Αγώνας δρόμου των Ευρωπαίων για συμφωνία με την Τουρκία

Νεφελώδες το τοπίο στις Βρυξέλλες ;όπου συνέρχεται η τρίτη σε μόλις ένα μήνα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό. Αβέβαιη φαίνεται η έκβαση της, με την Κύπρο να έρχεται σε πρώτο πλάνο στο «αλισβερίσι» Τουρκίας-ΕΕ για την ανακοπή των προσφυγικών ροών. 
 
Από την πλευρά της, η Κύπρος προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμηνύοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι ελπίζει σε συμβιβασμό στη Σύνοδο, αλλά δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του βέτο για να μπλοκάρει ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ -«όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή» ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο Euronews πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

Πάντως, διπλωματική πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων πως "δεν αισθανόμαστε πίεση στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων". Σημείωσαν ότι το μείζον ζήτημα με την Τουρκία δεν είναι τα κεφάλαια, αλλά η κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, για την οποία πρέπει να εκπληρωθούν 72 κριτήρια.

Η Τουρκία έχει νομοθετήσει τα 52 ήδη, όμως εκκρεμούν 20 δύσκολα, τα οποία πρέπει να περάσουν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. 
 
"Είναι σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει πως μπαίνουμε πια σε μια λογική εξομάλυνσης, με επίλυση του Κυπριακού, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεση των θεμάτων αυτών με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας", ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ανώτερη κοινοτική πήγη, σε σχέση με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. 
 
 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο δείπνο εργασίας της Συνόδου ηγετών της Ευρωπαικής Ενωσης για την προσφυγική κρίση και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση της Κύπρου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, οι 28 θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία για τα ανταλλάγματα προς την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είναι καθοδόν για τις Βρυξέλλες και αργότερα απόψε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς  τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν πρέπει να συνδέονται με τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.  "Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην Τουρκία στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των μειονοτήτων, στο διαχωρισμό των εξουσιών ή στο κράτος δικαίου", δήλωσε. Ο Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι τονίζοντας ότι "χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι εξάρτηση από την Τουρκία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναθέσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία".  Κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις χώρες του ώστε να βοηθήσουν αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες, κοντά στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ.
 
Σκληρή γραμμή από Νταβούτογλου

Στο μεταξύ, δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Άγκυρας, για την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, «βλέπει» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, δεν θα δεχθεί κάποια συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μετανάστες», πρόσθεσε.
 
Τριμερής Νταβούτογλου – Τουσκ - Γιούγκερ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αργά ή αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
 
Τιτάνιου μεγέθους' βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση της Συμφωνίας για το προσφυγικό 

Σε σχέση με τη δεύτερη μεγάλη κατηγορία θεμάτων, την οποία συζητούν οι 28 και η οποία έχει να κάνει με την διοικητική υποστήριξη του εγχειρήματος της διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου που αναμένεται να υποβληθούν σε ελληνικό έδαφος, η ΕΕ σχεδιάζει μια τεράστια επιχείρηση αποστολής υλικής βοήθειας και ανθρωπίνων πόρων.

Οι 28 συζητάνε να αποστείλουν εμπειρογνώμονες ασύλου ( asylum officers, return officers) σαν αυτούς που υπάρχουν σήμερα σε γερμανικά αεροδρόμια, και οι οποίοι θα αναλάβουν την εξατομικευμένη ακρόαση των αιτούντων ασύλου. Σε αυτόν τον τομέα θα δραστηριοποιηθεί η κοινοτική υπηρεσία ασύλου, γνωστή και ως EASO. Τις ελληνικές ανάγκες αυτή τη στιγμή αποτιμούν περί τους 100 κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.  

Κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των επιχειρήσεων επί ελληνικού εδάφους, ώστε να αποφευχθεί μαζική εισροή μεταναστών στο ενδιάμεσο διάστημα.

Ελπίδες Τσίπρα για αξιόπιστη συμφωνία
 
Την ελπίδα να υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα στα βόρεια σύνορα της χώρας.

 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, in.gr
 
 
 

Δειτε Επισης

Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Έδειξαν λένε διάθεση αποφυγής της απεργίας οι γιατροί-«Αλαζονική και αυταρχική διαχρονικά η στάση ΟΚΥπΥ»
ΒΙΝΤΕΟ: Χιονίζει για τα καλά στα ορεινά-Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Επένδυσε με κρυπτονομίσματα αξίας 110 χιλιάδων, τον απέβαλαν από διαδικτυακή ομάδα και τον εξαπάτησαν
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Απορρίφθηκε και ο λόγος της... φυματίωσης στις Κεντρικές-Παραμένει προφυλακιστέος ο Αϊκούτ
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας