Πρόταση ΕΔΕΚ για ΓεΣΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η ΕΔΕΚ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ολοκληρωμένη πρόταση για το ΓεΣΥ την οποία κατέθεσε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πρόσφατα. Ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος σε διάσκεψη Τύπου υπενθύμισε ότι είχε αποστείλει για το θέμα δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε εντός Φεβρουαρίου και είχε καλέσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να καταθέσει τις εισηγήσεις του κόμματος.

Ο κ. Σιζόπουλος πρότεινε την άμεση κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση του επικαιροποιημένου τροποποιητικού νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Επανέλαβε ακόμη την εισήγησή του για σύγκληση σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία των αρχηγών των κομμάτων, για συζήτηση του θέματος και λήψη πολιτικών αποφάσεων, λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ με επιχειρήματα, στοιχεία, αριθμούς και δεδομένα είναι έτοιμη να στηρίξει το βιώσιμο και το υλοποιήσιμο της πρότασής της.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η συνεχιζόμενη απεργία των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια στην ουσία έχει φέρει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας, και τις μεγάλες επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ασθενών.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είπε, από την πλευρά της ΕΔΕΚ προσπαθούμε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή του ΓεΣΥ γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα του τομέα υγείας, δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση.

“Την περασμένη βδομάδα κοινοποίησα με νέα επιστολή στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις γενικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΔΕΚ θεωρεί ως υλοποιήσιμη την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης φορολογίας, όπως προνοούσε η πρόταση της Κυβέρνησης με το μίνι ΓεΣΥ”, ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου ως συνόλου καθίσταται δύσκολη, και προτείνει τη σταδιακή εφαρμογή στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα αποφασιστεί με άμεση έναρξη εφαρμογής για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τις εξετάσεις, τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι δυνατή η εφαρμογή για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, και αποτελεί τη βάση για την παραπέρα πορεία του ΓεΣΥ. “Η εφαρμογή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα επιφέρει άμεσα οφέλη στον τομέα της υγείας, αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων και των πρώτων βοηθειών με κατ` επέκταση μεταφορά των ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα, άρα γρήγορη και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ασθενών”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα βοηθήσει στην καλύτερη και γρηγορότερη ανασυγκρότηση, ώστε σε εύθετο χρονικό διάστημα και όχι πολύ αργά να οδηγηθούν στην πλήρη αυτονόμηση.

Η ΕΔΕΚ εισηγείται ακόμη την ταυτόχρονη αναβάθμιση των αγροτικών κέντρων υγείας και την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής μέσα από την έγκαιρη εξέταση των περιστατικών, που θα βοηθήσει στην αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης υγείας των ασθενών, λόγω καθυστέρησης, η οποία στη συνέχεια θα απαιτήσει μεγαλύτερο κόστος αποθεραπείας, και άρα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων .

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι την ευθύνη εποπτείας και εφαρμογής θα έχει ο ΟΑΥ και ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από το δημόσιο, στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας.

Είπε ακόμη ότι μαζί με την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα εισαχθούν και τα φάρμακα, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει και αποκέντρωση διαχείρισης των φαρμάκων, να στηριχθεί η παρουσία στην αγορά μεγάλης ποσότητας και ποικιλίας φαρμάκων, ώστε ασθενείς και γιατροί να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

“Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η ρύθμιση που επιχειρήθηκε παλαιότερα από το Υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες να έχουν την ευθύνη για την παραλαβή και τη διάθεση των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, είναι μια πρόταση άκρως επικίνδυνη, που θα προάγει τη διαπλοκή, τη διασπάθιση χρήματος και θα οδηγεί στην απουσία μεγάλου αριθμού φτηνών και ουσιαστικών φαρμάκων από την αγορά”, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.


Δειτε Επισης

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Καταβολή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα, επιδιώκει η Βουλή
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών