Εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας- Διασφαλισμένη η Κυπριακή Δημοκρατία

Τη συμφωνία μεταξύ των 28 αρχηγών κρατών μελών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το θέμα του προσφυγικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
 
Τσίπρας: Τα τρία φίλτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Άμεσα τις επόμενες μέρες θα έρθουν περίπου 2.300 άτομα, 400 εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα ασφαλείας. Η απόφαση που πήραμε έχει μία κεντρική λογική, χτυπάμε το δίκτυο παράνομης διακίνησης, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Θετικό βήμα ο αριθμός των 72.000 προσφύγων. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, ότι έχουμε αποτέλεσμα και μείωση των ροών μέσω "φίλτρων". Το πρώτο φίλτρο, και αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας, είναι  η αντιμετώπιση των διακινητών στις τουρκικές αρχές. Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και εκεί η Τουρκία δεσμεύεται ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι αποτελεσματική. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίσαμε σήμερα. Δίνεται ένα αντικίνητρο στους μετανάστες και πρόσφυγες, να έρθουν στα ελληνικά νησιά, αλλά το αντικίνητρο είναι σαφές, δεν θα έχουν προτεραιότητα στις διαδικασίες μετεγκατάστασης και θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Το μήνυμα είναι η ενεργοποίηση των τριών αυτών φίλτρων, ώστε να έχουμε μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά. Προϋπόθεση, η άμεση έναρξη εφαρμογής

Τσίπρας για Ειδομένη: Η κρίση δημιουργήθηκε λόγω μονομερών ενεργειών χωρών
Η κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών, πέρα από τα πλαίσια της διεθνόυς νομιμότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, για αλλη μία φορά, απευθύνει έκκληση προς τους ανθρωπους που παραμένουν εγκλωβσιμένοι και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν με ασφάλεια, σε χώρους που είναι ασφαλείς και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει, για να καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που βρίσκεται στη χώρα μας και χρήση προστασίας, ζεστασιάς, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τη σταθερή στήριξή του στις συζητήσεις​
 

 

 
 
 
 
Αλέξης Τσίπρας:Αθόρυβα καταφέραμε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς
 
Η ανθρωπιστική κρίση έπληξε την Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και όχι εξαιτίας πράξεών της όπως έγινε από άλλες χώρες. Τις διπλωματικές κινήσεις που μπορούσαμε να επιτύχουμε τις έχουμε επιτύχει. Πρέπει να δουλέψουμε για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία.
Απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από τους πρόχειρους και ακατάλληλους καταυλισμούς, η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους και να μεταφερθούν σε ασφαλή κέντρα που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που έχει ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κρατικό μηχανισμό, τον στρατό, την αστυνομία, τους εθελοντές, τους πολίτες. Ανοίγουν κεφάλαια, ανοίγει η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ, αλλά όχι τα κεφάλαια που είχαμε "κλειδώσει". Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ολάντ που δέχτηκε να δώσει την έγκρισή του στο άνοιγμα των κεφαλαίων που είχε παγώσει ο προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, αντί για τα κεφάλαια που ζητούσε η Τουρκία. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής, σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 800 επιστροφές και αυτό είναι ρεκόρ. Αυτό που συμφωνήσαμε στη Σμύρνη, σήμερα επικυρώνονται σε ενα γενικότερο πλαίσιο. Αποδεικνύεται, ότι όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών, απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη οτι η επίλυση της συμφωνίας θα είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας. Σαφής αναφορά στην απόφαση, ότι ο μηχανισμός διαδικασίας των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι εναρμονισμένος με τη διεθνή νομιμότητα και θα εξετάζονται εξατομικευμένα.
Δεν περιχαρακωθήκαμε στο καβούκι μας, αλλά πήγαμε στη Σμύρνη. Οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μία παρακινδυνευμένη κίνηση αλλά τολμήσαμε και πετύχαμε αυτό που πήραμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση. Η Ελλάδα πέτυχε σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη συνεργαστήκαμε στενά για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Καταφέραμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος μεταξύ των οποίων και το 31 που έχουμε παγώσει εμείς, αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι.
Όλοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας και προχωρούσαν σε μονομερείς κινήσεις. Η συμφωνία είναι θετική εξέλιξη. Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε για κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δεν αφορά μόνο μία χώρα. Είναι μία διεθνής κρίση. Προφανώς αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της και έπρεπε να αντιμετωπιστεί στην κατεύθυνση μίας ευρωπαϊκής λύσης.
 
 
 
Νταβούτογλου: Ιστορική η σημερινή μέρα, γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. - Δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων.
 
 
Μέρκελ: Θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ
Θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων. Όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Σήμερα, με αυτά που συμφωνήσαμε, πιστεύουμε ότι πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών. Δεν πρέπει όμως ότι θα έχουμε ουτοπίες, να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε.
 
Τι μεταδίδουν τα Τουρκικά ΜΜΕ
Μετά τις 30 Ιουνίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 33 των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο τουρκικό πρακτορείο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ότι αποδέχτηκε το τελευταίο προσχέδιο για τους πρόσφυγες.
Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Φιλανδίας μέσω twitter.
Στο μεταξύ το ΝΤV μετέδωσε ότι υπήρξε ένας πρώτος συμβιβασμός στη Σύνοδο της ΕΕ - Τουρκίας επισημαίνοντας ότι υπήρξε συμφωνία στα εξής ζητήματα:
Πρώτον, τον Ιούνιο θα ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για κεφάλαιο 33.
Δεύτερον, θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση εντός της εβδομάδας για τα έργα της Τουρκίας.
Τρίτο, η Τουρκία θα ξεκινήσει να δέχεται πρόσφυγες τις επόμενες 2-3 μέρες.
Τέταρτο, θα ολοκληρώσουν έως το τέλος Ιουνίου τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων.
 
Φάιμαν για βίζα: Δεν μπορούμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας
"Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους. Οταν εκπληρωθούν, θα μπορέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας, σχετικά με αυτά που έχουμε θέσει. Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Τουρκία. Θα πρέπει κάθε είσοδος να είναι νόμιμη. Μιλώ πάντα για την νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη και την αποτροπή κάθε είδους εγκληματικότητας. Έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να έρθει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορέι να ζητήσει άσυλο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Όταν οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από όσους μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη, θα πρεπει να λάβουμε μέτρα. Πρέπει να αποκλείσουμε κάθε παράνομη οδό εισόδου στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος, δεν περιμένουμε να έρθουν στην Αυστρία τόσοι πολλοί, όσιο βρίσκονται στη Γερμανία."

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διασφαλισμένη και η συμφωνία πολύ καλή, σύμφωνα με αρμόδια πηγή.
 
Τούρκος αξιωματούχος:  ΕΕ- Τουρκία βάζουν «τις τελευταίες πινελιές»
 
Μετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι «28» της Ε.Ε. και η τουρκική κυβέρνηση βάζουν «τις τελευταίες πινελιές» στη συμφωνία τους για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες. «Η Σύνοδος Κορυφής των "28" ολοκληρώθηκε. Έχει υιοθετηθεί ήδη το κείμενο συμπερασμάτων. Αυτή τη στιγμή οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να καταλήξουν σε κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας», αναφέρει μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Τη συμφωνία μεταξύ των «28» στο τελικό κείμενο συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας είχε κάνει γνωστή μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα. 
 
Πολύ θετικό το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Κύπρο
 
Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τους κανόνες για την κατάργηση των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών μελών και αν δεν το κάνει τότε η κατάργηση των θεωρήσεων πρακτικά "θα πάψει να ισχύει", το μόνο κεφάλαιο που θα ανοίξει θα είναι το 33 (προϋπολογισμός - το οποίο δεν μπλοκάρεται από κανέναν) και τα συμπεράσματα παραπέμπουν με ισχυρή λεκτική διατύπωση στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Τα παραπάνω δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, διπλωματική πηγή των Βρυξελλών.

"Ο κ. Τουσκ παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου ως θέσεις της ΕΕ", δήλωσε η ίδια πηγή. "Η Τουρκία πίεζε μέχρι τέλους για τα κεφάλαια, αλλά η Κύπρος αντέδρασε έντονα", σημειώνει. Στο κείμενο των συμπερασμάτων που τώρα συζητείται για έγκριση η φράση "χωρίς να προκαταλαμβάνει την έγκριση των κρατών μελών", ώστε η προετοιμασία που θα κάνει η Κομισιόν να μην δεσμεύει τα κράτη μέλη.

"Το θέμα των κεφαλαίων απεδείχθη το πιο δύσκολο θέμα", συμπλήρωσε ανώτερη κοινοτική πηγή του Συμβουλίου. "Θα προετοιμαστεί το άνοιγμα κεφαλαίων , θα ανοίξει το κεφάλαιο 33 που δεν μπλοκάρεται από κανένα, εν αρμονία με το διαπραγματευτικό πλαίσιο", κατέληξε η κοινοτική πηγή.
 
Μερικά σημεία της συμφωνίας
 

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»