Ντ. Τούσκ: ''Καμια χώρα πιο σημαντική από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ''

Με σαφή αναφορά στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τονίζοντας πως πρόκειται για συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί ανάμεσα σε 28 κράτη μέλη και πως καμιά τρίτη χώρα δεν θα είναι πιο σημαντική από μια χώρα της ΕΕ: ''Δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες ένταξης στην ΕΕ, το αντίθετο θα έλεγα, καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από άλλη, πόσο μάλλον από την Κύπρο'', είπε με νόημα ο κος Τουσκ και διευκρίνισε: ''Η Κύπρος είναι τόσο σημαντική όσο οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ. Επιπλέον, καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από ένα κράτος μέλος της ΕΕ''.  

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κος Τουσκ δήλωσε πως στόχος των εμπλεκομένων πλευρών είναι Πέμπτη ή Παρασκευή να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομιμότητας και της ασφάλειας των προσφύγων, οι οποίοι πρέπει να είναι ασφαλείς, τόσο σε οποιοαδήποτε άλλο διεθνές έδαφος, όσο όμως και στην  Τουρκία. «Επιπλέον, πρέπει να υπάρξουν και άλλες οδοί, όπως η Βουλγαρία για παράδειγμα». 

Στο κυπριακό, ο κος Τουσκ έκανε λόγο για εξαιρετικό σημείο των διαπραγματεύσεων, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιφέρει και φρέσκο ξεκίνημα για την Κύπρο. 
Τέλος, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κύπρος όπως είπε κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, ενώ τρία χρόνια πριν βρισκόταν μπροστά σε μια άβυσσο. «Είναι πολύ καλό σημάδι η οικονομική ανάκαμψη, κατέληξε.    

 

 

 

Δειτε Επισης

Τρέχουν να προλάβουν το Πάσχα για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για λαμπρατζιές-«Υπάρχουν προβλήματα»
Μεταξύ πλεονεκτημάτων και αδυναμιών κάνει απολογισμό ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Γονείς καταγγέλλουν αδικαιολόγητη αύξηση διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Καταγγέλλουν λαθρεμπόριο φθαρτών που βαφτίζονται κυπριακά οι γεωργοί-Έρευνα για αποθήκη στη Λευκωσία
Οικογένεια έχασε το επίδομα τέκνου επειδή ήταν στο εξωτερικό για λόγους υγείας-Αδήριτη ανάγκη για αλλαγή
Έθεσαν θέμα κατά της συμμετοχής της Τουρκίας σε σχεδιασμούς για ευρωπαϊκή άμυνα Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Εκτός της ευρωπαϊκής γραμμής για την Ουκρανία ο Φειδίας-«Έσιετε λίον αίμα στα σιέρκα σας»
Τις προετοιμασίες για τη διευρυμένη στη Γενεύη συζήτησαν Ντι Κάρλο-Ονάρ
Χιλιάδες τα πυροτεχνήματα, καπνογόνα και φωτοβολίδες στην κατοχή του 32χρονου στη Λεμεσό
Ελπίδα Στιούαρτ ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό κατά τη συνάντηση της Γενεύης