Αυστρία: Η Τουρκία να κρατήσει τους οικονομικούς μετανάστες

Τη  θέση ότι η ΕΕ επιδίδεται σε μια σοβαρή προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής απάντησης (προς την Τουρκία), η οποία θα πρέπει να αποτελείται από το κλείσιμο των Βαλκανικών οδών μετανάστευσης, εξέφρασε σε συνέντευξη του στον Reporter ο Αυστριακός Πρέσβης στην Κύπρο.

Τόνισε ότι αυτές οι οδοί ωφελούν κυρίως ένα δίκτυο αδίστακτων διακινητών και των διεφθαρμένων βοηθών τους. Υποστήριξε παράλληλα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.  Σημείωσε ότι οι θάνατοι στο Αιγαίο πρέπει να αποτραπούν με κάθε κόστος. «Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε η Τουρκία να κρατήσει τους οικονομικούς μετανάστες ή να γίνει μια συμφωνία ώστε η Τουρκία να μεταφέρει απευθείας τους πραγματικούς πρόσφυγες σε Ευρωπαϊκές χώρες, με την προϋπόθεση ότι είναι πραγματικοί πρόσφυγες», σημείωσε ο Πρέσβης  της  Αυστρίας. Σε σχέση με την κρίση στις σχέσης Ελλάδας-Αυστρίας,  ο Αυστριακός Πρέσβης είπε ότι είναι προϊόν διόγκωσης από τα ΜΜΕ.

Αυτούσια η συνέντευξη

-Πώς προκλήθηκε η κρίση στις σχέσεις Αυστρίας –Ελλάδας; Ο τρόπος χειρισμού των προσφυγικών ροών, από Ελληνικής πλευράς, ήταν η αιτία;

Η Αυστρία δεν έχει και δεν επιθυμεί να έχει οποιαδήποτε φιλονικία με την Ελλάδα. Μερικές από τις πρόσφατες εντάσεις, στις οποίες αναφέρεστε, είναι προϊόν διόγκωσης από τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση της Αυστρίας πιστεύει, όπως και οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι χρειάζεται να βρεθεί μια ευρωπαϊκή ή ακόμα και διεθνής λύση για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Επί του παρόντος, μπορεί να υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφορές στην προσέγγιση μεταξύ ορισμένων κρατών. Αλλά υπάρχει κλίμα σύγκλισης απόψεων, ότι οι σημερινές πολιτικές δεν λειτουργούν και πρέπει να σταματήσουν ή να αλλάξουν. Η Αυστρία έχει δείξει το δρόμο προς ένα νέο τρόπο σκέψης. Όπως έδειξε η πρόσφατη συνάντηση με την Τουρκία, η ΕΕ επιδίδεται σε μια σοβαρή προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής απάντησης (προς την Τουρκία). Αυτή η απάντηση θα πρέπει να αποτελείται, όπως η Αυστρία ορθώς υποστήριξε, πρώτον, από το κλείσιμο των Βαλκανικών οδών μετανάστευσης και των εναλλακτικών διαδρομών που – ξεκινούν από τις χώρες καταγωγής – ωφελούν κυρίως ένα δίκτυο αδίστακτων διακινητών και των διεφθαρμένων βοηθών τους. Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι ως ένα αποτελεσματικό φίλτρο. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Αυστρία δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε συγκεκριμένης χώρας ή τουλάχιστον δεν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για εθνικές δράσεις έκτακτης ανάγκης. Η Αυστρία έχει φιλοξενήσει, το 2015, χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια, 90,000 ανθρώπους οι οποίοι αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Αυτός ο αριθμός –σε αναλογία πληθυσμού- είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Σουηδία. Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης οφείλονταν στο γεγονός ότι σε μια εποχή κατά την οποία ορισμένες χώρες της ΕΕ ήταν εξαιρετικά πιεσμένες από μια αδιάκοπη ροή μεταναστών και η γειτονική Γερμανία άρχισε να επιστρέφει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ήθελαν να περάσουν στη Γερμανία, δεν φαίνονταν λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προέκυψε σε επίπεδο ΕΕ. Ούτε υπήρχαν αλλαγές σε πολιτικές ή τουλάχιστον να γίνεται μια πρακτική κατανομή των προσφύγων κατά την άφιξη τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος: Φέτος, σε λιγότερο από τρεις μήνες, ήδη πολύ περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν διέλθει μέσω της βαλκανικής οδού. Αυτός ο αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περσινή ίδια περίοδο. Και σχεδόν όλοι θέλουν να εγκατασταθούν στη Σκανδιναβία, στη Γερμανία και στην Αυστρία.

-Η ελληνική πλευρά υποστήριξε  ότι οι τοποθετήσεις της Αυστρίας  (ζώνη Σέγκεν, χειρισμός προσφυγικών ροών από Ελλάδα) γίνονται προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Αυστρία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στον βωμό εσωτερικών αναμετρήσεων;

Η Αυστρία, μαζί με τη Σουηδία, είναι η ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέρσι δέχθηκε τις περισσότερες με διαφορά αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.
Ακόμη και με το όριο των 37.500 ανθρώπων, που έθεσε η κυβέρνηση μας πρόσφατα για τη φετινή χρονιά, η Αυστρία θα εξακολουθήσει να δέχεται, αναλογικά, περισσότερους ανθρώπους από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η Αυστρία, όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, προσπαθεί να εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τους πρόσφυγες. Αλλά, πρώτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδύνατον, μια χούφτα χωρών μελών της ΕΕ να απορροφήσει το σύνολο της ροής των εισερχόμενων προσφύγων. Αυτή είναι η πραγματικότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αυστρία. 
Δεν είναι δυνατόν, όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που τα έχουν καταφέρει να φθάσουν στην Ελλάδα, να αποκτήσουν αυτόματα δικαίωμα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Δεύτερον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.  Θα ήταν πιο εύκολο για τους πρόσφυγες (εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες) να επιστρέψουν στον τόπο τους, αν παραμείνουν σε περιοχές κοντά στις χώρες καταγωγής τους. Η επιλογή δεν είναι «θάνατος» ή «εγκατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη». Οι θάνατοι στο Αιγαίο πρέπει να αποτραπούν με κάθε κόστος. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε η Τουρκία να κρατήσει τους οικονομικούς μετανάστες ή να γίνει μια συμφωνία ώστε η Τουρκία να μεταφέρει απευθείας τους πραγματικούς πρόσφυγες σε Ευρωπαϊκές χώρες, με την προϋπόθεση ότι είναι πραγματικοί πρόσφυγες. Αν κοιτάξετε τις εξελίξεις με τις περιφερειακές δημοσκοπήσεις στη Γερμανία ή με τις εκλογές στη Σλοβακία: Ναι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης έχει αρχίσει να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Δεν θυσιάζονται ζωές στο βωμό των εκλογικών αναμετρήσεων  ή αντιπαραθέσεων. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Οι αυξανόμενες επιθυμίες και παράπονα των ψηφοφόρων επηρεάζουν τη διαδικασία και αντανακλούν στη πολιτική, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της ΕΕ εντός της Ένωσης, πρέπει να δράσουμε τώρα. Διότι η ελεύθερη διακίνηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα  επιτεύγματα της ΕΕ.

-Η Αυστρία πρότεινε να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα δεν κάνει περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Να εγκλωβιστούν άνθρωποι στη θάλασσα; Αν η Ελλάδα αποπεμφθεί από τη Ζώνη Σένγκεν, θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές; 

Αυτή είναι μια τεράστια παρεξήγηση που έχει ενισχυθεί από τα ΜΜΕ, μέσω παραπλανητικών και απλουστευμένων τίτλων στα πρωτοσέλιδα. Η Αυστρία θέλει, αντιθέτως, να βελτιωθεί ή να αποκατασταθεί η λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, και να ενσωματώσει πλήρως την Ελλάδα, η οποία είναι ένα αναπόσπαστο ουσιαστικό κομμάτι της Σένγκεν. Είναι αναγκαία η βελτίωση της τρέχουσας πρακτικής και των κανόνων, που ακολουθούνται και εξ όσον γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την προσαρμογή των διατάξεων του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, που διέπουν την ένταξη στην ΕΕ και στη ζώνη του Σένγκεν. Ακόμα κι έτσι, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, η Ελλάδα (με την δύσκολή οικονομική κατάσταση που βιώνει) έχει λάβει μακράν τη μεγαλύτερη βοήθεια από όλες τις επηρεαζόμενες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκύπτει από αυτό. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο και να ανταποκριθεί στα αιτήματα της προς αυτή την κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση των Hot Spots, οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και μια συνολική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μια πιο άμεση συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, φαίνεται να είναι ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Ποια είναι η πρόταση της Αυστρίας για την προσφυγική κρίση και τις προσφυγικές ροές; 
 
Δεν δίνεται το δικαίωμα επιλογής της χώρας, από την οποία οι πρόσφυγες επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρος. Θα πρέπει να μεταφερθεί το ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στις χώρες καταγωγής, ότι το να πωλούν τις περιουσίες τους και να διακυβεύουν τα πάντα για να πάνε στην κεντρική ή βόρεια Ευρώπη, δε θα λειτουργήσει και δεν θα έπρεπε να αποτελεί επιλογή για αυτούς. Εάν οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται μια ασφαλή στέγη επειδή φοβούνται για τη ζωή τους, θα πρέπει να βρουν αυτό το μέρος (και μπορούν να το βρουν) κοντά στο σπίτι τους (χώρα καταγωγής). Η πολιτική που ασκείται κυρίως από τις χώρες που περνούν οι πρόσφυγες και αυτές των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,όπου επιτρέπουν στους ανθρώπους  να μετακινούνται αδιακρίτως προς την κατεύθυνση "της επιλογής τους" πρέπει να έρθει σε ένα τέλος και να τερματιστεί συνειδητά. Αντ 'αυτού, για όλους τους εισερχόμενους, θα πρέπει να γίνεται εγγραφή και καταχώρηση στα Hot Spots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ιδανικά, όλες οι αιτήσεις ασύλου για το σύνολο της ΕΕ θα πρέπει να τυγχάνουν επεξεργασίας στα hot spots. Και τέλος, πιστεύουμε ότι όσοι αιτούντες άσυλο έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας, θα πρέπει να κατανέμονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας. Αν οι μεταναστευτικές οδοί ελέγχονται επαρκώς, τότε οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι τα κίνητρα που δίνουν οι αδίστακτοι εγκληματίες διακινητές είναι αβάσιμα και κενές υποσχέσεις. Δεν πρέπει να γίνονται θύματα των διακινητών, έτσι ώστε να μπορέσει να καταστραφεί το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα εγκλήματα αυτά. 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»