Αυξημένες καταγγελίες για νέο είδος ιού μέσω email

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, έγινε ξανά δέκτης καταγγελιών από πολίτες, οι οποίες αφορούν νέο είδος ιού, το οποίο μεταδίδεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένες, το νέο είδος Ιού, τύπου TELSA CRYPT (ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι RSA-4096 bytes) έχει την ιδιότητα να μολύνει τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και Εξυπηρετητές (Server) εταιρειών, γραφείων ή άλλων χρηστών και να κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία. 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που έχει γίνει, ο συγκεκριμένος ιός, αποστέλλεται δια μέσου ηλεκτρονικού μηνύματος με τίτλο Invoice μαζί με επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip). Υπάρχει η πιθανότητα ο αποστολέας να είναι από τις επαφές του χρήστη. Εάν ο χρήστης ανοίξει το συγκεκριμένο συνημμένο αρχείο (attachment), τότε κλειδώνουν όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypted) και αμέσως εμφανίζεται ένα μήνυμα, στο οποίο καταγράφεται ο τρόπος που μπορεί κάποιος να επαναφέρει τα αρχεία του.

Να σημειωθεί ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό. Ο συγκεκριμένος ιός είναι γνωστός στις Αστυνομικές Αρχές και ήδη το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου έχει αποστείλει ηλεκτρονικά δεδομένα στην Europol για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση του Ιού.
 
Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό να είναι προσεκτικό με το χειρισμό του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και να μην ανοίγει άγνωστα ηλεκτρονικά μηνύματα (email). Επίσης, συμβουλεύονται όλοι οι χρήστες και οι εταιρείες να διαθέτουν οπωσδήποτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) για την επαναφορά των αρχείων τους σε ξεχωριστή μονάδα αποθήκευσης και να προβαίνουν σε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας των λειτουργικών συστημάτων (updates) και τις τελευταίες ενημερώσεις των λογισμικών κατά των Ιών (antivirus updates). 

Δειτε Επισης

Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Προανήγγειλε διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ο Πρόεδρος-«Τρίτη δέσμη μέτρων για δημογραφικό αρχές του 2026»
Ένα μήνα μετά κλείνει το θλιβερό κεφάλαιο του συγκροτήματος στην Ορόκλινη-Αποχωρούν οι τελευταίοι διαμένοντες
Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε Δικαστήριο-Ανακριτής μετέφερε κρατούμενο στην αίθουσα ελλείψει αστυνομικού
A Μιχαηλίδου: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της αθλητικής παιδείας και τη δημιουργία αθλητικής κουλτούρας
Πατέρας μαχαίρωσε και σκότωσε τον 45χρονο γιο του στη Νέα Σμύρνη
Ζήτησε να μην προστεθούν αυξήσεις στο ρεύμα ο Χριστοδουλίδης-Ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Προκαταρτική ημερομηνία εντός Μαΐου για συνάντηση συμφώνησαν Πρόεδρος και Ολγκίν
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026, γίνεται τεράστια προσπάθεια
Η έρευνα για τους τρεις θανάτους, το επεισόδιο στο νοσοκομείο και η μυστήρια ενεργοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου