Μετά τον Γιούνκερ ο Πρόεδρος βλέπει Σούλτς

Την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "με την Κύπρο και όχι απέναντι στη Κύπρο", σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, συζήτησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, στα γραφεία του δεύτερου, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φράση αυτή χαρακτηρίζεται αποτελεί το κλειδί όλων των διεργασιών τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου χθες, ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της `Αγκυρας, και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια.

Νωρίτερα η Κομισιόν, έλαβε απόφαση, στο κολέγιο των επιτρόπων, να μην πραγματοποιήσει "εκπτώσεις" σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, όχι μόνο για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και για το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμμερμανς, εξηγούσε ότι "αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της Βίζα σύντομα, τότε πρέπει να βιαστεί να νομοθετήσει τα 72 προαπαιτούμενα".
 
Επιπλέον εξηγούσε ότι "η Τουρκία δεν είναι τεχνικά έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα". Διπλωματικές πηγές ήδη διοχετεύουν στον Τύπο την πληροφορία, ότι "η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να δώσει στην Τουρκία πολύ λιγότερα από όσα περιμένει".
 
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι κυπριακές ενστάσεις αποτελούν ένα «σημείο κωλύματος» μεταξύ των πολλών παραγόντων που θα καθορίσουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, δήλωσε κυβερνητική αξιωματούχος στο Λονδίνο.
 
«Η Βρετανία θέλει να δει πρόοδο ως προς τη συμφωνία, αλλά θέλει πρόοδο με το σωστό τρόπο», πρόσθεσε η αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο το Λονδίνο θα υποστήριζε το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς πρότερη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η κυβερνητική αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η Βρετανία είναι ένας από τους «παίκτες» στο Κυπριακό, ότι στηρίζει τη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος και ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίζει αυτή τη διαδικασία.
  
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα το πρωί στις 9 θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και θα συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (EPP) στις 12 το μεσημέρι.
 
Να θυμίσουμε ότι σήμερα και αύριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο.
 
Στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των ηγετών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διασυνδέει την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα