Κυβέρνηση: Η Κύπρος δεν δέχεται ούτε πιέσεις, ούτε παραινέσεις

Η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βολιδοσκοπείται ως προς τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών ως προς το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ακόμα όμως και για την παραχώρηση κατάργησης των θεωρήσεων από πλευράς ΕΕ.

Ο Eκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας. Απέρριψε δε πληροφορίες για γερμανικές παραινέσεις, σημείωσε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ καλές και πως ο Πρόεδρος τώρα θα μεταβεί στο ΕΛΚ για να ενημερώσει τους ομολόγους του.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: “Δεν θα έλεγα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος των πιέσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι στο επίκεντρο γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία είναι ένα από τα αιτήματα που η τουρκική Κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στις Βρυξέλλες”.

Εξήγησε ότι “η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη” και τόνισε ότι “Η έναρξη συζήτησης ανοίγματος των όποιων ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν την Τουρκία και έχουν παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας όπως αυτές καταγράφονται είτε στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 είτε στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας”.

“Άρα το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τι θα γίνει δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία”, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

“Να σας αναφέρω και κάτι άλλο γιατί ο Πρόεδρος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Γιούνγκερ και τον Πρόεδρο του ΕΚ κ. Σουλτς. Χθες, πολύ ορθά η Επιτροπή, όπως έχει αναφέρει δημόσια μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, είπε ότι στο θέμα της φιλελευθεροποίησης εισόδων για τους Τούρκους υπηκόους στα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί από πλευράς Τουρκίας η εκπλήρωση των 72 κριτηρίων που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα” συμπλήρωσε.

Τόνισε δε για μία ακόμη φορά ότι “εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο ούτε τίποτα λιγότερο. Ζητάμε την εκπλήρωση από πλευράς της Τουρκίας των υποχρεώσεων της”.

“Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι θέσεις μας γίνονται απόλυτα κατανοητές,” σημείωσε.

Σε σχέση με το πρόγραμμα του Προέδρου, είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο πολύ καλές συναντήσεις με τους Προέδρους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε λίγο ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Θα έχει και εκεί την ευκαιρία να συζητήσει με ομόλογους του” και επανέλαβε ότι “η θέση μας είναι απλή και πολύ ξεκάθαρη”.

Ερωτηθείς εάν στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν δέκτης «παραινέσεων» ή βολιδοσκοπήθηκε για κάποια φόρμουλα για να βρεθεί ένα συμβιβασμός με την Τουρκία, ο ΚΕ απάντησε: “Ούτε παραίνεση, ούτε βολιδοσκόπηση γιατί επαναλαμβάνω η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι μόνο το θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Υπάρχει το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, υπάρχει το θέμα της επιπλέον οικονομικής βοήθειας, υπάρχει το θέμα των προσφύγων. Όλα αυτά τα θέματα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά. Υπάρχουν δυσκολίες να κλείσουν αυτά τα θέματα και αντιλαμβάνεστε ότι στις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά και αυτά τα θέματα. Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουμε θέσεις επί όλων των θεμάτων. Αλλά επαναλαμβάνω, όσον αφορά το φλέγον θέμα, αυτό που παρουσιάζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέρος αυτής της προσφυγικής κρίσης κάτι το οποίο δεν υφίσταται σε καμία απολύτως περίπτωση, η θέση μας είναι ξεκάθαρη”.

Ερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος δέχθηκε βολιδοσκοπήσεις από άλλα κράτη μέλη όπως η Γερμανία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι “Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση ή πρόταση. Η όποια βολιδοσκόπηση ή η όποια πρόταση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτό που σας έχω αναφέρει. Και αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας και από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε. Χωρίς υλοποίηση δεν μπορούμε να συζητήσουμε”.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα