Τεράστιο ενδιαφέρον στην συζήτηση του ΔΗΣΥ για την μείωση της θητείας

Σε ένα κατάμεστο - κυρίως από νέους - αμφιθέατρο του Ομίλου CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS και με έκδηλο το ενδιαφέρον όσων ανθρώπων ήδη υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν την πατρίδα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (16/03) συζήτηση με θέμα την μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την ανανέωση της Εθνικής Φρουράς ως ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην αμυντική ικανότητα του τόπου. «Είναι αυτό που για χρόνια χρωστούσαμε στους νέους μας. Η Πολιτεία μας, όμως, δίσταζε να πάρει την πρωτοβουλία. Είναι από αυτά τα θέματα πού κούρασαν την κοινωνία, η οποία για πάνω από 15 χρόνια άκουγε λόγια, χωρίς να βλέπει πράξεις. Είναι μια από τις σημαντικές αλλαγές που θωρακίζουν την πατρίδα μας, την θωρακίζουν ποιοτικά και την ίδια στιγμή προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία, κυρίως μακροπρόθεσμα», δήλωσε αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην συνέχεια συνεχάρη τον υπουργό Αμυνας και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη που κατάφεραν να μετουσιώσουν σε πράξη τον μεγάλο στόχο του προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη. «Χριστόφορε με σημαντική δουλειά έδειξες πως η Κύπρος μπορεί να γίνει μια καλύτερη χώρα. Αν το πιστέψουμε και εργαστούμε σκληρά είμαι βέβαιος πως θα το πετύχουμε», σημείωσε.  

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του κου Νεοφύτου αφιερώθηκε και στον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, τον οποίο συνεχάρη και ευχαρίστησε για την συμβολή του στις προεκτάσεις αυτής της μεγάλης, όπως είπε, μεταρρύθμισης. «Γιατί αν δεν συνδυαστεί με παράλληλες ενέργειες, δεν θα έχει την αξία που όλοι αναμένουμε. Θέλω να σου εκφράσω και την ευαρέσκειά μου για τα αντανακλαστικά και την ευελιξία του πανεπιστημίου να δημιουργήσει άμεσα τις δομές για τους στρατιώτες που θα απολυθούν τον ερχόμενο Γενάρη να αξιοποιήσουν ευεργετικά το εξάμηνο που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είμαι σίγουρος ότι θα μεριμνήσουν ώστε να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους και να μην χαθεί ούτε μια μέρα για τους εθνοφουρούς που θα απολυθούν».

«Η Κύπρος είναι μεν μικρή αλλά με απεριόριστες δυνατότητες. Και οι δυνατότητες της Κύπρου είναι τα μυαλά της. Είναι οι νέοι άνθρωποί της. Είναι παράλληλα και η γεωγραφική της θέση, αλλά και η Ευρωπαϊκή μας ιδιότητα. Και μέχρι σήμερα, έχουμε τραυματικές εμπειρίες από την γεωγραφική μας θέση», τόνισε ο κος Νεοφύτου, συμπληρώνοντας ότι πέραν της αξιοπιστίας που προσδίδει, ένα αξιόμαχο και ευέλικτο στράτευμα βοηθά την χώρα μας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις ταραχώδους περιοχής μας, ενώ αν μη τι άλλο την καθιστά αξιόπιστη. 
 
«Καταβάλλουμε μια έντονη και συστηματική προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού που δείχνει να έχει σοβαρές πιθανότητες να τελεσφορήσει. Αυτή τη φορά υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και λόγω της διεθνούς συγκυρίας και των γεωστρατηγικών δεδομένων της περιοχής μας. Κάποιοι ενοχλούνται που επενδύουμε στο αξιόμαχο του στρατεύματος, στο οποίο δεν επενδύθηκε τίποτε από την περίοδο της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη. Υπάρχει ανάγκη για σύγχρονη και ευέλικτη στρατιωτική δύναμη και αυτήν την δύναμη πρέπει να την έχει η χώρα και αφού επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός στο κυπριακό που όλοι επιθυμούμε. Θα είμαστε μια παράλυτη Ευρωπαϊκή χώρα αν η Ενωμένη Κύπρος, χώρα της ΕΕ δεν διαθέτει ένα μικρό, ευέλικτο και αξιόπιστο στράτευμα. Τα στοιχεία που κατατίθενται έρχονται από μελέτες, κρίση και συνεννόηση των υπουργείων Αμυνας και οικονομικών, δεν είναι λόγια. Και για αυτο ευχαριστώ θερμά τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη για την θετική συμβολή του. Δεν πρόκειται για μερικές χιλιάδες ψήφους να ομηροποιήσουμε το δικό σας μέλλον», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης ανέλυσε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ανανέωση της Εθνικής Φρουράς, με την νέα δομή δυνάμεων (πιο ευέλικτα σχήματα), τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη ''τρέχουν'' και την διαδικασία της επαγγελματοποίησης στο πρότυπο όλων των σύγχρονων στρατών: Με εκτενείς αναφορές στην ενίσχυση της αεροναυτικής δυνατότητας του κράτους για την εντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τα σύχρονα συστήματα επιτήρησης, αλλά και τα νέα εξοπλιστικά για το στρατό ξηράς. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ισχυρισμό πολλών ότι οι επαγγελματίες οπλίτες θα πλήξουν το αξιόμαχο της ΕΦ.  
 
''Αντί κληρωτών θα έχουμε συμβασιούχους οπλίτες με τριετή συμβόλαια. Εχει ακουστεί ότι θα πλήξει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Ας υποθέσουμε ότι δεν έχουμε τους δύο πρώτους άξονες που σας ανέφερα, (την νέα δομή και τα εξοπλιστικά), αλλά μόνο τον τελευταίο. Αυτόν με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους κληρωτούς έναν προς έναν. Υπάρχει κανείς που μπορεί να επιχειρηματολογήσει βάσιμα ότι ένας επαγγελματίας θα μειώσει το αξιόμαχο αντί ενός κληρωτού; Ενας επαγγελματίας που θα συσσωρεύει εμπειρία , που θα έχει αυτό σαν καθημερινή ενασχόληση και έγνοια θα ειναι λιγότερο αξιόμαχος από τον μέσο κληρωτό;'' 
Ο ΥΠΑΜ μίλησε με δημογραφικά στοιχεία, λέγοντας ότι από αυτά προκύπτει πως το 2017, αν είχαμε μόνο κληρωτούς, μόνο από τις γεννήσεις θα είχαμε κατά 400 λιγότερους κληρωτούς οπλίτες στην Εθνική Φρουρά. Αλλοι τόσοι είναι άοπλοι. Αυτά μαζί με την φυγοστρατία, θα δημιουργούσαν μια δύναμη κάτω από 2.000 άτομα. Ενώ οι επαγγελματίες οπλίτες είναι 3.000.  
''Προτεραιότητά μας είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα που για χρόνια είχαμε ανάγκη, κυρίως στο ναυτικό και δευτερευόντως στον αέρα, για την αντιμετώπιση ασσύμετρων απειλών.  Ακόμη και εάν λυθεί το κυπριακό, αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν πολύτιμα στοιχεία για την ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία, η οποία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και θα εξακολουθεί να έχει ενώπιον της απειλές'', ανέφερε.
''Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ε.Φ. , μιλήσατε για τα εξοπλιστικά και την ανάγκη αντικατάστασής τους σε περίπτωση μη λύσης του κυπριακού, ρωτήθηκε από τον Ρεπόρτερ ο Υπουργός. ''Γιατί συγκεκριμένα στο χρονικό σημείο της μη λύσης και όχι νωρίτερα ή αργότερα; Σας ρωτάμε γιατί το θέμα είναι και επίκαιρο''.  
''Είναι πρώτιστη προτεραιότητα η στόχευση και η προσπάθεια μας να επιλύσουμε το κυπριακό και να διασφαλίσουμε μια λύση που θα προσφέρει ασφάλεια για τον κυπριακό Ελληνισμό. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ούτως ή άλλως, μέχρι τότε τα χρόνια ζωής κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν αγοραστεί την δεκατία του '90 ή αργότερα θα έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους. Και θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Γι αυτό και η παράμετρος αυτή. Εχουν προδιαγραφεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες, εάν δεν υπάρξει η ποθούμενη λύση, τότε θα έχουμε την υποχρέωση ούτως ή άλλως να ενισχύσουμε την Εθνική φρουρά, την αποτρεπτική της δυνατότητα μέσα και από την αντικατάσταση, αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων''.  
Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης δήλωσε πως ''την αμέσως επόμενη ημέρα μετά την ανακοίνωση του μέτρου της μείωσης, το ΠΚ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να δεχτεί φοιτητές που εντάσσονται στην εν λόγω μεταρρύθμιση. Θεωρούμε ότι είναι μέρος των υποχρεώσεων μας και της φιλοσοφίας της διοίκησης. Εξάλλου, υπάρχει συγκροτημένο πλαίσιο συνεργασίας με πολλά προγράμματα'', δήλωσε ο Κώστας Κωνσταντίνου, Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία του με το ΥΠΑΜ στο θέμα. 

Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Σεντώνας, (Πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου), ο Μάριος Προκοπίου, (Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών- ΠΣΕΜ) και ο Θεοφάνης Πιτταράς, Στρατιώτης. Ολοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στον θετικό αντίκτυπο που έχει στην πλειοψηφία των νέων η εξαγγελία της μείωσης της θητείας, αφού τους δίνει την δυνατότητα, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να προσφέρουν στην ανάπτυξη, νωρίτερα σε σχέση με τους σημερινούς υπηρετούντες.  

Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Πέτρος Δημητρίου, Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ. 

Δειτε Επισης

Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως