Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό περνά και μέσα από την Κύπρο

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με θέμα συζήτησης το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης και τον ρόλο της Κύπρου στη διαδικασία, δεδομένου και του κυπριακού πολιτικού προβλήματος. Η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες ανεξαρτήτως μεγέθους, δήλωσε, εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.
 
Αντικείμενο της συζήτησης Αναστασιάδη-Σουλτς ήταν το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και οι τουρκικές απαιτήσεις. Ο πρόεδρος του ΕΚ, παρότι δεν λαμβάνει μέρος στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταφέρει στην κυπριακή πλευρά την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο ως κράτος μέλος και δεσμεύεται από τα ψηφίσματα της ολομέλειας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία απαιτούν από την Άγκυρα το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας αυτής με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, εξέφρασε την κατανόησή του στις κυπριακές θέσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως "η προετοιμασία της Συνόδου γίνεται με την Κύπρο και όχι ενάντια στην Κύπρο".

Κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες μεταφέρουν στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι "η ΕΕ θα δώσει στην Άγκυρα πολύ λιγότερα από όσα αυτή επιθυμεί και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν ανεκτές παρεκκλίσεις από το διαπραγματευτικό πλαίσιο". Αυτό σημαίνει ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων θα περιγράφεται "η βούληση της ΕΕ να προετοιμάσει το άνοιγμα κεφαλαίων", όχι όμως και να τα ανοίξει με εκπτώσεις.

Συγκεκριμένα, διπλωμάτες και κοινοτικοί παραπέμπουν στις δηλώσεις του Πρώτου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς πως η Τουρκία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (δύο από τα έξι παγωμένα κεφάλαια του 2009) καθώς δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και το δικαστικό σύστημα. Το παραπάνω συμπέρασμα περιγράφεται επισήμως στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση τα οποία έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου η ΕΕ θα πιέσει την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και θα προτείνει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου το συγχρονισμό της επίλυσης και της ενταξιακής της πορείας. Παρομοίως θα ζητήσει από την Άγκυρα να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση όλων των κρατών μελών.
 
 

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Έδειξαν λένε διάθεση αποφυγής της απεργίας οι γιατροί-«Αλαζονική και αυταρχική διαχρονικά η στάση ΟΚΥπΥ»
ΒΙΝΤΕΟ: Χιονίζει για τα καλά στα ορεινά-Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Επένδυσε με κρυπτονομίσματα αξίας 110 χιλιάδων, τον απέβαλαν από διαδικτυακή ομάδα και τον εξαπάτησαν
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Απορρίφθηκε και ο λόγος της... φυματίωσης στις Κεντρικές-Παραμένει προφυλακιστέος ο Αϊκούτ
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας