Αποσύνδεση του μεταναστευτικού από ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

"H συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ " , σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων , μετά την υπερψήφιση της έκθεσης της ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι σχετικά με την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, η οποία τώρα  απομένει να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο τον Απρίλιο .
 
Στο τμήμα που αφορά την Κύπρο, τα μέλη της επιτροπής καλωσορίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες επανένωσης και οι βουλευτές δεσμεύονται να στηρίξουν "την εξέλιξη της Δημοκρατίας της Κύπρου σε μια δικοινοτική , διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες της",  παροτρύνοντας τα δύο μέρη να εφαρμόσουν "όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα", χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση .
 
Οι ευρωβουλευτές  εκφράζουν την ανησυχία και τη απογοήτευσή τους όσον αφορά την οπισθοδρόμηση στην δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου και κατά συνέπεια καλούν την Τουρκία να λάβει μέτρα ενάντια σε κάθε μορφή  εκφοβισμού  δημοσιογράφων ,  καταδικάζουν τις βίαιες και παράνομες επεμβάσεις και τον έλεγχο σε πολλές εφημερίδες και να τονίζουν ότι καταγράφεται σοβαρή οπισθοδρόμηση τα τελευταία δύο χρόνια , σχετικά με την ελευθερία του λόγου , την έκφρασης και της γνώμης , "τόσο online όσο και εκτός διαδικτύου".
 
"Ο συνολικός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία δεν έχει μόνο επιβραδυνθεί, αλλά σε ορισμένους βασικούς τομείς , όπως η ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας , υπήρξε μια παλινδρόμηση , η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική"  , δήλωσε η εισηγητής της έκθεσης Kati Piri (Σοσιαλιστές - Ολλανδία ) . Σε αυτό το ψήφισμα "εμείς επίσης να εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας , η οποία προκάλεσε σχεδόν 400.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους " , πρόσθεσε .
 
Το κείμενο που ψήφισε η επιτροπή εξωτερικών, αναφέρει ότι η Τουρκία χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις επειγόντως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες, όπως το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια".
 
Τα μέλη της επιτροπής ζητούν επίσης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη νοτιοανατολική Τουρκία και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας . Καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για  μια συνολική και βιώσιμη λύση στο κουρδικό ζήτημα . Το  ΡΚΚ ακολούθως θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τρομοκρατικές τακτικές.
 
Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, τα μέλη της επιτροπής επαινούν την Τουρκία καθώς φιλοξενεί το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και σημειώνουν ότι παραμένει ένας « βασικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ» , αλλά παρ `όλα αυτά καλούν για πρόοδο στο κράτος δικαίου και των θεμελιωδών αξιών και "μια πιο δομημένη και συχνή πολιτικού διαλόγου, σε βασικά θεματικά ζητήματα " .
 
"Η εργολαβική ανάθεση της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία δεν είναι μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα ", σύμφωνα με την επιτροπή . Το σχέδιο κοινής δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τη διαχείριση της μετανάστευσης θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως,  αλλά μόνο ως " μέρος μιας συνολικής ατζέντας συνεργασίας που βασίζεται στην κοινή ευθύνη και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις".
 
Επιπλέον , "η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία  στο μεταναστευτικό, δεν πρέπει να συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα , το περιεχόμενο και τους όρους της ενταξιακής διαπραγματευτικής διαδικασίας", αναφέρει το κείμενο που υπερψήφισε η επιτροπή.
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία