Το φυλλάδιο που ξεσήκωσε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα

Αυτό είναι το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που μοιράστηκε σήμερα το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην Ειδομένη, σε ελληνική μετάφραση.
 

Κατάληξη της ενέργειας αυτής, ήταν να διακινδυνεύσουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι ακόμα και παιδιά, περνώντας φουσκωμένους χειμάρρους.

Περίπου 2.000 άτομα, όλων των ηλικιών, έφυγαν την Καθαρά Δευτέρα από τον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και κατευθύνθηκαν προς το έδαφος της γειτονικής χώρας.
 


Μετά από πολύωρο περπάτημα υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες διέσχισαν έναν χείμαρρο και πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, βρίσκοντας πέρασμα στον φράκτη που έχουν στήσει οι αρχές της χώρας.


Σκοπιανοί στρατιώτες επιβίβασαν ορισμένους σε στρατιωτικά οχήματα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού τους μετέφεραν. Πηγή στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι μια ομάδα μεταναστών μπήκε στην χώρα, επισημαίνοντας: "Η αστυνομία και ο στρατός έχουν γνώση του θέματος και παρενέβησαν".
 

Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της χώρας ανακοίνωσε: "Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε πίσω στην Ελλάδα την ομάδα των προσφύγων που πέρασε τα σύνορα. Η αστυνομία και ο στρατός αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων".


Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες που μπήκαν παράνομα στη χώρα είναι περίπου 1.000 και πέρασαν από το χωριό Μόιν, που βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

 
Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Καλεί επίσης εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.


Η δήλωση που έκανε ο Γ. Κυρίτσης:
 
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.


«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 
 
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου
 
Την ίδια στιγμή, τα γεγονότα της Δευτέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός.

Η κυβέρνηση κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους, ενώ έγινε έκκληση στους πρόσφυγες και μετανάστες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας.
 
Πηγή: News247
 
 

Δειτε Επισης

Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ
Σε τροχιά αναπλήρωσης της θέσης του ΓΔ ο ΟΑΥ-Τα επόμενα βήματα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
«Κοπέλα έχει διάταγμα εναντίον του πρώην της και δεν λαμβάνει στήριξη»-Φωνές από τους μονογονιούς
Συγκλονίζει ο πατέρας 16χρονου που ξυλοκοπήθηκε στην Ελλάδα-«Τον χτυπούσαν με σίδερο στο κεφάλι»
Συλλήψεις ανήλικων μαθητριών και των γονιών τους για την επίθεση σε 14χρονη στην Ελλάδα
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση