Εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Με πρώτιστο στόχο όλα τα παιδιά «να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε συνθήκες ασφάλειας, με όλα τα εφόδια έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, ελεύθερα από κάθε μορφή σεξουαλικής βλάβης» εγκρίθηκαν σήμερα από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Το φαινόμενο έχει αυξητική τάση τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική που εκπονήθηκε για την τριετία 2016-2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη χώρα μας το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιών κυμαίνεται κοντά στο ένα στα τέσσερα.

Το 2013 διερευνήθηκαν και καταχωρήθηκαν στο Μητρώο Ποινικών Υποθέσεων 37 ποινικοί φάκελοι από την Αστυνομία Κύπρου για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευση παιδιών, 56 το 2014 και 77 το 2015.

Δραματική αύξηση είχαν και οι καταχωρήσεις ποινικών φακέλων για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα το 2014 καταχωρήθηκαν 76 ποινικοί φάκελοι, ενώ το έτος 2015 καταχωρήθηκαν 135.

Κατά τις δύο αυτές χρονιές, περιλαμβάνονταν στους πιο πάνω αναφερόμενους ποινικούς φακέλους για παιδική πορνογραφία δεκαοκτώ καταχωρήσεις κάθε έτος, που αφορούσαν ένα σχετικά νέο φαινόμενο, αυτό της πρόσκλησης παιδιών για συμμετοχή σε παιδική πορνογραφία και παιδικές πορνογραφικές παραστάσεις.

Με βάση στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, έως το τέλος του 2015 συμπεριλαμβάνονταν στο Αρχείο καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών 137 άτομα.

«Η Διυπουργική Επιτροπή έχει εγκρίνει σήμερα την Εθνική Στρατηγική η οποία έχει ολοκληρωθεί από την ειδική σύμβουλο της Διυπουργικής Επιτροπής Αναστασία Παπαδοπούλου» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετέχουν, πέραν της Υπουργού Εργασίας, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας.

Η κ. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε την κ. Παπαδοπούλου για το έργο της.

«Η στρατηγική έρχεται να καλύψει ένα κενό το οποίο υπάρχει» σημείωσε από πλευράς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

«Είναι μια στρατηγική η οποία πιστεύω θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια ούτως ώστε μέσα από την πρόληψη να μπορέσουμε να προλάβουμε αυτά τα οποία δυστυχώς μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία στην οποία ζούμε» είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «είναι ένα σημαντικό έργο, χρήσιμο για την κοινωνία μας το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά και σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Μαζί με την Εθνική Στρατηγική προτείνεται και ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες έχουν ήδη προσυμφωνηθεί και αρκετές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη Σύμβουλο της Διυπουργικής Επιτροπής Αναστασία Παπαδοπούλου.

«Στη στρατηγική έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που θα βρουν ενώπιον τους, έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, στην εξειδίκευση, ούτως ώστε να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν να κάνουν οι εργασίες τους ή οι αρμοδιότητές τους με τα παιδιά, να μπορούν να ανταποκριθούν» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι μέσα στην Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνεται η ίδρυση μιας συντονιστικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη να επιβλέψει και να εφαρμόσει τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης.

Η Εθνική Στρατηγική θα καταστεί η «Φωνή» της πρόληψης, αλλά και της θεραπείας του μεγάλου αυτού προβλήματος, μέσω της απαραίτητης γνώσης και της κατάλληλης εκπαίδευσης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
 
Με την Εθνική Στρατηγική, προστίθεται, θα δοθεί «Φωνή» σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή, σε όσους εμπλέκονται στη ζωή των παιδιών και πάνω απ’ όλα θα δώσει στα παιδιά τη «Φωνή» τους για να εκφράσουν τον πόνο τους και την τραυματική εμπειρία που βίωσαν.
 
Για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής λήφθηκαν υπόψη το μέγεθος του προβλήματος, οι τεράστιες επιπτώσεις σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και η ευκολία πρόληψης και παρεμπόδισης μιας κακοποίησης σε σύγκριση με τη δυσκολία αναίρεσης των επιπτώσεών της.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως