Στην Κύπρο το τρίτο ''κλειδί'' της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Εξι χώρες κρατούν το «κλειδί» για την συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος που λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι  ηγέτες των 28 καλούνται από κοινού να απενεργοποιήσουν.      

Σε άρθρο των Hans Von Der Burchard και Jacopo Barigazzi που φιλοξενεί το Politico καταγράφονται αναλυτικά οι 6 χώρες αλλά και οι λόγοι που αντιδρούν στη συμφωνία με την Τουρκία. 

Όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες, η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Τουρκία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με το κατάλογο των ενστάσεων να είναι μεγάλος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Α. Μέρκελ παρουσίασε το σχέδιο την τελευταία στιγμή, η Άγκυρα έστησε «ενέδρα» προβάλλοντας όλο και περισσότερες απαιτήσεις για να σταματήσει τις ροές των μεταναστών προς την Ελλάδα, τη στιγμή που δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευθεί ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θα επιστρέψουν εκεί.

Όπως σημειώνουν οι αρθρογράφοι, υπάρχουν τουλάχιστον 6 χώρες που θα εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις στη συμφωνία.

Ιδού ο κατάλογος των χωρών αυτών όπως το παρουσιάζει το Politico:
 
1. Κύπρος

Το μεγαλύτερο πιθανό εμπόδιο στη συμφωνία. Οι σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας είναι ακόμη κακές, με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία μετέφερε αυτές τις εντάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2004. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από τις επανειλημμένες αρνήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και αεροδρόμιά της, η ΕΕ «πάγωσε» τις συζητήσεις σε οχτώ διαπραγματευτικά «κεφάλαια», για την ένταξη της Τουρκίας. Όταν συζητήθηκε το εκ νέου άνοιγμα πέντε κεφαλαίων, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, η Κύπρος αμέσως άσκησε βέτο.
Το πρόβλημα: Το μεγαλύτερο συμφέρον της Κύπρου είναι η επανένωση του νησιού και η αναγνώριση από την Τουρκία. Η Λευκωσία ελπίζει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσα από τις συζητήσεις υπό τον ΟΗΕ, που έχουν σημειώσει αισθητή πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Με τις διαπραγματεύσεις να φτάνουν σε κρίσιμο σημείο, η Κύπρος δεν έχει ιδιαίτερο συμφέρον να άρει το βέτο της για να στηρίξει τη συμφωνία για το προσφυγικό.
 
2. Αυστρία

Η Βιέννη είναι επιφυλακτική για τη συμφωνία, αλλά όχι κατηγορηματικά αντίθετη. Ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν βρίσκεται υπό πίεση από το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, του ο οποίου ο υποψήφιος, Νόρμπερτ Χόφερ, ζήτησε να απορριφθεί η συμφωνία. «Η Τουρκία και η κουλτούρα της δεν ταιριάζει στην ευρωπαϊκή κοινότητα των αξιών», ανέφερε. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα προηγείται των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Το πρόβλημα: Η Βιέννη ξέρει ότι οι όροι της Άγκυρας εγκυμονούν μία μεγάλη «παγίδα». Η απελευθέρωση της βίζα μπορεί οδηγήσει στην αύξηση των Τούρκων στη χώρα, που αποτελούν περίπου το 1,3% του πληθυσμού.

Υπάρχουν φόβοι ότι η τουρκική καταστολή των ΜΜΕ όπως και η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους Κούρδους μπορεί να οδηγήσει περισσότερους Τούρκους στην Αυστρία, μία χώρα στην οποία η κοινή γνώμη μετατοπίζεται ολοένα περισσότερο υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης. Τον τελευταίο μήνα, ο Φάιμαν προσπάθησε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, εισάγοντας περιορισμό για τους πρόσφυγες που επιτρέπεται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία σε μόλις 80 την ημέρα.

3. Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, όπως και η Ελλάδα, έχει την ευθύνη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αν και η χώρα «σφράγισε» τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, υπάρχει ανησυχία στη Σόφια ότι αν η ΕΕ και η Άγκυρα καταλήξουν σε συμφωνία που θα κλείσει την προσφυγική οδό στο Αιγαίο, τότε οι διακινητές θα κατευθυνθούν προς τον Βορρά και τη Μαύρη θάλασσα, στέλνοντας πρόσφυγες στις βουλγαρικές ακτές.

Το πρόβλημα: Η τωρινή πρόταση αναφέρεται μόνο την επαναπροώθηση των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Αυτό δεν είναι αρκετό για τη Βουλγαρία, που έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε όποια συμφωνία δεν εμποδίζει πιθανές προσφυγικές ροές στη Μαύρη Θάλασσα.

4. Γαλλία

Ο Φρανσουά Ολάντ, μετά από την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν, έχει αποφύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός του, Μανουέλ Βαλς, υποστηρίζει ότι η Γαλλία μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 30.000. Αυτή η γαλλική πολιτική πραγματικότητα ρίχνει τη σκιά της στην όποια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ζητά τη σχεδιασμένη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ένωση. Η Γαλλία έχει επικρίνει δημόσια τις «επιδόσεις» της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ο τρόπος που η ίδια αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καλαί έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να αναφέρουν ότι οι άθλιες συνθήκες εκεί έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να πάνε στη Γαλλία.

Το πρόβλημα: Την περασμένη εβδομάδα, σε ανοιχτή επιστολή προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία ως «ντροπιαστική». Το Σάββατο, ο Ολάντ δήλωσε ότι είχε μεγάλα προβλήματα με το ιστορικό της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι ο πιο μεγάλος επικριτής του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Σκοπεύει να κάνει δημοψήφισμα για την απόφαση της ΕΕ να είναι υποχρεωτική αυτή η κατανομή.

Το πρόβλημα: Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει τονίσει πολλές φορές ότι «η κινητικότητα των ανθρώπων δεν θα σταματήσει», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, θα είναι σαν να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά», είπε ο Ορμπάν, φτάνοντας στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου.

6. Ισπανία

Η ίδια η χώρα έχει υπάρξει στόχος παράτυπων ροών μεταναστών, αλλά κατάφερε να τις περιορίσει μετά από συμφωνία με το Μαρόκο. Το 2013, η El Pais είχε αποκαλύψει ότι η Ισπανία παράνομα έστελνε πίσω τους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα, χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα αίτησης ασύλου.

Το πρόβλημα: Η κυβέρνηση αρχικά στήριξε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όμως άλλαξε τη θέση της το σαββατοκύριακο, όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ- ο οποίος ελπίζει να διαδεχθεί τον Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία- δήλωσε ότι η πρόταση ήταν άδικη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο τόνισε ότι «Η Ισπανία θα αποδεχθεί μόνο μία συμφωνία που είναι συνεκτική, συμβατή με το διεθνές δίκαιο».
 
Πηγή: Thetoc.gr

Δειτε Επισης

Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Η καταστολή στην Ρωσία επιδεινώνεται-Φόβοι ΟΗΕ για τους πολιτικούς κρατούμενους
Σειρά συλλήψεων στην Ελβετία μετά τη χρήση του θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco
Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ
ΒΙΝΤΕΟ: Drone με θερμική κάμερα εντόπισε κοριτσάκι που χάθηκε σε δάσος ενώ υπνοβατούσε
Αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό