Η Κύπρος μπορεί να γίνει το Χόλιγουντ της Ευρώπης

Ένα reality show με πρωταγωνιστές διάσημους καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, και με φόντο την Κύπρο, κάνει θραύση τις τελευταίες δύο βδομάδες στη Ρουμανία όπου προβάλλεται. Πρόκειται για τη ρουμάνικη εκδοχή του αμερικάνικου reality show «Η Φάρμα», τα γυρίσματα του οποίου άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ιδανικός χώρος τηλεοπτικών παραγωγών για τέτοιου είδους τηλεπαιχνίδια. Οι 12 παίκτες -είναι πρόσωπα ιδιαίτερα αγαπητά και δημοφιλή στη Ρουμανία- καλούνται να ζήσουν σε φάρμα που κατασκευάστηκε ειδικά για τους σκοπούς της παραγωγής, για τρεις μήνες, κάτω από πρωτόγονες συνθήκες έχοντας όμως για θέα τη Μεσόγειο. Τα γυρίσματα της «Φάρμας», που κατάφερε να μπει στις καρδιές του τηλεοπτικού κοινού της χώρας, εκτοξεύοντας στα ύψη την τηλεθέαση, θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαρτίου. Το PROTV, το κανάλι μέσα από το οποίο προβάλλεται «Η Φάρμα» ανήκει στον τηλεοπτικό κολοσσό Central European Media Enterprises, ο οποίος εκτός από τη Ρουμανία, διαθέτει δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια στην Κροατία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ


Η παραγωγή του ρουμάνικου τηλεπαιχνιδιού αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο για τα γυρίσματα της «Φάρμας», ωστόσο βλέποντας μέσω των παραγωγών, Αλέξη Νικολάου και Μέλανης Στέλιου, ότι οι διαδικασίες στην Κύπρο για να προχωρήσουν τα γυρίσματα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, επέλεξαν τελικά τη χώρα μας. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας, σε συνδυασμό με τις κοντινές αποστάσεις και τις πρακτικές διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στην οργάνωση μιας τέτοιας παραγωγής, κατέστησαν τη χώρα μας ως ιδανική επιλογή για τα γυρίσματα του παιχνιδιού, το οποίο θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή μιας σειράς από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι η παραγωγή της εκπομπής, μίσθωσε φάρμα σε ύψωμα του χωριού κτίζοντας μέσα, από μικρό οικισμό μέχρι ομοίωμα αρχαίου αμφιθεάτρου με δωρικούς κίονες. Μια υποδομή, την οποία το τηλεοπτικό δίκτυο ενδιαφέρεται σοβαρά να εκμεταλλευτεί για την κάθοδο στη χώρα μας και άλλων καναλιών του.


ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Σε δηλώσεις του στον «Ρεπόρτερ», ο εκ των παραγωγών του προγράμματος, Αλέξης Νικολάου, επεσήμανε πως «αν δύο άτομα κατάφεραν να στήσουν μαζί με τους συνεργάτες τους μια τόσο μεγάλη παραγωγή μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, φανταστείτε πόσα περισσότερα μπορούν να γίνουν αν στηθούν οι κατάλληλες υποδομές με την εμπλοκή του κράτους». Τα οφέλη από το να καταστεί η Κύπρος προορισμός για δημιουργία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, θα είναι τεράστια, πρόσθεσε. «Όχι μόνο το άμεσο οικονομικό όφελος με τα λεφτά που θα αφήνει πίσω η κάθε παραγωγή, αλλά και τα μακροπρόθεσμα και παράπλευρα οφέλη όπως η προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Θυμηθείτε το τουριστικό κύμα προς την Ελλάδα μετά τη δημιουργία των ταινιών “Captain Corelli’s Mandolin” και “Mamma Mia”. Γιατί χώρες όπως η Ρουμανία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και άλλες, να ελκύουν παραγωγές από το εξωτερικό, και όχι η Κύπρος;» διερωτήθηκε ο κ. Νικολάου. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει το συγκεκριμένο θέμα, έχει κοντά του αριθμό μελετών που αποδεικνύουν με λεπτομέρεια τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη. Το πιο ελκυστικό αυτής της πρότασης είναι πως η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε επενδύσεις για την ανάπτυξη αυτού του τομέα», υπογραμμίζει ο Αλέξης Νικολάου, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί ως «το νέο υφυπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει πρόσφατα ανακοινωθεί από τον υφυπουργό παρά το Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, θα εντάξει κάτω από τις δικές του αρμοδιότητες το θέμα αυτό, και πως επιτέλους η Κύπρος θα αξιοποιήσει τις φυσικές ομορφιές της και προς αυτή την κατεύθυνση».


ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Οι στιγμές που ζει τις τελευταίες βδομάδες ο Άγιος Θεόδωρος είναι πρωτόγνωρες, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη του χωριού, Λάζαρο Πιερή. Μιλώντας στον «Ρεπόρτερ», ο κύριος Πιερής ανέφερε ότι είναι σημαντικό αυτό το οποίο συμβαίνει εκεί, καθώς όχι μόνο προβάλλεται η χώρα μας, αλλά εργάζεται και μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας ως βοηθητικό προσωπικό γι’ αυτή την παραγωγή. «Εμείς δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους. Τα γυρίσματα γίνονται σ’ ένα περιβόλι, το οποίο έγινε κάτι σαν το δάσος τους. Είναι κάτω, στην παραλία του Αγίου Θεοδώρου, πιο κοντά στον Μαζωτό. Οι συντελεστές μένουν σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής και έρχονται και στις ψαροταβέρνες μας για φαγητό», συμπληρώνει. «Μου ανέφεραν χωριανοί ότι τους άφησαν να κόψουν όσα πορτοκάλια θέλουν από το περβόλι τους, ενώ άλλοι τους φίλεψαν γλυκά», καταλήγει ο κ. Πιερής.
 


ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αδιαμφισβήτητα τα οφέλη της εν λόγω παραγωγής, με συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατομμύρια δολάρια, είναι πολλά και αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερα μακροπρόθεσμα, εάν και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες κινηματογραφικές παραγωγές. Εκτός από την τεράστια διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό μέσω του τηλεπαιχνιδιού, οι εκατό συντελεστές που ζουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ενισχύουν τον τουρισμό μας μέσα από τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, για τη διεκπεραίωση του παιχνιδιού έχουν εργοδοτηθεί Κύπριοι σε θέσεις τεχνικών, καθαριστών αλλά και παραγωγών. Επίσης, ανάμεσα στα οφέλη συγκαταλέγεται και η προβολή της παράδοσής μας, αφού μεταξύ των προκλήσεων που καλούνται να δοκιμαστούν οι παίκτες, στο πλαίσιο των κανόνων του παιχνιδιού, είναι να κατασκευάσουν, με τη βοήθεια αγγειοπλάστη από τον Κόρνο, σκεύη φαγητού, να παρασκευάσουν παραδοσιακό σπιτικό χαλλούμι και να χορέψουν στους ρυθμούς της κυπριακής μουσικής, φορώντας παραδοσιακές κυπριακές στολές.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ

Κατά καιρούς κι άλλες εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα παραγωγής ταινιών στην Κύπρο ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σοβαρό ενδιαφέρον υπάρχει και από την Ινδία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», πολύ σύντομα πρόκειται να έρθει στην Κύπρο ομάδα παραγωγών, προκειμένου να επισκεφθεί διάφορες τοποθεσίες του νησιού, κάνοντας μια συνολική βολιδοσκόπηση.

ΛΕΙΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η έλλειψη συγκεκριμένης νομοθεσίας, η οποία να δίνει και κίνητρα σε ξένες τηλεοπτικές παραγωγές που ψάχνουν συνεχώς για νέες τοποθεσίες και χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που σε πολλές περιπτώσεις η Κύπρος έχασε ευκαιρίες, οι οποίες θα ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο CIPA έχει στο παρελθόν κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση βιομηχανίας παραγωγής ταινιών, ωστόσο αυτές δεν προχώρησαν. «Έγιναν πάμπολλες προσπάθειες εκ μέρους του Οργανισμού. Άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και συνεχίστηκαν έως και πριν από έναν χρόνο» ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» ο τέως διευθυντής του CIPA, Χάρης Παπαχαραλάμπους.

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ανεκμετάλλευτη παραμένει εδώ και χρόνια μελέτη για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, η οποία εκπονήθηκε από τον Κρις Οικονομίδη ιδρυτικό στέλεχος της LTV, ιδρυτή της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα με τη δημιουργία της Filmnet, Supersport και ΝΟVA και σύμβουλο στον οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 25 χρόνια. Όπως ο κ. Οικονομίδης δήλωσε στον «Ρεπόρτερ», η Κύπρος παραμένει μια πολύ ελκυστική χώρα από κάθε άποψη, η οποία θα μπορούσε να γίνει το Χόλιγουντ της Ευρώπης. «Ξοδεύονται 1,4 δισ. παγκοσμίως στον χώρο της παραγωγής και η Κύπρος δεν παίρνει τίποτα από αυτό τον πλούτο. Φανταστείτε να πάρει η χώρα μας έστω το 1% ή το 0,5%, πόσα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο και πόσοι θα βρουν εργασία; Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλά μορφωμένα παιδιά που θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε αυτό τον τομέα», καταλήγει ο κύριος Οικονομίδης.

 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου