Κάθετη η κυβέρνηση: Όχι σε μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών

Με την απεργία των νοσηλευτών να συνεχίζεται για 5η ημέρα, η Κυβέρνηση φαίνεται ανυποχώρητη στα αιτήματα των απεργών, οι οποίοι ζητούν αναγνώριση της πανεπιστημιακής τους μόρφωσης.

Τα προβλήματα που προκύπτουν στα δημοσία νοσηλευτήρια από την επ` αόριστο απεργία των νοσηλευτών καθημερινά διογκώνονται, με την Κυβέρνηση να εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, αφού σημειώθηκαν περιστατικά παρεμπόδισης της εργασίας σε προσωπικό ασφαλείας από απεργούς.

Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου απεργοί απαγόρευσαν σε νοσηλευτές, που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας, να συνοδεύσουν ασθενείς στο ασθενοφόρο προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Υπουργείο Υγείας έχει αναγκαστεί να επιτάξει ιδιωτικά ασθενοφόρα, με πολλαπλάσιο κόστος και δεν αποκλείεται τα εν λόγω περιστατικά να καταγγελθούν, ώστε να διερευνηθούν και να παραπεμφθούν στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για περαιτέρω χειρισμό.

Στο μεταξύ, σε περίπτωση που η απεργία συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν - αν και είναι απομακρυσμένο - το ενδεχόμενο επίταξης προσωπικού.

Μισθολογική αναβάθμιση νοσηλευτών

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Κυβέρνηση είναι κάθετη και δεν συζητά σε καμιά περίπτωση τη μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών στην κλίμακα Α8, αφού όπως λένε, αν το συγκεκριμένο αίτημα ικανοποιηθεί, θα αποτελέσει την “ταφόπλακα” του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης.

Επιπλέον, εξηγούν ότι στην περίπτωση που ικανοποιηθεί ένα τέτοιο αίτημα, η ετήσια δαπάνη στο κρατικό μισθολόγιο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κατά 33 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 5 με 6 εκατομμύρια δαπάνη για τις συντάξεις τους, πόσο το οποίο όπως φαίνεται η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει, τη στιγμή μάλιστα που συγκεκριμένες ομάδες ασθενών είναι στην αναμονή για τα φάρμακά τους.

Επίσης, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούν πως θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για παρόμοια αιτήματα από άλλες ομάδες εργαζομένων και τονίζουν ότι ουδέποτε οι μισθοί καθορίζονται βάσει πτυχίων σε καμιά χώρα, αντίθετα καθορίζονται με βάση τη φύση εργασίας, βάσει του τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και βάσει της δουλειάς που παράγει κάποιος.

Διάλογος ΠΑΣΥΝΟ με Υπουργό Υγείας

Επιπροσθέτως, απορρίπτουν τις δηλώσεις στελεχών της ΠΑΣΥΝΟ ότι ο Υπουργός Υγείας δεν τους έχει καλέσει ακόμα σε διάλογο και τονίζουν ότι από τη μέρα έναρξης της απεργίας νοσηλευτές και Υπουργός Υγείας συναντώνται καθημερινά, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων εκτόνωσης της κρίσης.

Σήμερα οι έκτακτοι νοσηλευτές αποτελούν το 1/3 των νοσηλευτών συνολικά. Δηλαδή, από το σύνολο των 3.306 νοσηλευτών περίπου, οι 966 είναι έκτακτοι, με την πιο χαμηλή αμοιβή να ξεπερνά τα 1.376 ευρώ μηνιαίως.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιμένει στη θέση ότι οι μισθοί των νοσηλευτών έχουν προστατευτεί από την ίδια και διαβεβαιώνει ότι οι μόνες αποκοπές που έγιναν στον τομέα της υγείας ήταν αυτές που συμφωνήθηκαν για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων το 2012 από την προηγούμενη κυβέρνηση με μια κλιμακωτή αποκοπή.

Σημερινοί μισθοί νοσηλευτών

Η κλίμακα εισδοχής των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η Α5 με Α7, κλίμα η οποία διαθέτει δώδεκα σκαλιά ανέλιξης. Η μέση ακαθάριστη δαπάνη, δηλαδή όταν φτάσεις στο μέσω της συγκεκριμένης κλίμακας, είναι περίπου 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα 377 νοσηλευτές βρίσκονται στην κλίμακα Α9 και αμείβονται με ακαθάριστο μισθό 3.146 ευρώ, ενώ 128 βρίσκονται στην Α10 με μισθό 3.404 ευρώ.

Στην Α11 είναι 30 νοσηλευτές, με μισθό πέραν των 4 χιλιάδων ευρώ, στη Α12 είναι 13 νοσηλευτές με μισθό πέραν των 4.500 ευρώ, ενώ στην Α15 βρίσκεται ένας νοσηλευτής, ο οποίος είναι προϊστάμενος και παίρνει 6 χιλιάδες ευρώ.

Μεταφράζοντας το αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ σε πραγματικά νούμερα, εάν η Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα τους, η μέση ακαθάριστη δαπάνη (δηλαδή, όταν φτάσεις στο μέσο της συγκεκριμένης κλίμακας), θα είναι περίπου 3.300 ευρώ.

Μειώσεις και εξοικονομήσεις στον τομέα της υγείας

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι εξοικονομήσεις από τις παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό το 2014 ανέρχονται στα €29 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2010, ενώ διαβεβαιώνεται πως δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των παραπομπών, ωστόσο, μειώθηκαν πέραν του μισού οι δαπάνες, λόγω καλύτερης διαχείρισης και των καλύτερων συμφωνιών που έκανε το Υπουργείο Υγείας το 2014 και το 2015 με ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Εξάλλου, σε σχέση με το 2012 οι αριθμοί των γιατρών και των νοσηλευτών δεν είναι μειωμένοι, αντίθετα οι ιατρικές υπηρεσίες ήταν οι μόνες που έτυχαν εξαίρεσης, από το γενικό πάγωμα των προσλήψεων.

Ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί η δημόσια υπηρεσία να μειώθηκε κατά 4.500 άτομα, ωστόσο, ο τομέας της υγείας παρέμεινε στους ίδιους αριθμούς.

Για την αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνεται πως είναι μειωμένη κατά 25% στις πρώτες βοήθειες το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ στη γενική προσέλευση υπάρχει μία μείωση της τάξης των 52 χιλιάδων σε σχέση με το 2012.

Συγκεκριμένα, το 2012 η γενική προσέλευση ασθενών ανερχόταν στο 1.375.000, ενώ το 2015 μειώθηκε στο 1.323.000, δηλαδή 52.000 άτομα μείωση.

ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Καταβολή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα, επιδιώκει η Βουλή
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών