Αβέρωφ για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Η ΚΔ εξήλθε κυρίαρχη και αξιοπρεπής

  Τα εύσημα στον ΠτΔ "για τη σκληρή μάχη  που έδωσε", στις Βρυξέλλες, και το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το Προσφυγικό, όπως επίσης και για το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία "εξήλθε της όλης διαδικασίας κυρίαρχη και αξιοπρεπής", απένειμε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την ίδια ώρα επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, κάνοντας λόγο για «μαγκιές» αλλά και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις χτεσινές του δηλώσεις σε ό,τι αφορά την απεργία των νοσηλευτών.

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο εφ΄όλης της ύλης διάσκεψης Τύπου, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, και σχολιάζοντας τα όσα αφορούν τη χτεσινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σκληρή μάχη που έδωσε, και για το ότι παρά τις αναλύσεις του περί αντιθέτου, έπεισε τους εταίρους, και ομοφώνως οι 28 ηγέτες στήριξαν τη ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια που είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές και κυπρογενείς της υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε παράλληλα πως από τη χτεσινή απόφαση πρέπει να εξαχθούν και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα,  τα οποία έχουν να κάνουν με το ότι «ο ΠτΔ πέτυχε πέραν από το κύρος του και τις σχέσεις του στο χώρο της Ευρώπης και για δύο άλλους ουσιαστικούς λόγους».

Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, είναι αυτός όπως τον έχει αποτυπώσει με δημόσια δήλωση του ο ίδιος ο ΠτΔ ( ότι δηλαδή «η επίτευξη των στόχων μας ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας μετά την επιτυχή έξοδο μας από το Μνημόνιο»).

Δηλαδή, εξήγησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «ήταν ένας Πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας αξιόπιστης που μπήκε σε μια μεγάλη δοκιμασία το Μάρτη του 2013 με ένα σκληρό μνημόνιο, και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μέσα σε τρία χρόνια υλοποίησης των υποχρεώσεων της η Κύπρος επανέκτησε την εθνική της κυριαρχία και αξιοπιστία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε στο πλαίσιο αυτό «πόσο δυνατή θέση θα είχε ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος που η χώρα του θα ήταν στον αναπνευστήρα περιμένοντας την επόμενη δόση».

Ο δεύτερος λόγος, συνέχισε, έχει να κάνει με το ότι ο ΠτΔ αντιπροσώπευε μια χώρα αξιόπιστη, «όχι μόνο στις οικονομικές της επιδόσεις και στην επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και μια χώρα που θέλει να συνεχίσει την πορεία σταθεροποίησης, μια χώρα που επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, είναι ένας Πρόεδρος που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επανενώσει την μοιρασμένη Κύπρο».

«Άρα ο αξιόπιστος αυτός Πρόεδρος, ως ΠτΔ αλλά και εκπροσωπώντας μια αξιόπιστη χώρα, τόσο στα θέματα οικονομίας, όσο και στο Κυπριακό, πέτυχε να έχει τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη όλων των Ευρωπαίων ηγετών», είπε, και πρόσθεσε πως «κάποιος πρέπει να αξιολογήσει τη βαρύτητα της επιτυχίας του Προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή έχει επιτευχθεί σε ένα θέμα που καίει ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη έχει ένα δυναμίτη στα θεμέλια της. Αυτή η ανθρωπιστική κρίση θέτει εν αμφιβόλω την ενότητα της ΕΕ. Και σε αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί την Ευρώπη, όχι μόνο βρήκε κατανόηση, αλλά και πλήρη στήριξη των θέσεων του», είπε, και συνεχάρη εκ νέου τον ΠτΔ, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να τον στηρίζει στην προσπάθεια για συνέχιση της σταθερής προοπτικής της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις στο εσωτερικό για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ, που είχε μπλοκαριστεί από τη Γαλλία, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο θα πρέπει να δέχεται κριτική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γιατί ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν διατήρησε «το σταύρωμα του κεφαλαίου αυτού».

«Αυτό το κεφάλαιο δεν θεωρήθηκε από τη δική μας πλευρά επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ήταν σημαντικό και είχε οποιαδήποτε σύνδεση με το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι` αυτό εξάλλου και δεν ήταν στα κεφάλαια που μπλοκαρίστηκαν από την ΚΔ», συμπλήρωσε.

Ωράρια καταστημάτων
-------
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων μετά και τη χτεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σε αυτό τον τόπο οι μαγκιές αρκετές φορές πληρώνονται».

«Οι μαγκιές των ΟΧΙ του πρώτου κουρέματος, οι μαγκιές της πλειοψηφίας για το Συνεργατισμό εκείνη την εφιαλτική νύχτα, οι μαγκιές της πλειοψηφίας να ρυθμίσουν τα πάντα, να αποφασίζει η Βουλή πόσα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι ένα μαγαζί, σε ποιά περιοχή πρέπει να είναι και ποιές ώρες πρέπει να λειτουργεί. Αυτά τα ξεκαθάρισε το Επαρχιακό Δικαστήριο, θα τα ξεκαθαρίσει και το Ανώτατο,» είπε.

Υπενθύμισε ότι στις 10 Δεκεμβρίου όταν η Βουλή ψήφιζε το σχετικό νόμο, ο ίδιος είχε πει ότι «πάνε να ρυθμίσουν με αυτό το μάγκικο τρόπο τα ωράρια και στο τέλος θα έχουμε 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα ανοιχτά τα καταστήματα», υποδεικνύοντας ότι σήμερα «αυτό είναι το αποτέλεσμα».

«Και τι θα ζήσουμε; Αυτοί οι μάγκες που κατάργησαν το δικαίωμα της Υπουργού να βγάζει διατάγματα εγώ προβλέπω ότι θα έρθουν να υποβάλουν πρόταση νόμου κατεπειγόντως στη Βουλή για επαναφέρουν το δικαίωμα της Υπουργού για διατάγματα. Αυτό που κατάργησαν με τη μαγκιά τους θα έρθουν τώρα να θέλουν κατεπειγόντως να το επαναφέρουν», ανέφερε.

«Και μετά μιλούμε για σοβαρότητα, υπευθυνότητα και για τη χαμένη αξιοπιστία του συστήματος» πρόσθεσε.

Τομέας Υγείας
----------
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον τομέα της υγείας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας ωστόσο, όπως πρόσθεσε, την ίδια ώρα πιο σεβαστό απ` όλα είναι το δικαίωμα του ασθενή να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Aν μέρος των νοσηλευτών θεωρεί ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα, τότε οι ασθενείς τι τους έφταιξαν;».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολίασε και χτεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα των νοσηλευτών, και κάλεσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να απαντήσει γιατί όταν το 2010 κυβερνούσε το ΑΚΕΛ, "τον καιρό που έλεγαν ότι η Κύπρος θα είναι αλώβητη από την οικονομική κρίση δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα των νοσηλευτών, γιατί τα απέρριψαν και γιατί όταν συζητήθηκε το 2010 στη ΜΕΠ το αίτημα τους για αναβάθμιση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών εισέπραξαν ένα όχι».

«Αν πολύ σωστά η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ το 2010 απέρριψε το αίτημα, θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι το 2016 με τα όσα έχουν συμβεί στην κυπριακή οικονομία και κυπριακή κοινωνία, είναι κατάλληλες οι οικονομικές συνθήκες να τίθεται στο τραπέζι για ικανοποίηση;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως είναι εύκολο να λέμε σε όλους ναι όταν έχουν αιτήματα, και εύκολο να λέμε σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση όχι,  σημειώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα τραβήξουμε τον τόπο μπροστά».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»