχει ο δημόσιος τομέας να επενδύσει, χωρίς να αποκλείεται η πρόσβαση στις εν λόγω υποδομές του ιδιωτικού τομέα».
 
 
Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως δεν αρκεί μόνο η ψήφιση της νομοθεσίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και ριζικές τομές, μετατρέποντας τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν με ιδιωτικούς όρους. Επανάλαβε για ακόμα μια φορά πως αν δεν αυτονομηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν στο ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα.
Αισιοδοξία για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, από τη στιγμή που, όπως είπε, όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν ποια είναι τα προβλήματα για υλοποίηση του γενικού σχεδίου υγείας, προσθέτονας ως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγηθούμε.
 
Εφαρμογή του ΓΕΣΥ με παράλληλη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, επισημαίνοντας πως οι θέσεις των πλευρών έχουν κωδικοποιηθεί και μπορούν να επικαιροποιήσουν το υφιστάμενο νομοσχέδιο.
 
Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου, ανέφερε πως ο πολίτης δεν μπορούσε να περιμένει την πολιτεία να εφαρμόσει ένα γενικό σχέδιο υγείας, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν πέραν των 200 χιλιάδων πολιτών οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα. Κάλεσε το κράτος να συμπεριλάβει και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας κατά τους σχεδιασμούς για το ΓΕΣΥ.
 
Εξαντλήθηκε η υπομονή των πολιτών οι οποίοι στοιβάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια για να βρει την υγεία του. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλουμάς ο οποίος επισήμανε πως σήμερα πάσχουν όλοι οι πυλώνες τις υγείας. Πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική υγεία θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί προ πολλού καθώς είναι αδιανόητο σήμερα να χάνονται φάκελοι ασθενών.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»