Κάποιος δεν λέει την αλήθεια: Ο Κίκης Καζαμίας ή ο Peter Spiegel
11:54 - 15 Μαρτίου 2016
Παρά την εμπλοκή του κ. Κίκη Καζαμία στην καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει να διατηρήσει σχετικά ανέπαφη τη φήμη του στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων. Ο κ. Καζαμίας, υπουργός Οικονομικών από τις 5 Αυγούστου 2011 έως τις 16 Μαρτίου 2012, στη συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ» και το Γιώργο Παυλίδη, στις 6 Μαρτίου 2016, δεν αποδέχθηκε τις ευθύνες που του αναλογούν σε σχέση με τις ενέργειές του ως υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζω ότι κατά τη θητεία του οι κυπριακές τράπεζες υποβλήθηκαν σε μια τεράστια απώλεια κεφαλαίου, λόγω κουρέματος του χρέους του ελληνικού δημοσίου, το λεγόμενο PSI.
Θα μπορούσα να επισημάνω ότι ο κ. Καζαμίας, σε αυτούς τους πέντε μήνες που κατείχε την εξουσία, δεν περιόρισε το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρόλη την επείγουσα ανάγκη εξυγίανσης του δημόσιου ισολογισμού εξαιτίας της πτώσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας στην κατηγορία Junk (σκουπίδια). Θα μπορούσα, επίσης, να επιπλήξω τον κ. Καζαμία και την κυβέρνηση Χριστόφια για τη νωθρή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έκρηξης, στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Οι αδέξιοι χειρισμοί επιβάρυναν κατά πολύ το κόστος στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησαν την Κύπρο στο να μην μπορεί να διεκδικήσει πόρους από το ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιθέτως, θέλω να εστιάσω στο γεγονός ότι ο κ. Καζαμίας έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε, ή δεν ήταν ενήμερος, για την ευρωπαϊκή πρόθεση σχετικά με το PSI, πριν από τις 26 Οκτωβρίου, όπου λήφθηκε η απόφαση κουρέματος σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Η απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς να παρέχεται οικονομική στήριξη σε μη ελληνικές τράπεζες, οδήγησε τις κυπριακές τράπεζες σε μια καταστροφική απώλεια κεφαλαίου ύψους 4,5 δις ευρώ. Το κόστος αυτής της απόφασης, δηλαδή της μη στήριξης των κυπριακών τραπεζών, επωμίστηκαν τελικά οι μέτοχοι και οι καταθέτες.
Υπενθυμίζω ότι στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή που όρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφορικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, γνωστή και σαν Επιτροπή Πική, ο κ. Καζαμίας κατέθεσε ότι δεν ήταν παρών στο υπουργικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου 2011, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε το PSI και παρεμφερή ζητήματα με τους υπουργούς του. Όταν η Επιτροπή παρουσίασε τα πρακτικά της συνεδρίας, που απεδείκνυαν την παρουσία και τη συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου, δεν αμφισβήτησε πως ήταν πράγματι παρών και απάντησε σχετικά ερωτήματα για το τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ», ο κ. Καζαμίας ρωτήθηκε εάν «δεν γνώριζε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκ των προτέρων ότι εκεί [στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών στις 26 Οκτωβρίου] θα υποβαλλόταν πρόταση για απομείωση του ελληνικού χρέους» και ο κ. Καζαμίας δήλωσε «Εγώ πάντως δεν γνώριζα». Όμως, στις 21 Οκτωβρίου 2011, τα πρακτικά του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεικνύουν ότι ο κ. Καζαμίας ήταν παρών σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι στις 21 Οκτωβρίου υπήρξε μια επιπρόσθετη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, που άρχισε στις 21 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε στις 22 Οκτωβρίου 2011. Θα πρέπει ο κ. Καζαμίας να μας επιβεβαιώσει εάν ήταν στη διήμερη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αναμενόταν ως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, και αφού ήταν ήδη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με επιστολή που παραδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας στον πρόεδρο της Βουλής της Ολλανδίας, στις 22 Οκτωβρίου 2011, στη συνάντηση του Eurοgroup στις 21 Οκτωβρίου το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία για τη Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών που θα λάμβανε χώρα στις 26 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση του Eurοgroup είχε καταστεί σαφές, σε όσους ήταν παρόντες, ότι το κούρεμα τον ελληνικών ομολόγων θα ήταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχική συμφωνία για το PSI, που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουλίου 2011.
Παρά το γεγονός ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ο Peter Spiegel, ο έγκριτος ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, σε δύο άρθρα του με τίτλο «China joins calls for Europe to act» και «EU look sat 60% haircuts for Greek debt», δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 21/22 Οκτωβρίου είχε σαν κύριο θέμα το ποσοστό του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις του PSI στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Με βάση τα προαναφερθέντα, είτε ο κ. Καζαμίας δεν λέει την αλήθεια στη συνέντευξή του ότι δεν γνώριζε για το PSI πριν τις 26 Οκτωβρίου, είτε ο Pieter Spiegel δεν λέει την αλήθεια στο ότι στη συνάντηση υπουργών του Eurogroup στις 21/22 Οκτωβρίου, όπου ήταν παρών ο κ. Καζαμίας, έγινε εκτενής συζήτηση για το ποσοστό του PSI που θα έπρεπε να επωμιστούν οι επενδυτές (συμπεριλάμβαναν και τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου). Είναι αδύνατο να συνάδουν και οι δυο εκδοχές μαζί, καθώς έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Έτσι, ένας από τους δύο πρέπει να μην λέει όλη την αλήθεια.
* Επίκουρος καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας
στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου