Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Στοίχημα η εφαρμογή
21:08 - 18 Μαρτίου 2016
Έπειτα από δύο μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών όσο και ανάμεσα στην Άγκυρα και τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε το απόγευμα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό.
Θετικά αποτιμά και η Κυπριακή κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για το προσφυγικό ζήτημα όσο και για τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το μεγάλο στοίχημα των κρατών μελών αλλά και της Τουρκίας, έχει να κάνει τώρα με το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας. «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε το ταχύτερο δυνατό να είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία, που είναι όμως η μόνη διέξοδος για να βγούμε από την κρίση», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο η συμφωνία, ουσιαστικά αφήνει στη... διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών την υποδοχή προσφύγων στο έδαφος τους.
Κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας
Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. «Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή 20 Μαρτίου, παρόλο που η Αθήνα είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας. Από την Κυριακή δηλαδή όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στη γειτονική χώρα. Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000. Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».
Θετικά και για την Κύπρο
Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τους κανόνες για την κατάργηση των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών μελών και αν δεν το κάνει τότε η κατάργηση των θεωρήσεων πρακτικά "θα πάψει να ισχύει", το μόνο κεφάλαιο που θα ανοίξει θα είναι το 33 (προϋπολογισμός - το οποίο δεν μπλοκάρεται από κανέναν) και τα συμπεράσματα παραπέμπουν με ισχυρή λεκτική διατύπωση στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Η Τουρκία πίεζε μέχρι τέλους για τα κεφάλαια, αλλά η Κύπρος αντέδρασε έντονα. Το θέμα των κεφαλαίων απεδείχθη το πιο δύσκολο θέμα. Θα προετοιμαστεί το άνοιγμα κεφαλαίων , θα ανοίξει το κεφάλαιο 33 που δεν μπλοκάρεται από κανένα, εν αρμονία με το διαπραγματευτικό πλαίσιο.