Οι δυο εταιρείες-κολοσσοί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πόλης

Η κάθοδος των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και  ο τρόπος που αναμένεται να το διαχειριστούν οι δυο εταιρείες-κολοσσοί που θα το αναλάβουν, αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού και κατ' επέκταση της ίδιας της πόλης, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη.
 
Ο κ. Δημητριάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών και την Αρχή Λιμένων, όπου επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Λεμεσού να φιλοξενήσει τις εταιρείες TOTAL, ENI και NOBLE, με την κοινά διατυπωμένη θέση πως μπορεί να συμβαδίσει αρμονικά η ανάπτυξη της πόλης και του λιμανιού.
 
"Εμείς ευελπιστούμε ότι και με τον νέο τρόπο διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο γενικότερος ναυτιλιακός τομέας", είπε σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως "ναι, ο σχεδιασμός είναι για να έρθουν εδώ οι εταιρείες να κάνουν τις έρευνες τους και είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί τους".
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από τη στιγμή που μόλις το 25% του χώρου του λιμανιού της Λεμεσού χρησιμοποιείται σήμερα, υπάρχει αρκετός διαθέσιμος  για την εγκατάσταση των εταιρειών, με πρώτη να αναμένεται την TOTAL, η οποία θα προχωρήσει σε γεώτρηση περί τα τέλη του χρόνου. "Γίνεται ένας συνεχής σχεδιασμός που συζητούμε και με τις ίδιες τις εταιρείες για να δούμε τί ανάγκες έχουν", δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι, εκτός από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρειάζονται οι εταιρείες υδρογονανθράκων, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν περιφερειακές υπηρεσίες και έχουν ενδιαφερθεί και για το λιμάνι Λεμεσού.
 
Πρέπει, συνέχισε, να προσελκύσουμε αυτές τις εταιρείες γιατί μιλάμε για εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν και εξέφρασε την άποψη πως "ζούμε σε εποχές οι οποίες μας γεμίζουμε με αισιοδοξία". Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει το δημοτικό συμβούλιο.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι με τη δραστηριοποίηση των νέων διαχειριστών του λιμανιού, "το λιμάνι Λεμεσού θα γίνει ένας πυλώνας περαιτέρω ανάπτυξης για τον τόπο μας αλλά και για την ίδια την πόλη, με νέες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας". Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το λιμάνι της Λεμεσού ως το κύριο εμπορικό λιμάνι του τόπου.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε την ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για εξυπηρέτηση των εταιρειών υδρογονανθράκων από το λιμάνι της πόλης, δεδομένου ότι "θα ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και θα έχουμε τη διαβεβαίωση ότι όλα αυτά τα πράγματα έχουν μελετηθεί και καλύπτονται από τα μέτρα που οφείλουν οι εταιρείες και η Αρχή Λιμένων να λάβουν". "Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί  να συνυπάρχει το λιμάνι μαζί με τις υφιστάμενες οικιστικές χρήσεις της περιοχής από τη στιγμή που δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τους σχεδιασμούς που γίνονται στη δυτική Λεμεσό και με τους οποίους ελπίζουμε ότι θα προσελκύσουμε νέους επενδυτές, νέες χρήσεις και να αξιοποιήσουμε εκείνη την περιοχή, η οποία έχει τα δικά της εξαιρετικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα", συμπλήρωσε.
 
Ο Ανδρέας Χρίστου υπέδειξε ακόμη πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού και της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας μετά από μια λύση του Κυπριακού, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός Μεταφορών. Στο πλαίσιο της σύσκεψης τέθηκαν από το Δήμο διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης, ως επίσης και θέματα που αφορούν πολεοδομικά - οδικά.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου